ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αναστάτωση στην τοπική αγορά λόγω ανατιμήσεων

0

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

Οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις των βασικών καταναλωτικών αγαθών που ήδη άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην καθημερινότητα μας, προβληματίζουν έντονα το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, το οποίο «βλέπει» να έρχεται ένας οικονομικά δύσκολος χειμώνας.

Μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και την συνεχιζόμενη επώδυνη κατάσταση της πανδημίας, έρχεται και αυτό το αδικαιολόγητο κύμα αυξήσεων και ανατιμήσεων, που θα κάνει την κατάσταση των νοικοκυριών ακόμη πιο δυσβάστακτη και τα οικονομικά ενός εκάστου «εύθραυστα».  Ήδη, οι έρευνες επίσημων φορέων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν εφιαλτικά σενάρια για το άμεσο μέλλον, μιλώντας για βύθιση των περισσότερων Ελλήνων σε καταστάσεις απόλυτης φτώχειας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που παρουσιάστηκε προχθές,  τονίζει ότι προσεχώς ο ένας στους τρεις έλληνες θα περνά σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας. Παράλληλα σε άλλη έρευνα που επίσης προχθές παρουσίασε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, τονίζεται, ότι η αύξηση των τιμών λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία τα νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή χρηματοοικονομική κατάσταση, αφού ούτε τα εισοδήματα ούτε τα ποσοστά απασχόλησης και φτώχειας έχουν ανακάμψει από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και την επίπτωση της πανδημικής κρίσης στην οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 το ποσοστό των πολιτών άνω των 18 ετών που διαβιούσαν σε συνθήκες σοβαρής υλικής υστέρησης διαμορφώθηκε στο 15,9%, ανακόπτοντας την τάση αποκλιμάκωσης του συγκεκριμένου δείκτη που καταγράφεται στη χώρα μας από το 2017 και εντεύθεν.

Στο Ρέθυμνο, ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αναστατωμένος αφού βλέπουν πως δεν πρόλαβαν να πάρουν «μια ανάσα» μετά από ένα επιτυχημένο τουριστικό δίμηνο και βρίσκονται μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση αυξήσεων που έρχεται σταδιακά και θα κάνει τους καταναλωτές να περιοριστούν ακόμα περισσότερο.

Όλα τα στοιχεία, δείχνουν, πως έρχεται «χειμώνας βαρύς» και είναι καθολικό το αίτημα προς την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξουν τις πολυεθνικές εταιρείες που έχουν επιβληθεί σε τόσο επικίνδυνο βαθμό και προκαλούν τέτοιες αναταράξεις στον κοινωνικό ιστό σχεδόν όλων των χωρών της Ε.Ε.

«ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ»

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης, χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις ανατιμήσεις, επισήμανε τον επικείμενο κίνδυνο δυσλειτουργίας της τοπικής αγοράς και δήλωσε τα εξής: «Οι ανατιμήσεις επηρεάζουν αρνητικά όλη την αγορά. Είναι αδικαιολόγητες. Επιβάλλονται από τις μεγάλες εταιρείες με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Από πέρσι έως φέτος βλέπουμε ανατιμήσεις που σε περιπτώσεις αγγίζουν το 30% σε βασικά λειτουργικά έξοδα όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα, που δεν έχουν καμία δικαιολογία, διότι δεν έγινε κάτι που να αιτιολογεί και να πείθει για τους λόγους αυτών των ανατιμήσεων. Είναι μια επιλογή των μεγάλων εταιρειών και  τίποτα περισσότερο που θα επηρεάσει αρνητικά όλη την λειτουργία της αγοράς και θα επιβαρύνει τους καταναλωτές σε πολύ μεγάλο βαθμό.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε τα εξής: «Θεωρώ, ότι θα προκληθεί σοβαρή αναστάτωση στην καταναλωτική κίνηση, διότι οι περισσότεροι καταναλωτές ήδη έχουν οικονομικά ζητήματα, τα οποία θα επιβαρυνθούν με αυτές τις ανατιμήσεις και θα προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στην αγορά, το οποίο στο σύνολο του θα το πληρώσουμε οι μικρομεσαίοι.»

«ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου της ΕΣΕΕ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης «βλέπει» σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης και σε κύκλους δουλειάς όπως αυτή της οικοδομής και τονίζει, ότι απαιτείται πολιτική προσέγγιση της όλης κατάστασης, ώστε να μπει φρένο στην κερδοσκοπία που επιχειρείται μέσα στο ήδη βεβαρυμμένο κλίμα της πανδημίας.

Στην εφημερίδα μας ο κ. Ψαρουδάκης δήλωσε τα εξής: «Η αύξηση των τιμών είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση, ιδίως των αγαθών που δεν λογίζονται ως βασικά αγαθά. Παράλληλα η αύξηση των τιμών στην ενέργεια ενδέχεται να μονιμοποιήσει αυξημένες τιμές σε μια σειρά αγαθών λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής και διακίνησης»

Ο ίδιος τόνισε, ότι  «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε Περιφερειακό είναι οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά  η οικοδομή ως κατοικία ως εκμετάλλευση και ως ξενοδοχειακή υποδομή αποτελεί κινητήρια δύναμη στην οικονομία του Ρεθύμνου της Κρήτης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ που οι αυξήσεις βγάζουν τους επενδυτές εκτός προϋπολογισμού.»

Προσεγγίζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται, ο κ. Ψαρουδάκης δήλωσε τα εξής: «Μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι στα εργοστάσια στην Κίνα στα ορυχεία έχουμε λόγο covib – 19 μειωμένη παραγωγή όπως και καθυστερήσεις λόγο 14 ημερών loktaoun,  αλλά πέρνα από το μυαλό μας ότι υπάρχουν δυνάμεις και παίχτες οικονομικοί που επιθυμούν πιθανόν να ρεφάρουν από τα χαμένα κέρδη  τους λόγω μειωμένης ζήτησης την προηγούμενη  λόγο covid-19 εποχή. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει οι κυβερνήσεις να τα εντοπίσουν μέσω των θεσμών, ελέγχων επιτροπές Ανταγωνισμού και τα λοιπά εργαλεία ελέγχου που διαθέτουν. Είναι κρίμα μετά την δεκαετή κρίση και την Πανδημία να έχουμε πληθωριστικές τάσεις στα όρια της κερδοσκοπίας. Επειδή το πρόβλημα είναι παγκόσμιο είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί ευκολότερα ν αντιμετωπιστεί σε πολιτικό επίπεδο κυρίως».

«ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής κ. Ανδρέας Κλαψινός, μιλώντας στην εφημερίδα μας δήλωσε, ότι ήδη τα μέλη τους Δ.Σ. του σωματείου έχουν δηλώσει την έντονη διαφωνία τους με ό,τι συμβαίνει διότι είναι αναγκασμένοι να προβούν σε αναπροσαρμογές των τιμών των τιμοκαταλόγων τους, γεγονός, που τους φοβίζει για ό,τι πρόκειται να προκληθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Έχουμε συζητήσει ήδη στο Δ.Σ. του σωματείου μας αυτό που συμβαίνει καθώς δεν βλέπουμε θετικά τις ανατιμήσεις. Δυστυχώς, με τις αυξήσεις που μας έχουν επιβάλει σε βασικά αγαθά, όπως η ζάχαρη, ο καφές και το γάλα, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αναπροσαρμόσουμε τους τιμοκαταλόγους μας με ιδιαίτερα αυξημένες νέες τιμές. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν συμφωνούμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι περισσότεροι συνάδελφοι ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές διότι όλες οι μεγάλες κεντρικές εταιρείες μας έχουν στείλει σημειώματα με τις αυξημένες τιμές, με τις οποίες θα μας παρέχουν τα είδη που χρειαζόμαστε. Έτσι όλο αυτό θα περάσει στους καταναλωτές.»

Ο ίδιος δήλωσε, ότι «Θεωρούμε, ότι δεν αιτιολογείται όλο αυτό που συμβαίνει, δεν συμφωνούμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Φοβόμαστε, πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τον κλάδο της εστίασης. Από την μια τα αυστηρά μέτρα λειτουργίας λόγω πανδημίας και από την άλλη οι αυξήσεις στις τιμές του τιμοκαταλόγου μας, προμηνύουν δύσκολο και δυσβάστακτο χειμώνα.»

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Οι αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ETUC, το χαμηλό επίπεδο των μισθών σημαίνει ότι σχεδόν τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δεν θα έχουν πλέον τα μέσα να πληρώσουν αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα τους λογαριασμούς θέρμανσης, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη – μέλη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία και τώρα οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη κινδυνεύουν να βυθίσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ETUC, η οποία σημειώνει επίσης, ότι το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση βρίσκεται στην Κύπρο (45,6%), στη Βουλγαρία (42,8%), στη Λιθουανία (34,5%) στην Πορτογαλία (30,6%), στην Ελλάδα (28,7%) και στην Ιταλία (26,1%).

«Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την ισχυρή δράση της ΕΕ για τους μισθούς. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απομονώσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα “κατώφλι ευπρέπειας” στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί εγγυώνται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και δεν θα μπορούν ποτέ να είναι χαμηλότεροι από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους – μέλους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία βασίζονται σε μικροδεδομένα της Eurostat που αναλύθηκαν από την ETUC. Τα στοιχεία αναφέρονται μόνο στον αριθμό των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του εθνικού μέσου ισοδύναμου εισοδήματος.

Μιλώντας για την γενικότερη κατάσταση στο Ρέθυμνο, ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Βενζινοπωλών κ. Ηρακλής Ξυδάκης, δήλωσε, ότι «Η αύξηση που ήδη υπάρχει στα καύσιμα και που τον τελευταίο χρόνο ανέρχεται σε ύψος 20% έχει επηρεάσει όλη την σχετική αλυσίδα. Έχει αυξηθεί το κόστος στα μεταφορικά έξοδα και στην αγορά. Αυτό σε συνδυασμό με τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχουμε και τον φόρο επί του φόρου που επιβάλλεται, επιδίνονται η  κατάσταση και όλοι οι χρήστες υγρών καυσίμων μεταφέρουν αυτές τις ανατιμήσεις στον καταναλωτή. Είναι μια ακολουθία που οδηγεί στο τέλος όλες τις αυξήσεις στην τσέπη του καταναλωτή και αυτό έρχεται να επιβαρύνει, το ήδη οικονομικά δύσκολο περιβάλλον που έχουμε.»

Σε ο,τι αφορά τις τιμές που αναμένονται από τα μέσα Οκτωβρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι αναμένεται να είναι πολύ αυξημένη και προς τούτο αίτημα των βενζινοπωλών είναι να επιστρέψουν οι τιμές στα επίπεδα προ του 2010. Συγκεκριμένα δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει με το πετρέλαιο κίνησης. Υπολογίζουμε, πως με τις παρούσες συνθήκες στην επαρχία και στην νησιωτική αγορά θα ξεκινήσει με 1,15 ως 1,20 το λίτρο. Εμείς δεν συμφωνούμε, ωστόσο, με αυτές τις αυξημένες τιμές. Εμείς ζητάμε να επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα πριν το 2010 ώστε να μπορέσει ο κόσμος και πάλι να χρησιμοποιήσει μαζικά το πετρέλαιο θέρμανσης όπως τότε.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ