ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Θα πλάσουμε ένα μέλλον αντάξιο του μεγαλείου της χώρας μας»

0
  • ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ενθουσιασμένη έφυγε από το Ρέθυμνο η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη. Έπειτα από ένα «γεμάτο διήμερο» στις 28 και 29 Ιουλίου, η υφυπουργός Τουρισμού μέσα από την συνέντευξη που ακολουθεί αποκωδικοποιεί την ουσία της επίσκεψης της, επισημαίνοντας πως οι εντυπώσεις της είναι ιδιαίτερα θετικές και όλα όσα αποκόμισε, δείχνουν ένα Ρέθυμνο που έχει όλα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από τη δύσκολη στιγμή και θα πλάσουμε ένα μέλλον αντάξιο του μεγαλείου της χώρας μας.

Οι εξελίξεις στον τουρισμό, η πορεία των εμβολιασμών, η λειτουργία της σχολής ξεναγών που από φέτος θα έχει δύο έτη φοίτησης για πρώτη φορά αλλά και οι επαφές που είχε με οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς, είναι το αντικείμενο της συζήτησης που ακολουθεί.

Πως είναι η τουριστική κίνηση φέτος στο Ρέθυμνο; τι σας είπαν στις επαφές σας οι τοπικοί φορείς;

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη με τον οποίο κάναμε όλες τις συναντήσεις που είχα στην περιοδεία και το ίδρυμα Konrad Adenauer για την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης. Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά πρόκληση, και προς το σκοπό αυτό έγιναν ενέργειες για να προετοιμαστούμε τόσο ως χώρα, αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον κοινό εχθρό, τον κορωνοϊό. Δεν χάνουμε όμως την πίστη μας και την ελπίδα ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια τουριστική περίοδο που θα είναι καλύτερη από την περσινή. Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη αύξηση στις τουριστικές ροές και αυτό είναι ευχάριστο, σε ένα μέρος, όπως η Κρήτη, που μπορεί να συνδυάσει κάθε εμπειρία που μπορεί να φανταστεί και να προσδοκά ο ταξιδιώτης, ειδικά μετά από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού και αποστέρησης των χαρών της κοινωνικότητας.  Ειδικότερα για το Ρέθυμνο στις συζητήσεις που είχαμε με τους φορείς των ξενοδόχων, παρουσιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη πληρότητα στα δωμάτια των ξενοδοχείων που ξεπερνάει κατά πολύ το ήμισυ του 2019, της προ covid-19 εποχής. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, φέτος άνοιξε και λειτουργεί το 96% των ξενοδοχείων του νομού, δείγμα ενδεικτικό της ζήτησης αλλά και του θετικού κλίματος της τουριστικής αγοράς στο Ρέθυμνο. Στόχος μας όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά η ποιότητα, με έναν ασφαλή Αύγουστο και την επιμήκυνση της περιόδου που θα μας επιτρέψει να δούμε ένα καλύτερο μέλλον. Ευελπιστώ να δούμε φέτος μία σεζόν που θα είναι ικανοποιητική, για να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις, με σημαντική εξέλιξη την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής που ολοένα και επικρατούν. Η Κρήτη, έχοντας μακρά παράδοση στη φιλοξενία και αντιμετωπίζοντας κάθε ταξιδιώτη, σαν μέλος της οικογένειας του, με επαγγελματισμό και ασφάλεια, έχει όλες τις προϋποθέσεις για επιμήκυνση της περιόδου. Άλλωστε, ο επαγγελματισμός και η ασφάλεια που νιώθει ένας ταξιδιώτης, έχει αποδειχθεί και από τα πορίσματα της περσινής χρονιάς, ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την συνεχιζόμενη τουριστική ανάπτυξη.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι όλα τα παραπάνω είναι άμεσα εξαρτώμενα από την πορεία της πανδημίας, τον ρυθμό εμβολιασμού και τα κρούσματα σε κάθε περιοχή. Στην Κρήτη εφαρμόστηκε το μέτρο εμβολιασμών στις κινητές μονάδες με θετικά αποτελέσματα και ήδη ξεκινάει ο συντονισμός με το Υπουργείο Υγείας για να σταλούν κινητές μονάδες στα μεγάλα ξενοδοχεία. Ενώνουμε όλοι δυνάμεις για να κερδίσουμε το στοίχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας σε ισορροπία με την οικονομική ανάκαμψη που τόσο έχουμε ανάγκη.

Αναφέρατε την ασφάλεια, πως βλέπετε την πρόοδο του εμβολιασμού στο Ρέθυμνο;

Στο Ρέθυμνο δίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την προώθηση του εμβολιασμού και με την επίσκεψη μου αυτή θέλησα και εγώ να ενώσω τη φωνή μου, στη συστράτευση όλων των ανθρώπων του τουρισμού σε αυτό το κάλεσμα. Η επιστήμη έκανε στην ανθρωπότητα ένα δώρο ζωής, το εμβόλιο, το οποίο αποτελεί συνάμα και ένα κρίσιμο όπλο στη φαρέτρα μας για την θωράκιση του τουρισμού. Είναι δεδομένο ότι στην Κρήτη πρέπει να αυξήσουμε και άλλο τα επίπεδα του εμβολιασμού και γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια από όλους τους φορείς. Θέλω να επικροτήσω και εγώ με τη σειρά μου, το κοινό μέτωπο που συνάντησα, όλων των τοπικών αρχών εδώ στο Ρέθυμνο, από το Μητροπολίτη, μέχρι την Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο, τους ξενοδόχους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και όλους τους τουριστικούς φορείς, οι οποίοι αναδεικνύουν την αξία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων. Όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας της υγείας του ανθρώπου, όταν αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα μας και τις δραστηριότητες μας, ώστε να μπορέσουν να έρθουν οι καλύτερες ημέρες για τις οποίες μοχθούμε. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να «θωρακίσουμε» την ασφάλεια του τουριστικού προϊόντος, μέσω του εμβολιασμού. Το ζήτημα που πρέπει να διαχειριστούμε τώρα είναι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, τις αναστολές που τους δημιουργούν κάποιες «σειρήνες» της παραπληροφόρησης και να τους μιλήσουμε απλά και με λογική. Πρέπει προς το σκοπό αυτό, να πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες, αντί να ζητάμε στους πολίτες να έρθουν αυτοί στα εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιαστούν, εκεί αναδεικνύεται και η μεγάλη αξία των κινητών μονάδων εμβολιασμού. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη, το βήμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις γίνεται και αυτό θα συμβάλλει τους στους κοινούς στόχους.  Μάλιστα, χαίρομαι που στο Ρέθυμνο έχουν ενταθεί οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων και ενημερώθηκα μάλιστα για την συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ των επιχειρηματιών της διασκέδασης στη πόλη του Ρεθύμνου, με τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα τους, όσον αφορά τα μέτρα και την ασφάλεια των καταστημάτων τους. Οφείλω όμως να πω ότι με ανησυχούν κάποια-ευτυχώς λίγα φαινόμενα παρέκκλισης από τα μέτρα, όπου θα πρέπει να επιδειχθεί η πρέπουσα ατομική και συλλογική ευθύνη στη τήρηση των μέτρων, αλλιώς, αδικούμε τις όποιες προσπάθειες και θυσίες έχουμε κάνει μέχρι στιγμής.

Τι συζητήσατε στη εκδήλωση του ιδρύματος Konrad Adenauerπου πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Κρήτη;

Συμμετείχα στην εκδήλωση του ιδρύματος Konrad Adenauer, για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Κρήτη έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της τουριστικής περιόδου για την χώρα μας, στη μετά το covid -19 εποχή. Συζητήσαμε για την ανάγκη αναθεώρησης του τουριστικού προτύπου του νησιού με βασικό γνώμονα την έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού και τον συνδυασμό των προσφερόμενων εμπειριών. Η Κρήτη μπορεί να συνδυάσει κάθε εμπειρία που μπορεί να φανταστεί ο ταξιδιώτης, όχι μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και το βουνό, το ορεινό κομμάτι, τη γαστρονομία, το συνεδριακό και το κομμάτι των digitalnomads, δηλαδή των ψηφιακών νομάδων,  το περιπατητικό, το ποδηλατικό κομμάτι, δραστηριότητες που θα δείτε και μετά την covid εποχή θα είναι στις πρώτες προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Έχοντας το χαρτοφυλάκιο των ειδικών μορφών τουρισμού, έχουμε λάβει σειρά πρωτοβουλιών και έργων για την προσέλκυση των νέων τάσεων και το μετασχηματισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σε ποιοτικότερες και πρωτοποριακές μορφές, με άξονα την  «εμπειρία» του επισκέπτη. To υπουργείο Τουρισμού έχει σχεδιάσει σχετικά με τις ειδικές μορφές τουρισμού, έργα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 300 εκατ. ευρώ που αφορούν τον θαλάσσιο τουρισμό και τις προσβάσιμες παραλίες, τον καταδυτικό τουρισμό, τα ορεινά καταφύγια και τα μονοπάτια, τον τουρισμό ευεξίας και τις ιαματικές πηγές, τον γαστρονομικό τουρισμό και οινοτουρισμό και ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά τις τουριστικές μαρίνες και τους οργανισμούς προώθησης προορισμών - DMO’s. Σύντομα θα νομοθετήσουμε επισκέψιμα τυροκομεία, ελαιοτριβεία και ζυθοποιεία που έρχονται να προστεθούν στα επισκέψιμα οινοποιεία που ήδη δίνουμε το σήμα του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον, έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού και την ανάδειξη των υδατοδρομίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και τον Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη και χαίρομαι που το Ρέθυμνο ήταν από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα όπου αδειοδοτήθηκε υδατοδρόμιο. Όταν αξιοποιηθούν όλα τα νέα εργαλεία αυτά, θα αντιληφθούν όλοι και την μεγάλη αύξηση σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

Ποιο είναι το μέλλον της τουριστικής εκπαίδευσης εν γένει και  ειδικότερα της Σχολής Ξεναγών του Ρεθύμνου;

Στο Υπουργείο Τουρισμού γνωρίζουμε καλά ότι στην καρδιά του τουριστικού προϊόντος βρίσκεται ο άνθρωπος και αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε προσπάθειας περαιτέρω ανάπτυξης αλλά και μετασχηματισμού του τουρισμού. Δίνουμε λοιπόν μεγάλη προτεραιότητα στην τουριστική εκπαίδευση, έχοντας υπό την εποπτεία μας, τις δύο ΑΣΤΕ, στο Ρόδο και στον Άγιο Νικόλαο, τις οκτώ πρώην Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΙΕΚ) μεταξύ των οποίων την Σχολή της Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς και τις πέντε Σχολές Ξεναγών, με τις τρείς νέες σχολές που ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε το 2020 στο Ρέθυμνο, στην Κέρκυρα και στην Ρόδο. Η Σχολή ξεναγών Κρήτης που λειτουργεί στο Ρέθυμνο, αποτελεί μια Σχολή με σύγχρονες και μεγάλες εγκαταστάσεις που μας παραχωρήθηκαν από το Δήμο Ρέθυμνου, με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη να μας υποστηρίζει έμπρακτα σε όλα τα θέματα λειτουργίας.  Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Διευθύντρια της Σχολής που ήρθε από τη Αθήνα και αγάπησε το Ρέθυμνο, και προγραμματίζουμε μαζί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Προς το σκοπό αυτό έχουμε λάβει πρωτοβουλίες, νομοθετικές και διοικητικές για την ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας της σχολής και κυρίως ενέργειες του Υπουργείου για την άρτια στελέχωση με διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και η υιοθέτηση νέου, σύγχρονου Κανονισμού Λειτουργίας καλύπτοντας αιτήματα της Σχολής. Μάλιστα, μπορώ να ανακοινώσω ότι θα λάβουμε το Σεπτέμβρη και νέο πρώτο έτος σπουδαστών στην Σχολή του Ρεθύμνου καλωσορίζοντας πλέον σπουδαστές σε α’ και β’ έτος, να φοιτούν στην Σχολή του Ρεθύμνου, ως υποψήφιοι καταρτισμένοι ξεναγοί. Στο Υπουργείο Τουρισμού ξεκινάμε από τέλος του έτους, την υλοποίηση ενός μεγάλου νέου προγράμματος επιμόρφωσης και επανακατάρτισης 20.000 εργαζομένων και ανέργων στο τουριστικό κλάδο μέχρι το 2025, ύψους 46 εκ. ευρώ, με δωρεάν εκπαίδευση που θα παρέχουμε εξ αποστάσεως και με αποζημίωση παρακολούθησης, σε συνδυασμό μάλιστα με τα τμήματα επιδοτούμενης μετεκπαίδευσης που τρέχουμε νωρίτερα φέτος από τον Νοέμβριο για 1.300 εργαζόμενους/ανέργους στον τουρισμό και τα νέα σεμινάρια επιμόρφωσης που νομοθετούμε, φέρνουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρωτόγνωρη ώθηση στη δια βίου Τουριστική Εκπαίδευση. Μάλιστα, τέλος του έτους ετοιμάζουμε και νέες μεγάλες πρωτοβουλίες, με ίδρυση νέας Ακαδημίας Τουρισμού, με ίδρυση ξενόγλωσσης  Τουριστικής Σχολής στην Ελλάδα. Είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας η παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές που θα βελτιώσει την θέση τους στην αγορά εργασίας και θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο την θέση της χώρας μας στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού.

  • Ποιες ήταν οι τελικές εντυπώσεις που σας έμειναν από την επίσκεψη σας στο Ρέθυμνο;

Είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στην ιστορική μονή Αρκαδίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο παρουσία του Υφυπουργού και Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τα πολύτιμα της εκθέματα,  το μεγαλοπρεπές καθολικό και τα σημεία που εξιστορούν την Κρητική Αναγέννηση αλλά και την πολιορκία και την αυτοθυσία των κλεισμένων σε αυτή υπερασπιστών το 1866. Στιγμές ιστορίες χαραγμένες σε κάθε γωνία και βέβαια το μουσείο της Μονής, κέρδισαν τις εντυπώσεις μου, όπως και τις εντυπώσεις των 170.000 επισκεπτών της το χρόνο.  Έζησα ένα γεμάτο διήμερο στο Ρέθυμνο που πραγματικά τα είχε όλα! Επισκέψεις σε τοπικούς φορείς, σε επιβλητικά μοναστήρια με σπουδαία ιστορία και διεθνή αναγνωρισιμότητα, αλλά και σε παραδοσιακά τυροκομεία, αποστακτήρια ρακής και αγροτουριστικές φάρμες, όπου γεύτηκα τις κρητικές νοστιμιές και την φημισμένη κρητική κουζίνα - πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και του γαστρονομικού και αγροτουριστικού προϊόντος, το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε. Με εντυπωσίασε το μεράκι, η αυθεντικότητα, η υπομονή και οι αντοχές των συμπολιτών μας. Είναι αυτά τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από τη δύσκολη στιγμή και θα πλάσουμε ένα μέλλον αντάξιο του μεγαλείου της χώρας μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ