ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιδράσεις για την μη επέκταση του σχεδίου πόλεως σε Σαρακίνα - Ακροβατερή

0

«Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΡΕΒΑΤΣΟΥΛΗΣ

Η απόφαση να προχωρήσουν οι διαδικασίες επέκτασης του σχεδίου πόλεως Ρεθύμνου στις περιοχές της Καλλιθέας και των Περιβολίων είναι μεν σωστή, ωστόσο, η πλευρά των ιδιοκτητών γης σε περιοχές όπως η Σαρακίνα – Ακροβατερή, έμειναν για ακόμα μια φορά σε φάση αναμονής.

Το γεγονός, ότι οι νότιες προεκτάσεις του Κουμπέ και του Μασταμπά δεν εντάχθηκαν στις επικείμενες διαδικασίες, προκαλεί αντιδράσεις και ο Σύλλογος Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου Πόλεως Ρεθύμνου, βάζει ερωτηματικά για τους λόγους που οδήγησαν την δημοτική αρχή να περιοριστεί στα ανατολικά προάστια ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις και για την περιοχή της Σαρακίνας - Ακροβατερής.

Η συζήτηση για την επέκταση του σχεδίου πόλης έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η επιλογή των περιοχών της Καλλιθέας και των Περιβολίων έγινε για αντικειμενικούς λόγους, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες για τις άλλες περιοχές.

Ωστόσο, η μη επέκταση των διαδικασιών για τα οικόπεδα της Σαρακίνας – Ακροβατερής, προκαλεί δυσαρέσκεια στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είχαν λάβει υπόσχεση πως θα προχωρούσε το σχέδιο πόλης με την ίδια απόφαση που αφορά στα υπόλοιπα Καλλιθέας και Περιβολίων. Δεν τίθεται δε, ζήτημα δασικών χαρτών, όπως υποστηρίχθηκε, καθώς συγκεντρώνονται εκτάσεις περίπου 250 στρεμμάτων γης, που μπορούσαν να προχωρήσουν στην παρούσα φάση.

Σχετικά, ο Πρόεδρος του Σύλλογος Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου Πόλεως Ρεθύμνου, κ. Μανώλης Κρεβατσούλης, δήλωσε στο «Ρέθεμνος», ότι «Δυστυχώς η επέκταση αυτή δεν αφορά το σύνολο του σχεδίου πόλεως, βόρεια της εθνικής οδού και έως το υφιστάμενο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ρεθύμνου του 2013 αλλά γίνεται για ένα μόνο μέρος του συνόλου της περιοχής. Η επέκταση αυτή, που ψηφίστηκε, έπρεπε να γίνει μία δεκαετία πριν, μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ώστε να έχουμε τώρα το σχέδιο πόλεως, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε οικόπεδα για ανάπτυξη της κατοικίας στην πόλη μας και βεβαίως για την ανάπτυξη χώρων πρασίνου, ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, μέσα σε ένα σωστό ισοζύγιο δομημένου και ελεύθερου αστικού χώρου. Η επέκταση μιας περιοχή περίπου 400 στρεμμάτων δεν αποτελεί λύση για τις ουσιαστικές ανάγκες της πόλης, ούτε λύνει τα προβλήματα των οικοπέδων, που το χρωστάει ο δήμος στους δημότες, πολλώ δε μάλλον, δεν θα μπορέσει να αλλάξει το ισοζύγιο του πρασίνου της πόλης. Θέση του συλλόγου μας είναι να προχωρήσει άμεσα και η περιοχή της Ακροβατερής και να ακολουθήσει η επέκταση του σχεδίου πόλεως στα Τρία Μοναστήρια και στα Καστελάκια, όπως ακριβώς προβλέπει το Γ.Π.Σ.».

Αναλύοντας την θέση του, ο κ. Κρεβατσούλης, τόνισε, ότι «Η Ακροβατερή έχει μια σχετικά επίπεδη και καθαρή από άποψη δασικών χαρτών έκταση που ανέρχεται στα 250 στρέμματα. Σε συνάντηση που είχε γίνει πριν από περίπου έξι μήνες μεταξύ του προεδρείου του συλλόγου κατοίκων της περιοχής, του Δημάρχου και του Προεδρείου του Συλλόγου ιδιοκτητών εκτός σχεδίου πόλεως, μας υποσχέθηκε ο κ. Δήμαρχος πως αν υπάρχουν ελεύθερα τουλάχιστον 180 στρέμματα από την δασική υπηρεσία, τότε θα προχωρούσε η επέκταση του εκεί σχεδίου πόλεως μαζί με το υπόλοιπο Καλλιθέας και Περιβολίων. Σήμερα έχουν προκύψει 250 στρέμματα ελεύθερα με βάση τους δασικούς χάρτες. Άρα δεν δικαιολογείται, που δεν συμπεριελήφθη η Ακροβατερή στην απόφαση για επέκταση του σχεδίου πόλεως. Αν βεβαίως, η καθυστέρηση αυτή αφορά λίγους μήνες, τότε φυσικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αρκεί να μην μετατραπεί σε μια μακρινή και αβέβαιη υπόσχεση.»

Για τις ανάγκες εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ο κ. Κρεβατσούλης, είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», ότι «η επέκταση του σχεδίου πόλεως αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο, για αυτό θα πρέπει, εκτός από τα οικόπεδα, να διασφαλίζονται πολλοί κοινόχρηστοι χώροι που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της ψυχαγωγίας, της άθλησης και της χαλάρωσης των κατοίκων και των επισκεπτών κάθε περιοχής. Εφόσον δημόσιοι χώροι γίνουν με σωστές υποδομές, καλαίσθητο πράσινο και διαμορφωθούν για να είναι πάντα διαθέσιμοι για την άθληση, το παιχνίδι των παιδιών και την ψυχαγωγία των κατοίκων, χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα και προβλήματα στάθμευσης, τότε πραγματικά θα έχουμε πετύχει την πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη στην πόλη μας».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μανώλης Κρεβατσούλης, τόνισε, ότι  «Για την Σαρακίνα – Ακροβατερή όπως πραναφέραμε δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης. Τα Τρία Μοναστήρια εκ των πραγμάτων πάνε σε 2η φάση αφού το ΓΠΣ προβλέπει πρώτα να γίνει το σχέδιο για τις περιοχές βόρεια του ΒΟΑΚ και ακολούθως νότια, που περιλαμβάνει και τα Καστελάκια. Σε αυτές τις δύο περιοχές όντως υπάρχουν κάποια δασικά ζητήματα που πρέπει πρώτα να επιλυθούν.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ