ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε Αγώνα επιβίωσης η τοπική οικονομία

0
  • «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ» ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Αγώνα επιβίωσης δίδει η τοπική οικονομία σε όλους τους τομείς καθώς οι συνθήκες της πανδημίας και οι δυσμενείς επιπτώσεις από την πολύμηνη καραντίνα έχουν καθηλώσει σε αργούς, βασανιστικούς ρυθμούς σχεδόν το σύνολο των μηχανισμών κίνησης της αγοράς. Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις «ασθμαίνουν» βαριά, ο τομέας της εστίασης «αγκομαχεί», ο επιχειρηματικός κόσμος, γενικά, προσπαθεί να βρει τους βηματισμούς του και ο τουρισμός κινείται σε ένα απολύτως θολό τοπίο με δεδομένο, πλέον, ότι οι επόμενοι μήνες θα κυλίσουν με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Το πέρασμα από την καραντίνα στο άνοιγμα των επιχειρήσεων, έχει σαφώς βελτιώσει την ψυχολογία επαγγελματιών και εργαζομένων. Και μπορεί οι σημερινές καταστάσεις να είναι δύσκολες, ωστόσο, οι περισσότεροι ελπίζουν πως σιγά – σιγά, θα καταφέρουν να επαναφέρουν την τοπική οικονομία στους ρυθμούς προ πανδημίας. Βεβαίως, όλοι ξέρουν, πως αυτό απαιτεί χρόνο, προσβλέπουν σε μια ισορροπία μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια και ξέρουν πως οι απώλειες και τα λουκέτα θα είναι αναπόφευκτα σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται προφανώς και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εν γένει. Διότι έμειναν αρκετούς μήνες μόνο με την κρατική ενίσχυση, άρα σοβαρή απώλεια εισοδημάτων, χωρίς ωστόσο, να υπάρξει η παραμικρή μείωση των εξόδων τους και κυρίως των βασικών λογαριασμών της καθημερινότητας. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας,βρέθηκαν υπό την απειλή του κοψίματος της οικιακής ηλεκτροδότησης, των τηλεφωνικών επικοινωνιών και ίντερνετ, ακόμα και του νερού! Για όσους δε, έχουν και δάνεια – δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου – τα εφιαλτικά τηλεφωνήματα των τραπεζών και οι πλειστηριασμοί ήταν και παραμένουν μια αλήθεια που διαμορφώνει και την τελική εικόνα της τοπικής οικονομίας που ταλανίζεται επικίνδυνα.

Οι τομείς που κάπως καλύτερα κινούνται από τους λοιπούς είναι αυτοί των δημοσίων υπαλλήλων, του τεχνικού κλάδου, λόγω των δημοσίων έργων, αλλά και των αγροτοκτηνοτρόφων, με τους τελευταίους να βλέπουν το «διωγμό» να έρχεται λόγω των δασικών χαρτών και των ειλημμένων αποφάσεων για την ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών πάρκων, σχεδιασμός χθόνιος,ο οποίος επιτυγχάνεται με άνεση και πονηριά, που αποτελεί πρόκληση άνευ προηγουμένου.

Η κατάσταση δεν είναι καλή. Τα μέτρα είναι μια στήριξη αλλά δεν είναι πανάκεια. Η αισιοδοξία είναι ένα καλό όπλο. Αλλά η καθημερινότητα ως «εχθρός» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εμβαλωματικές λύσεις προσωρινής διάρκειας.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!»

«Ενώ είμαστε αισιόδοξοι, πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για τα χειρότερα.» Η δήλωση ανήκει στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλη Τσακαλάκη. Την έκανε μιλώντας στην εφημερίδα μας, περιγράφοντας,  την κατάσταση που επικρατεί στον τουριστικό κλάδο αυτές τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Ωστόσο, θεωρούμε, πως αντικατοπτρίζει το σύνολο της τοπικής οικονομίας που κινείται μεταξύ «θάρρους και αλήθειας».

Περίπου 20 ημέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού, στο Ρέθυμνο λειτουργούντο 20% των μονάδων φιλοξενίας επισκεπτών. Έχουν έρθει δύο «κύματα» τουριστών και υπολογίζεται πως κάθε ανοικτό ξενοδοχείο είχε και συνεχίζει να έχει περίπου από 10% έως 20% πληρότητα.

Σε αυτά, πάντως, που προκαλούν έντονη ανησυχία στους ανθρώπους του τουρισμού, περιλαμβάνονται οι δυσμενείς εξελίξεις με τις ακυρώσεις πτήσεων από την TUI καθώς και το γεγονός, ότι τα Ελληνικά νησιά παραμένουν εκτός των επιτρεπόμενων περιοχών για τους Άγγλους. Το Ρέθυμνο και η Κρήτη γενικότερα επηρεάζονται αρνητικά.

Τα δεδομένα, λοιπόν, δεν έχουν αλλάξει και η όποια αισιοδοξία υπάρχει, πηγάζει στην ελπίδαγια κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Παράλληλα αναμένεται πως φέτος στο Ρέθυμνο θα ανοίξει το 90% των ξενοδοχείων, δηλαδή, τα διπλά σε σχέση με πέρσι.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων κ. Τσακαλάκης, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Ενώ είμαστε αισιόδοξοι, πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για τα χειρότερα. Το τοπίο παραμένει θολό. Έχουν έρθει οι πρώτοι τουρίστες και έχουν φύγει. Έχει έρθει το δεύτερο κύμα τουριστών και επίσης έχει φύγει και έχει αρχίσει να διαδίδεται το πόσο καλά πέρασαν στην Ελλάδα, οπότε αυτό λειτουργεί θετικά για όσους το σκέφτονται να κάνουν διακοπές εδώ. Ελπίζουμε πως από τέλη Ιουνίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο κόσμο.»

Ελπίζουν οι ξενοδόχοι, όπως ελπίζουν και οι επιχειρηματίες. «Σίγουρα κινούμαστε με περισσότερη αισιοδοξία» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γιακουμάκης. Μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε, ότι «αισιοδοξούμε πως σιγά – σιγά θα μπούμε σε μια καλύτερη ροή και θα αρχίσει η ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Γνωρίζουμε, ωστόσο, πως έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο. Θα περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια για να επανέλθουμε στην επιθυμητή κανονικότητα. Αισιοδοξούμε, όμως, και ξέρουμε πως θα είναι δύσκολος ο δρόμος».

Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης. Όπως μας είπε το Πάσχα ήταν μια καλή «τονωτική ένεση» για την αγορά ενώ οι πρώτοι τουρίστες έδειξαν ενδιαφέρον για τα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, οι ντόπιοι καταναλωτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να «κινήσουν τα νήματα» και όπως μας είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε να έρθουν τουρίστες για να στηριχθεί η αγορά. Στον τουρισμό ελπίζουμε. Οι ντόπιοι όσο και να θέλουν, δεν μπορούν».

Το ότι οι Ρεθεμνιώτες «θέλουν αλλά δεν μπορούν» γίνεται εμφανές και στην εστίαση. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής κ. Ανδρέας Κλαψινός, μιλώντας για αυτό τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας των καταστημάτων του τομέα που εκπροσωπεί, δήλωσε, χαρακτηριστικά: «Δεν πάμε καλά. Δουλεύουμε μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τις καθημερινές δεν δουλεύουμε καθόλου. Επίσης από τον τουρισμό δεν έχουμε κερδίσει τίποτα το ιδιαίτερο ακόμα και ο κόσμος δεν έχει λεφτά να κινηθεί. Επίσης μας επηρεάζει το ωράριο. Περιμέναμε πως θα είχαμε αυτές τις δυσκολίες αλλά σιγά – σιγά απογοητευόμαστε περισσότερο και ελπίζουμε στον τουρισμό, που βλέπουμε πως δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι. Αυτή είναι η αλήθεια.»!

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ