ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η τουριστική κίνηση του Αυγούστου

0

- ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ 2019

Βαθειά ανάσα πήρε η εθνική οικονομία τον Αύγουστο, αφού ήταν ισχυρές οι επιδόσεις που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός, με τις αφίξεις και τα έσοδα. Σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία, σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας οι αριθμοί θυμίζουν το 2019, έτος-σταθμό για τα τουριστικά μεγέθη της Ελλάδας.

Τώρα οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το δίμηνο το οποίο θα κρίνει εάν επιτευχθεί τελικά ο αρχικός στόχος του 50% των εισπράξεων του 2019.

Σε τοπικό επίπεδο, το γεγονός, ότι στο χάρτη της πανδημίας, το κόκκινο έφυγε από το Ρέθυμνο, είναι ένας καλός οιωνός, ο οποίος προκαλεί αισιοδοξία στους τουριστικούς παράγοντες, οι οποίοι, μετρούν τα συν των τελευταίων δύο μηνών αλλά παραμένουν συγκρατημένοι για το επόμενο δίμηνο

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων που πραγματοποιεί από τις 14 Ιουνίου το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), το διάστημα από τις 16 Αυγούστου μέχρι και τις 22 Αυγούστου η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία που τελικά λειτούργησαν ανά την Ελλάδα προσέγγισε το 80%, με τη μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου να κυμαίνεται στα 114 ευρώ και τον μέσο αριθμό κρατήσεων ανά ξενοδοχείο να ανέρχεται σε 22.

Μάλιστα, η πληρότητα έφτασε στο peak της τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή το διάστημα από τις 9 έως τις 15 του μήνα, όταν το σχετικό ποσοστό ανήλθε στο 80,2%.

Πρωταθλήτρια για το διάστημα 16-22 Αυγούστου αναδείχθηκε η Πελοπόννησος, με την πληρότητα των ανοιχτών ξενοδοχείων να προσεγγίζει το 86%, αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική των οδικών προορισμών και το φετινό καλοκαίρι.

Ακολούθησε με μικρή διαφορά η Κρήτη, όπου τα ξενοδοχεία του νησιού κατέγραψαν πληρότητα 85,6%, ενώ άνω του 80% διαμορφώθηκε η πληρότητα και στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα νησιά του νοτίου Αιγαίου (81%) και του Ιονίου (81,9%).

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Θεωρούμε ότι και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πάνω από τις αναμενόμενες προσδοκίες μας. Θεωρούμε ότι όλη η αγορά κινήθηκε και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία και ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πληρότητες τους ήταν ικανοποιητικές. Άντεξαν και κάποια μάλιστα ξεπέρασαν τα όρια του 2019 για κάποιες μέρες» δήλωσε στην εφημερίδα μας η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη.

Η ίδια συνέχισε, λέγοντας, ότι  «Ο Σεπτέμβριος αυτή τη στιγμή είναι σε μία μεταβατική κατάσταση γιατί έχουν ανοίξει τα σχολεία στην Ευρώπη και αλλάζουμε πελατεία. Πάντα στις αρχές του Σεπτέμβρη έχουμε μία ύφεση γιατί διαδέχεται το ένα κοινό το άλλο. Οι οικογένειες επιστρέφουν σπίτι και ξεκινάνε τα ζευγάρια και οι άλλες μορφές θεματικού τουρισμού, όπως είναι οι μεγαλύτεροι , οι συνταξιούχοι και αυτοί που δεν έχουν υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει για μας ότι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης έχουν καλές προοπτικές αλλά προς το παρόν και λόγω της κατάστασης που είχαμε εδώ ως εικόνα τον τελευταίο καιρό σαν Κρήτη, είναι λίγο παγωμένες οι κρατήσεις. Όμως σε μία πρόσφατη επαφή μου με το σύλλογο ξενοδόχων κάποιοι λένε ότι έχει αρχίσει ήδη και βελτιώνεται η εικόνα των κρατήσεων και για το Σεπτέμβρη και για τον Οκτώβρη.»

Η κ. Μπιρλιράκη, θεωρεί, πως σε ένα καλύτερο τουριστικό αποτέλεσμα θα συμβάλουν και οι διάφορες διοργανώσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στο Ρέθυμνο, λέγοντας, ότι «ο τουρισμός μας θα ενισχυθεί και με το πανελλήνιο τουρνουά του τριάθλου που γίνεται στην πόλη μας 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου καθώς και με την παγκόσμια γυμναστική διοργάνωση που θα λάβει χώρα στο Ρέθυμνο από 3 έως 10 Οκτωβρίου και θεωρούμε ότι θα φέρει αρκετούς επισκέπτες να το παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν.» Η ίδια συνέχισε, τονίζοντας τις πρωτοβουλίες τουριστικής προβολής του τοπικού προορισμού, αναφέροντας, ότι « Κάνουμε μία μεγάλη καμπάνια στα social media του δήμου μας μέσω του Ρέθυμνο Guide, σελίδα,  η οποία έχει πολύ μεγάλη αποδοχή και πιστεύουμε ότι η προβολή μας είναι διεθνής. Επίσης έχουμε αποφασίσει ως επιτροπή τουρισμού την προβολή του Ρεθύμνου στην trivago η οποία είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα κρατήσεων και είμαστε ο πρώτος Ελληνικός προορισμός πού διαφημιζόμαστε μέσα από αυτή. Βεβαίως, έχουμε επαφές με τους συνεργάτες μας που διοργανώνουν εκθέσεις στο εξωτερικό έχουμε κάνει ήδη μία πολύ μεγάλη καμπάνια μέσω των workshops που έχουν γίνει σε χώρες της Ευρώπης και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ελλάδα στην Αμερική και διοργανώνουμε μία συμμετοχή μας σε μεγάλες εκθέσεις της Αμερικής για το άμεσο μέλλον.»

Τέλος η κ. Μπιρλιράκη μίλησε για την προετοιμασία ως προς την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, λέγοντας, ότι  «Με πολύ μεγάλη επιφύλαξη αλλά σίγουρα θέλω να διατηρήσουμε το θεσμό της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου. Όπως έχει αποφασίσει η επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης του δήμου μαζί με το σύλλογο ξενοδόχων που το διοργανώνουμε κάθε χρόνο και με τη στήριξη της περιφέρειας Κρήτης θα διοργανώσουμε και φέτος την εκδήλωση της απονομής των βραβείων φιλίας τους επαναλαμβανόμενους πελάτες μας Και θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η φετινή ημέρα τουρισμού για το Ρέθυμνο είναι αφιερωμένη στο δήμαρχο Δημήτρη Αρχοντάκη για την προσφορά του στην έναρξη του τουρισμού στον τόπο μας.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ