ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι λογαριασμοί ρεύματος «γονατίζουν» τους κτηνοτρόφους

0

Αγανάκτηση και θυμό εκφράζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για όσα αφορούν το ύψος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν στα χέρια τους. Υπέρογκα ποσά, τα οποία αδυνατούν να εξοφλήσουν, θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία των μονάδων τους, οι οποίες χρειάζονται ενέργεια, με αποτέλεσμα να τίθεται ουσιαστικό θέμα επιβίωσης τους.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πιεστικό στις εκσυγχρονισμένες κτηνοτροφικές μονάδες, όπου τα αρμεκτικά μηχανήματα αλλά και κάθε άλλη σύγχρονη υποδομή απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια. Πολλοί επαγγελματίες κτηνοτρόφοι αδυνατούν στην παρούσα φάση να ανταποκριθούν στην εξόφληση των λογαριασμών που έλαβαν από τον πάροχο τους και ήδη για κάποιους «χτυπά καμπανάκι» διακοπής της ηλεκτροδότησης, που σημαίνει, ολοκληρωτική καταστροφή.

Στο πρόβλημα αναφέρθηκε μιλώντας στην εφημερίδα μας το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Μανώλης Πατεράκης, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε πως οι λογαριασμοί που φτάνουν στους συναδέλφους τους στις περισσότερες των περιπτώσεων ανέρχεται σε ποσά άνω των 5.000 ευρώ και στις περισσότερες των περιπτώσεων εξ αυτών η γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής ξεπερνά τα 3.500 ευρώ! Με απλά λόγια, ρήτρα και φόροι, έχουν εκτινάξει το κόστος χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε αδιανόητα υψηλά νούμερα!

«ΘΑ ΜΑΣ … ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ»

Φόβους πως οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν στις κτηνοτροφικές μονάδες θα επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους, εκφράζει ο κ. Πατεράκης, ο οποίος με αγανάκτηση και αγωνία δήλωσε, ότι «θα μας τελειώσουν»!

Ειδικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Πατεράκης, τόνισε, ότι «Το κυβερνητικό επιτελείο είχε υποσχεθεί πως θα έκανε μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό τιμολόγιο που θα έφτανε στο 80% την περίοδο από τον περασμένο Οκτώβριο έως Δεκέμβριο ενώ μετά είπαν πως θα επεκταθεί. Αυτό δεν έγινε ούτε στο ελάχιστο, πέρα από κάποιες μικρές μειώσεις που έγιναν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Το πρόβλημα, όμως είναι τεράστιο. Σε ένα δικό μου λογαριασμό που ήρθε για την δική μου κτηνοτροφική μονάδα και αγγίζει τα 5.648 ευρώ, η ρήτρα ξεπερνά τις 3000 ευρώ! Όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, δεν υπάρχει περίπτωση εμείς οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους λογαριασμούς. Είναι υπέρογκα τα ποσά αυτά για μας. Αυτοί οι λογαριασμοί θα αποτελειώσουν τον πρωτογενή τομέα. Δεν θα μπορούμε να παράγουμε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και αυτό θα προκαλέσει μια πρωτοφανή επισιτιστική κρίση και στην χώρα μας. Βλέπω πως δεν υπάρχει αύριο. Διότι χωρίς ενέργεια δεν μπορούμε να παράγουμε.’

Ο ίδιος, συμπλήρωσε τα εξής: «Οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μπήκαν σε προγράμματα, εκσυγχρόνισαν τις μονάδες τους, έβαλαν αρμεκτικές μηχανές και ό,τι άλλο απαιτούνταν, δεν μπορούν να δουλέψουν διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά κόστη της ενέργειας. Δεν γίνεται να πληρωθούν τέτοιοι λογαριασμοί. Ταυτόχρονα έχουν πολλαπλασιαστεί τα κόστη για τις ζωοτροφές και τα καύσιμα. Οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι φτάνουμε σε κατάσταση να διαθέτουμε μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε φτάσει σε κατάσταση φτωχοποίησης.»

Σε ό,τι αφορά την προσωπική του περιπέτεια με την μονάδα που έχει στο Αμάρι, δήλωσε, ότι «Πηγαίνοντας στην ΔΕΗ για να δω τι μπορεί να γίνει με το ρεύμα, δηλαδή, για την ρήτρα ή κάποια άλλη διευθέτηση ή ρύθμιση, μου είπαν πως μόνο ο προϊστάμενος μπορεί να κάνει ρυθμίσεις και μου τόνισαν πως είμαι στο «κόκκινο».  Δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Ζούμε με τον φόβο πως η ΔΕΗ θα μας κόψει το ρεύμα. Έχουμε την αγωνία πως ανά πάσα ώρα και στιγμή δεν θα μπορούμε καν να αρμέξουμε. Είμαστε σε κατάσταση αγανάκτησης και έτοιμοι για αντιδράσεις.»

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ