ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Βράβευση του Δήμου Ρεθύμνης για το Πρόγραμμα Συλλογής και Ανακύκλωσης Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίω

0

Το βραβείο ‘ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ’ κατέκτησε ο  Δήμος Ρεθύμνης, ο οποίος  διακρίθηκε στα Greek Green Awards, τη μεγαλύτερη διοργάνωση που αφορά τις καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.  Οι κατηγορίες των βραβείων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των πράσινων τεχνολογιών, της καινοτομίας, της ευαισθητοποίησης του κοινού και γενικότερα της συμβολής στην πράσινη οικονομία.

Η πρακτική για την οποία βραβεύτηκε ο Δήμος Ρεθύμνης αφορά  το Πρόγραμμα Συλλογής και Ανακύκλωσης Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων με «έξυπνους» κάδους, το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση των τηγανέλαιων, η βελτιστοποίηση του δικτύου συλλογής με την εισαγωγή έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης, καθώς και  η βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο Ρέθυμνο,  έχουν εγκατασταθεί 30 κάδοι συλλογής σε κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους οι πολίτες τοποθετούν σε πλαστικές φιάλες τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια.                   Τα συλλεγόμενα μαγειρικά έλαια μεταφέρονται από αδειοδοτημένο συλλογέα σε νόμιμα λειτουργούντες χώρους αποθήκευσης και επεξεργασίας.

Οι νέοι κάδοι φέρουν ειδικό αισθητήρα ο οποίος αποστέλλει στοιχεία σε διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης για το ποσοστό πληρότητας του κάδου, τη θερμοκρασία, τη θέση και άλλα χρήσιμα δεδομένα.

Με αυτή τη διαδικασία αποφεύγονται οι διαρροές, διατηρείται καθαρός ο κάδος και ο περιβάλλοντας χώρος και ταυτόχρονα γίνεται πιο αποτελεσματική η συλλογή και διαχείριση του αποβλήτου, συμβάλλοντας στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, αποδίδοντας περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Η τελετή των «Greek Green Awards» πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο της έκθεσης Verde.tec και του   Verde.tec Forum, που έλαβαν χώρα από 18 ως 20 Μαρτίου, στο M.E.C. Παιανίας.  Το βραβείο παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ρεθύμνης κ. Μαρίνος Ρουσιάς ενώ τις παραμέτρους της  πρακτικής εφαρμογής του προγράμματος για το  οποίο διακρίθηκε ο Δήμος Ρεθύμνης παρουσίασε διαδικτυακά η Δ/ντρια της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Γκολφινοπούλου Νικολέτα.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης , εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση για τη συγκεκριμένη διάκριση, η οποία συνιστά αναγνώριση  του σημαντικού έργου που παράγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης, αποτελεί επιβεβαίωση των καλών πρακτικών του και επιβράβευση της συνέπειας και ευαισθησίας των πολιτών σε κάθε περιβαλλοντική πρωτοβουλία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ