ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άνοιξε ο διάλογος για μετατόπιση του εμπορικού λιμανιού εκτός πόλης

0

Η συζήτηση για την μετατόπιση του εμπορικού λιμανιού της πόλης του Ρεθύμνου εκτός του αστικού ιστού είναι πια γεγονός.

Και ενώ κατά το παρελθόν η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει για πολλά χρόνια την κοινή γνώμη για το αν το λιμάνι θα έπρεπε να είναι εκεί που βρίσκεται σήμερα ή θα έπρεπε να μετατεθεί στον Κουμπέ, η σύγχρονη αντίληψη του συγκεκριμένου ζητήματος θέλει την μετατόπιση του εμπορικού λιμανιού εντελώς εκτός της πόλης του Ρεθύμνου.

Το ζήτημα, μάλιστα, έχει προχωρήσει με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να έχει εκπονήσει μελέτη χωροθέτησης του νέου λιμανιού της Π.Ε. Ρεθύμνου με τρεις θέσεις να έχουν απασχολήσει τον μελετητή. Συγκεκριμένα το ακρωτήριο Κόρακα στο Γεράνι, ο κόλπος του Βοθρού επίσης στην περιοχή Γερανίου αλλά και ο κόλπος της Σκεπαστής στον Δήμο Μυλοποτάμου, είναι οι θαλάσσιες περιοχές που εξετάστηκαν ως οι πιθανότερες για να φιλοξενήσουν στο μέλλον σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις. Ο ίδιος ο μελετητής φαίνεται πως απορρίπτει το Βοθρό, «δίνει πολλούς πόντους στην Σκεπαστή» αλλά βρίσκει εκεί το μειονέκτημα της διασύνδεσης του λιμανιού με τον ΒΟΑΚ λόγω ιδιοκτησιακών ζητημάτων. Έτσι, τελικά,  προκρίνει το Ακρωτήριο Κόρακα.

Την πρόταση αυτή εξέτασε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Ε. κ. Σπύρο Καλησπεράκη σε πρώτη φάση θα συσταθεί μια επιστολή με ερωτήματα προς τον μελετητή προκειμένου να αποφανθεί για την συγκεκριμένη πρόταση με περισσότερες λεπτομέρειες σε τεχνικά ζητήματα και θέματα σκοπιμότητας της θέσης. Συγκεκριμένα δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «θα ετοιμάσουμε μια σειρά ερωτημάτων προς τον μελετητή, διότι για μας είναι σημαντική η χωροθέτηση σε σχέση και με την χρήση του λιμανιού αλλά και γενικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νομού. Θεωρούμε, ότι είναι πιο λογικό να πάμε σε μια λύση προς τα ανατολικά αφού η περιοχή του Λατζιμά είναι εκείνη που σιγά – σιγά διαμορφώνεται σε βιομηχανική περιοχή. Άρα θεωρούμε πιο πιθανή την λύση της Σκεπαστής. Οπότε θέλουμε περισσότερη εξέταση αυτής της περίπτωσης από τον μελετητή.»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη επισήμανε τις ανάγκες που προκύπτουν και θέτουν ζήτημα μετατόπισης του εμπορικού λιμανιού από το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Όπως τόνισε αυτό αφορά και τις εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη μεταφοράς εμπορευμάτων αλλά και το περιβαλλοντικό ζήτημα της όχλησης για μια περιοχή που έχει πια μετατραπεί σε αμιγώς τουριστική όπως είναι το σημείο που σήμερα φιλοξενεί τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Βεβαίως, ο διάλογος είναι σίγουρο, ότι θα κρατήσει πολύ καιρό. Άλλωστε πρόκειται για την πρόταση ενός μελετητή και οι τοπικοί φορείς δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί επί τους κρίσιμου ζητήματος.  Οι προτάσεις για το Ακρωτήριο Κόρακα και ο θαλάσσιος κόλπος της Σκεπαστής, είναι πάντως οι βασικές, οι οποίες τίθενται και θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη. Ο κόλπος του Βοθρού δεν ενδείκνυται σύμφωνα με τον ίδιο τον συντάκτη της πρότασης ενώ οποιαδήποτε συζήτηση για την θαλάσσια περιοχή του Λατζιμά, δηλαδή, από την Σκαλέτα έως το Πάνορμο, αποκλείεται λόγω ιδιαίτερων περιβαλλοντικών ζητημάτων που προκύπτουν, όπως η προστασία της φώκιας που φωλεύει στις μοναδικές σπηλιές – φυσικά μνημεία των συγκεκριμένων ακτών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ