ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Η φετινή σεζόν θα είναι χειρότερη από την περσινή!»

0

ΣΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 

Αβεβαιότητα και προβληματισμός επικρατεί στον χώρο του τουρισμού καθώς τα δεδομένα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί. Τα «μαύρα μαντάτα» της Αγγλίας αλλά και η διστακτικότητα που καταγράφεται από τις αγορές της Ρωσίας και των Σκανδιναβικών χωρών, επιτείνουν τα δυσοίωνα σενάρια που θέλουν η τουριστική σεζόν που διανύουμε να είναι χειρότερη από την περσινή. Αυτό, βεβαίως, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί. Και σε αυτή την ανατροπή ελπίζουν ξενοδόχοι και πράκτορες.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκη, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα μας και περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση, είπε τα εξής: «Τα δεδομένα αυτής της στιγμής δείχνουν, ότι η φετινή σεζόν θα είναι χειρότερη από την περσινή. Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να ευελπιστούμε σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο, το οποίο δείχνει στην τρέχουσα χρονική περίοδο, πως πάμε για μια χειρότερη από πέρσι χρονιά.»

Στοιχειοθετώντας την άποψη του ο κ. Τσακαλάκης ανέλυσε τα δεδομένα λέγοντας, ότι «Σε αυτό συντείνει το γεγονός, ότι καταγράφεται στασιμότητα από τις αγορές της Αγγλίας και της Ρωσίας. Δεν έχουμε τίποτα που να μας ενθαρρύνει, διότι η μισή μας δύναμη είναι η Γερμανία και η άλλη μισή η Αγγλία, η οποία έχει ακυρώσει όλες τις κρατήσεις της μέχρι 19 Ιουλίου. Αν τότε τους αφήσουν ελεύθερους να ταξιδέψουν στην χώρα μας, τότε, θα έχουμε μια αλλαγή εικόνας στα τέλη Ιουλίου. Χάνουμε σίγουρα, δηλαδή, τον Ιούλιο και έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στον Αύγουστο και στον Σεπτέμβριο. Αλλά δύο μήνες μόνο τι θα μας κάνουν; Πέρσι, τουλάχιστον, είχαμε και τον Ιούλιο.

Επίσης, ένα κακό που συμβαίνει, είναι, ότι δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη η κατάσταση με τα κρούσματα στην χώρα μας και αυτό το παρακολουθούν οι αγορές και δεν μας έχουν κατατάξει στους «πράσινους προορισμούς». Από την άλλη πλευρά και η Ρωσία για λόγους δικούς της δεν έχει δώσει ακόμα τις άδειες για ταξίδια, οπότε, όσοι έρχονται εδώ διακοπές από Ρωσία, έρχονται τυχαία, αφού δεν υπάρχουν καν απευθείας πτήσεις από την Ρωσία στην Κρήτη παρά μόνο μέσω Αθηνών. Έτσι, όμως, δεν γίνεται τουρισμός.

Οι Σκανδιναβοί, συνεχίζουν να είναι υποτονικοί με Φιλανδούς και Νορβηγούς να μην έχουν ανοίξει καν, Σουηδούς να έρχονται ελάχιστοι και μόνο οι Δανοί έχουν πει ναι. Δηλαδή,  θα έρχεται μία πτήση την εβδομάδα Δανία, όπως συμβαίνει και από την Σουηδία. Αυτό, όταν είχαμε 28 πτήσεις την εβδομάδα από τις Σκανδιναβικές χώρες!»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Τσακαλάκης, τόνισε, ότι «Ο κόσμος φοβάται να κλείσει διακοπές. Επίσης είναι αποτρεπτικό το κόστος των τεστ που πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Τους κοστίζει ανά άτομο περίπου 340 με 360 ευρώ. Είναι μεγάλο ποσό και κάθε ένας το σκέφτεται. Έτσι έχουμε μια κακή κατάσταση από όλες τις πλευρές, που δημιουργεί έντονη ανησυχία. Εμείς προσπαθούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα, θέλουμε να ευελπιστούμε στο καλύτερο δυνατό και πασχίζουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που χτυπά αλύπητα τον τουρισμό.»

ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Από την πλευρά τους και οι τουριστικοί πράκτορες, κάνουν λόγο για «ρευστή κατάσταση». Συγκριτικά με τους ξενοδόχους, είναι λίγο πιο αισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους, αν και διακατέχονται από έντονο προβληματισμό, λόγω της κλειστής αγοράς της Μεγάλης Βρετανίας και της διστακτικότητας Ρώσων και Σκανδιναβών, δηλαδή, των βασικών πελατών του Ρεθύμνου! «Οι κρατήσεις από τον Ιούλιο και μετά φαίνονται ανεβασμένες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, κυρίως με την Αγγλία, που δεν ξέρουμε αν ανοίξει.» Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης, ο οποίος συμπλήρωσε τα εξής: «Η Ρωσία ξεκινά 17 Ιουλίου αλλά όχι δυναμικά ενώ οι Σκανδιναβοί αναμένεται να αυξηθούν από μέσα Αυγούστου και μετά. Δεν είναι πολύ καλά τα πράγματα, είμαστε σε στάση αναμονής αλλά πιστεύουμε ότι όλα θα αλλάξουν όταν θα γίνουμε «πράσινος προορισμός» και θα πάμε καλύτερα.»

Ο ίδιος τόνισε, ότι «Τον Μάιο είχαμε στην Κρήτη περίπου 75.000 αφίξεις, αριθμός καλός αν σκεφτούμε πως τον Μάιο του ’20 είχαμε μηδέν αφίξεις. Ο Ιούνιος θα κλείσει με διπλάσιες κρατήσεις από τον Μάιο, άρα, δεδομένα για αυτούς τους δύο μήνες έχουμε αύξηση σε σχέση με το ’20 που αντιστοιχεί περίπου στο 35% σε σχέση με το 2019.  Τον Ιούλιο ίσως να φτάσουμε στο 50% των κρατήσεων του 2019. Αν ανοίξουν οι αγορές για μας ίσως και να πάμε καλύτερα. Για Αύγουστο και Σεπτέμβριο υπάρχουν κρατήσεις αλλά περιμένουμε να δούμε. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Αλλά όλα είναι ρευστά αυτή τη στιγμή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ