ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η γραβιέρα του Μυλοποτάμου κατακτά τις αγορές της Ανατολής

0

Η σύναψη συμφωνίας για την εξαγωγή κρητικής γραβιέρας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου σε χώρες της Μέσης Ανατολής, είναι πιθανόν να αλλάξει σε θετική κατεύθυνση όλα τα δεδομένα παραγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη. Συνολικά 25 τόνοι γραβιέρας με την ονομασία «The King», δηλαδή «Ο Βασιλιάς», σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, θα εξάγονται κάθε χρόνο στο Ντουμπάι και μέσω αυτού σε άλλες χώρες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να πάρουν θέση στα ράφια των delicatessen καταστημάτων των μεγάλων mall που λειτουργούν στις κοσμοπολίτικες πόλεις της συνεχώς αναπτυσσόμενης ανατολής.

«Ήταν μια προσπάθεια που διήρκεσε τέσσερα χρόνια» αποκάλυψε στην εφημερίδα μας το Περιφερειακός Σύμβουλος και υπεύθυνος του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μανώλης Χνάρης, ο οποίος ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια μέσα από διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, στις οποίες συμμετείχε ως Αντιπεριφερειάρχης τα προηγούμενα χρόνια.

«Το 2017 μέσα από διεθνείς εκθέσεις ήρθα σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους και προχώρησα σε προωθητικές δράσεις με στόχο την εξαγωγή της Κρητικής γραβιέρας σε χώρες της Μέσης Ανατολής» δήλωσε στο «Ρέθεμνος» ο κ. Χνάρης, ο οποίος επισκέφθηκε δύο φορές το Ντουμπάι ως Αντιπεριφερειάρχης για τον σκοπό αυτό. Στην χώρα αυτή έγιναν εκδηλώσεις προώθησης του τυριού και όπως μας είπε, «Πήγα εκεί με μια βαλίτσα τυριά. Πέρα της φέτας, δεν ήξεραν καν πως υπάρχει η γραβιέρα και τα άλλα τυριά μας. Γρήγορα διαπίστωσαν, ότι η γραβιέρα Κρήτης είναι ένα μοναδικής γεύσης, ποιοτικό προϊόν, το οποίο τους ήταν απολύτως άγνωστο τυρί και ήθελαν να το προωθήσουν στις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Ο ίδιος τόνισε, ότι η πανδημία που προέκυψε προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στις διαδικασίες, ωστόσο, μέσα από πολλές προσπάθειες για την διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών μεταφοράς του τυριού, επιτέλους, τα συμφωνητικά υπεγράφησαν και οι πρώτες ποσότητες έφυγαν.

ΓΙΑΤΙ Ο Α.Σ. ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Η Μεγάλη εμπορική συμφωνία για την εξαγωγή της Κρητικής γραβιέρας υποστηρίχθηκε και επιτεύχθηκε με  τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου, ο οποίος ανέλαβε και την ευθύνη της ετήσιας παραγωγής του μοναδικού αυτού προϊόντος, το οποίο έχει προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Ο σημερινός πρόεδρος κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής έβαλε μια ιστορική υπογραφή για το μέλλον των τοπικών προϊόντων, γεγονός, που φέρει και την ανάλογη ευθύνη όχι μόνο για τον συνεταιρισμό αλλά και για τους παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν κατάλληλα και σωστά αυτή την μεγάλη ευκαιρία.

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, ήταν ο μόνος παραγωγικός φορέας του νησιού, ο οποίος είχε την ικανότητα και την οικονομική δυνατότητα να επιτύχει μια τόσο μεγάλη συμφωνία και να ανταποκριθεί σε αυτή», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Χνάρης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας, ότι «Κρητική ποιοτική γραβιέρα παράγουν όλοι στην Κρήτη. Όμως ο Α.Σ. Μυλοποτάμου έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί με την αξιοπιστία που απαιτεί μια τέτοια συμφωνία στην ποσότητα. Για αυτό και μπόρεσε να επιτύχει αυτή την υπογραφή και να ξεκινήσει αυτές τις εξαγωγές, που πιστεύω, πως θα αλλάξουν όλο το παραγωγικό και οικονομικό τοπίο στην περιοχή του Μυλοποτάμου. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Οι τιμές του γάλακτος θα ανέβουν για τον ντόπιο παραγωγό, ανοίγει μια τεράστια προοπτική διάθεσης προϊόντων σε όλες τις Αραβικές χώρες και κυρίως η Κρητική Γραβιέρα κατακτά την θέση που της αξίζει στην παγκόσμια αγορά.»

 άγνωστο σχεδόν στις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά βγαίνει από τα σύνορα της Ελλάδας και ήδη ταξιδεύει με προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής.

ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟΝΟΙ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου σύναψε την εμπορική συμφωνία με την εταιρία τροφίμων G and D Natural Products DWC που εδρεύει στο Ντουμπάι και έχει ως βασική δραστηριότητα την αντιπροσώπευση και διανομή κορυφαίων ελληνικών προϊόντων, στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στις αρχές της εβδομάδας φορτώθηκαν σε κοντέινερ οι 10 πρώτοι τόνοι γραβιέρας Κρήτης εκ των 25 τόνων της αρχικής συμφωνίας, από τον Μυλοπόταμο και ταξιδεύουν για το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι. Από εκεί θα γίνεται η διανομή σε πόλεις των Η.Α.Ε. και σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν. Η Κρητική γραβιέρα θα έχει την θέση της δίπλα στα ακριβά γαλλικά τυριά – τα μόνα που γνώριζαν έως σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – ως «Τhe King Cretan Graviera Cheese», την οποία κατοχύρωσε ο Συνεταιρισμός.

Διευκρινίζεται, ότι η γραβιέρα του Μυλοποτάμου, όπως απαιτεί η συμφωνία, εξάγεται σε πέντε διαφορετικές ειδικές τυποποιημένες συσκευασίες: των 250 γραμ. και των 500 γρ., του 1 κιλού, των 2 κιλών και των 12 κιλών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ