ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κίνδυνος να μείνει χωρίς γάλα και τυρί η τοπική αγορά

0

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Ισχυρό σοκ αναμένεται να περάσει η αγορά κρέατος και γάλακτος στην Κρήτη τους προσεχείς μήνες. Οι υφιστάμενες καταστάσεις προμηνύουν ελλείψεις είναι άνευ προηγουμένου, αφού οι κτηνοτρόφοι του νησιού, μη αντέχοντας το υψηλό κόστος, φρόντισαν την προώθηση των παραγωγικών ζώων ως σφάγια μέσα στο καλοκαίρι και ελάχιστοι μπήκαν στην διαδικασία να κρατήσουν ζώα για παραγωγή γάλακτος.

Το πρόβλημα εντοπίζεται να είναι ιδιαίτερα έντονο στο Ρέθυμνο καθώς ναι μεν υπήρξε συμφωνία για την αγορά γάλακτος από τους συνεταιρισμούς ύψους 1,30 ευρώ ανά κιλό, αλλά είναι αμφίβολο, αν τελικά καταφέρουν τα τυροκομεία να βρουν τις απαιτούμενες ποσότητες γάλακτος για την παραγωγή του όγκου των τυροκομικών προϊόντων που καταναλώνεται στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. 

Οι κτηνοτρόφοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία φρόντισαν όπως τα ζώα τους γεννήσουν νέα αιγοπρόβατα την Άνοιξη και στην συνέχεια προώθησαν το κρέας τους στην τοπική αγορά καθώς υπήρχε τεράστια ζήτηση λόγω των εκατοντάδων γάμων και βαπτίσεων που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται φέτος μετά την διετία των καραντινών της πανδημίας.

Αυτό, ήταν για αυτούς μια κάποια λύση αφού το κόστος διατήρησης των κοπαδιών πήρε διαστάσεις δυσβάστακτες για του παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έως και 50% παραπάνω τις ζωοτροφές σε σχέση με πέρσι, χωρίς να υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση στην πώληση των δικών τους προϊόντων.

Σύμφωνα με τους προέδρους των δύο βασικών αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγών τυροκομικών προϊόντων στο νομό Ρεθύμνου, η κατάσταση διαμορφώνεται ιδιαίτερα αμφίβολη για την φετινή παραγωγική χρονιά και τίθενται σοβαροί προβληματισμοί για το μέλλον της κτηνοτροφίας του νησιού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Στο 1,30 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α ορίστηκε η τιμή του πρόβειου γάλακτος, μετά από συνάντηση εκπροσώπων των συνεταιριστικών φορέων και των συλλογικών οργάνων των κτηνοτρόφων - παραγωγών, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ανωγείων την περασμένη Τρίτη.

Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Α.Σ. Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, της ΑΣΕΑΡ και των κτηνοτροφικών συλλόγων Μυλοποτάμου, Ανωγείων, Αμαρίου και Ρεθύμνης, καθώς επίσης ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

“Συζητήσαμε όσον αφορά το κόστος παραγωγής και την τιμή του γάλακτος και για τις ζωοτροφές. Καταλήξαμε και κλείσαμε τιμή για το πρόβειο γάλα για τη φετινή σεζόν με την ένωση Μυλοποτάμου και την Ένωση Ρεθύμνης στο 1.30 ευρώ. Καλή αρχή για τον κάθε κτηνοτρόφο»,  είπε μεταξύ άλλων σε δήλωση του, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης.

Από τη πλευρά του ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Ανωγείων, ανακοίνωσε, ότι «Οι διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων θα συνεχιστούν στο μέλλον, καθώς ο κλάδος έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο αλλά και μεγάλες μειώσεις στο εισόδημα του, απόρροια των τεράστιων αυξήσεων των ζωοτροφών και των σταθερά μειωμένων ποσών που λαμβάνουν από το κρέας και το γάλα.

Τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων μας, βρίσκουν συμπαράσταση από σύσσωμη την κοινωνία των Ανωγείων, αλλά και όλων των κτηνοτροφικών περιοχών του Ρεθύμνου και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχθεί, καθώς αποτελεί εκ των βάσεων της Ελληνικής οικονομίας.»

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ!

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου ξεκίνησε ήδη να αγοράζει σε αυτή την τιμή το γάλα, ενώ ο Α.Σ. Ρεθύμνου δεν μπήκε στην διαδικασία της σχετικής προμήθειας από τους παραγωγούς.  Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ρ. κ. Γιάννης Γλετζάκης, τόνισε σχετικά με την τιμή που συμφωνήθηκε, ότι η «Η τιμή αυτή δεν μπορεί να είναι ίδια όλη την σεζόν και αιτία είναι το κόστος. Θα είναι η τιμή βάσης, με την οποία ξεκινούμε και έτσι θα είναι για τους πρώτους μήνες, μέχρι να δούμε πως θα κυλίσει η χρονιά.»

Ωστόσο, ο ίδιος, έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα υπάρχει γάλα για να αγοραστεί και τόνισε σχετικά:  «Πολύ πιθανόν να μην έχουμε ούτε γάλα, ούτε τυροκομικά προϊόντα. Και αυτό γιατί οι κτηνοτρόφοι αρνούνται να αρμέξουν τα πρόβατα τους λόγω του κοστολογίου παραγωγής. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών, έχουν αυξηθεί κατά 50% και οι κτηνοτρόφοι αρνούνται να παράγουν.  Δεν τους συμφέρει οικονομικά. Αρνούνται να βγουν στην παραγωγή γάλακτος. Και σε αυτό οι συνεταιρισμοί δεν έχουμε την δυνατότητα να παρέμβουμε. Είναι δουλειά της επίσημης πολιτείας να δει την κατάσταση και να βρει λύσεις.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι «Με όλη αυτή την κατάσταση της ακρίβειας, οι κτηνοτρόφοι έσφαξαν και συνεχίζουν να σφάζουν όλα τα παραγωγικά τους ζώα. Δεν τους συνέφερε να τα κρατάνε στην ζωή για παραγωγή γάλακτος και τα πούλησαν στην αγορά κρέατος. Επί της ουσίας δεν υπάρχουν πια πολλά ζώα για να παράγουν γάλα, άρα και τυροκομικά προϊόντα. Θεωρώ, πως προσεχώς θα υπάρχει σοβαρή έλλειψη στην αγορά από ντόπιο γάλα και ντόπια τυροκομικά. Οι δύο ενώσεις παρήγαγαν τον χρόνο περίπου 500 τόνους γραβιέρα. Φέτος αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Διαταράσσεται σοβαρά η τοπική παραγωγή.»

Ο κ. Γλετζάκης, ολοκλήρωσε λέγοντας: «Πρόκειται για μια αλυσίδα δεδομένων, που θα φέρει μείωση στις ποιότητες, θα απειλήσει την βιωσιμότητα των συνεταιρισμών και θα προκαλέσει σειρά παρενεργειών στην αγορά. Οφείλει λοιπόν το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να παρέμβει και βρει λύσεις. Λύσεις, οι οποίες θα αφορούν τους πραγματικούς παραγωγούς και θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς συγκυρίες, που απειλούν την βιωσιμότητα τους.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Μυλοποτάμου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, δήλωσε από την πλευρά του, ότι «Η μείωση της παραγωγής γάλακτος λόγω κόστους είναι μια πραγματικότητα. Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται και ταΐζουν τα ζώα τους με την μισή ποσότητα ζωοτροφής από το κανονικό, καθώς φέτος οι τιμές έχουν ανέβει 40% με 50% πάνω σε σχέση με πέρσι. Δεν τους συμφέρει οικονομικά να παράγουν γάλα. Με τέτοιες τιμές κόστους και τέτοιες τιμές πώλησης, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι  «Αυτό που έχει συγκρατήσει λίγο την κατάσταση στο Μυλοπόταμο είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας. Αυτό έχει δώσει κάποιες δυνατότητες σε όσους παραγωγούς μπόρεσαν και αξιοποίησαν τα προγράμματα. Όμως σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι δύσκολη και αναμένεται να έχουμε ζητήματα σοβαρά μέσα στο χειμώνα.»

ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ;

Στο μεταξύ, ήδη από την περασμένη Πέμπτη είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση, ότι οι μεγάλες εταιρίες αναμένεται να προχωρήσουν σε παραγωγή συνθετικής σκόνης για την ελληνική αγορά γάλακτος, καθώς στο σύνολο της βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, των αυξήσεων του κόστους ενέργειας και των τιμών πρώτων υλών αλλά και των ελλείψεων στην παραγωγή γάλακτος, λόγω του αυξημένου κόστους στην κτηνοτροφία.

Ιδιαίτερα επικριτικός για αυτή την εξέλιξη ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε, ότι η σκόνη δεν έχει καμία σχέση με γάλα, αλλά είναι υποκατάστατο με βάση άλευρα. «Προσπαθούν να φτιάξουν παρασκευάσματα χημικής προσθήκης πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας» είπε και επανέλαβε ότι η επάρκεια της Ελλάδας σε παστεριωμένο γάλα είναι στο 30%, αναφέρθηκε στην καταστροφή της αγελαδοτροφίας που ξεκίνησε πριν από χρόνια, καθότι προφανώς τα σχέδια των διεθνιστών «τρέχουν» από πριν και απλά κορυφώνονται στην εποχή μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ