ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χρόνιο και άλυτο το ζήτημα ονομασίας της φέτας και της γραβιέρας

0

Την άμεση λύση στο σοβαρό ζήτημα που αφορά στην ονομασία προέλευσης κρητικών τυροκομικών προϊόντων, αξίωσε για ακόμη μία φορά ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλετζάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού.

Πρόκειται για ένα χρόνιο ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει κυρίως με το ζήτημα της φέτας, το οποίο επίσημα αναγράφεται λευκό τυρί αλλά και αυτό της γραβιέρας, όνομα που χρησιμοποιούν σε όλη την Ελλάδα αδιακρίτως.

Στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός, με τον Πρόεδρο του Α.Σ. Ρεθύμνης κ Γλεντζάκη Ιωάννη, κατά την επίσκεψη του στην έδρα του Συνεταιρισμού, αναλύθηκαν εκτενώς όλα τα προβλήματα του Αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Από το Πρόεδρο του Συνεταιρισμού του τέθηκε το αίτημα να διορθωθεί η μεγάλη αδικία που υπάρχει αυτή τη στιγμή και έχει να κάνει με την ονομασία του Λευκού Τυριού που παράγεται στη Κρήτη και το οποίο δεν μπορεί να ονομασθεί Φέτα όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρόλο που είναι ισάξιας ποιότητας και γεύσης.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε ότι το όνομα Γραβιέρα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε στη χώρα, γι΄αυτό και οι ποσότητες Κρητικής Γραβιέρας διατίθενται σε αρκετά χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα την χαμηλή τιμή γάλακτος. Σε ένα περιβάλλον με αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της αύξησης της διεθνής τιμής των δημητριακώναλλά και του αυξημένου μεταφορικού κόστους που επιβαρύνονται οι παραγωγοί του νησιού η  μόνη λύση για να συνεχιστή η κτηνοτροφία στη Κρήτη είναι να βρούνε υπεραξία τα προϊόντα, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την ονομασία φέτα και από τα Κρητικά Τυροκομεία ή χρησιμοποιώντας μόνο οι μεταποιητικές μονάδες γάλακτος της Κρήτης, το όνομα Γραβιέρα.

Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να βρεθεί λύση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ