ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δήμαρχος Μυλοποτάμου: "Όλη η αλήθεια για το γήπεδο Περάματος και όχι μόνο..." - Σκληρή απάντηση στην πρόσφατη επίθεση της δημοτικής μειοψηφίας

0

Η απάντηση του Δημάρχου Μυλοποτάμου έχει ως εξής: 

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μυλοποτάμου, παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου της με έμφαση στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας και την αναπτυξιακή προοπτική της ιστορικής επαρχίας.

Δεν επιθυμεί να συμβάλει ποτέ σε αντιπαραθέσεις, διότι σέβεται τις διαφορετικές θέσεις και απόψεις, πάντα συνθέτει και αποδέχεται όλες τις προτάσεις, όλες τις ιδέες και οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση του έργου και στην ελπιδοφόρα προοπτική του Μυλοποτάμου, το οποίο αποτελεί ζητούμενο και σκοπός όλων για τον Δήμο μας.

Όμως, η από 30 Μαρτίου 2021 επιστολής της παράταξης της μειοψηφίας του Δήμου Μυλοποτάμου στα ΜΜΕ της Κρήτης, χρήζει απάντησης. Και αυτό γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η διαστρέβλωση της αλήθειας και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά δεδομένα, είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν συμβάλει στο κοινό όφελος.

Η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας σε σχέση με όσα περιέγραψαν στην ανακοίνωση τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας. Και αυτό πραγματικά μας θλίβει. Διότι, δεν επιτυγχάνεις έλεγχο, ούτε προσθέτεις αναπτυξιακά, όταν χρησιμοποιείς «πυροτεχνήματα» και αποσκοπείς στον εντυπωσιασμό με ανυπόστατες καταγγελίες.

Υπηρετείς την κοινωνία, όταν έχεις να καταθέσεις προτάσεις, όταν έχεις να καταθέσεις αξιόπιστες λύσεις. Για ακόμα μία φορά, διαβάσαμε καταγγελίες αλλά δεν διακρίναμε μια κάποια πρόταση. Δεν προσδιορίστηκε η παραμικρή λύση. Διαβάσαμε μόνο κριτικά σχόλια και αυτά με στόχο την διαστρέβλωση της πραγματικότητας, στο πλαίσιο της παλιάς, ξεπερασμένης μικροπολιτικής τακτικής που διέπει την αντίληψη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό. Διότι τα θέματα που θίχθηκαν με τόση άνεση, είναι σοβαρά ζητήματα νεότητας και ασφάλειας.

Οπότε, ας περάσουμε στην ουσία των πραγμάτων με ακρίβεια, ειλικρίνεια και την ντομπροσύνη που διέπει την Δημοτική Αρχή στους πολυσχιδείς τομείς δουλειάς και καθημερινής κατάθεσης προοδευτικής λογικής και αποτελεσματικής παρέμβασης.

Ειδικότερα, η βελτίωση και  ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων  καθώς  και η δημιουργία νέων, ήταν και παραμένει πρωταρχικής σημασίας παρεμβάσεις από την δημοτική αρχή του Δήμου Μυλοποτάμου. Όχι μόνο στο Πέραμα, αλλά σε πολλούς οικισμούς, αναπτύσσεται ένα σύγχρονο δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τα αιτήματα των αθλούμενων δημοτών και των αθλητικών φορέων του δήμου μας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της νυν δημοτικής αρχής έχουν υλοποιηθεί ή εκσυγχρονιστεί αρκετές αθλητικές υποδομές. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα γήπεδο  Γαράζου, Ζωνιανών, Μελιδονίου, Αγγελιανών, Αλφάς και Καλύβου το αθλητικό κέντρο Λιβαδίων, και βεβαίως το γήπεδο Περάματος, όπου έγινε ηλεκτροφωτισμός, κατασκευάστηκε στέγαστρο κερκίδων, και έγινε αντικατάσταση του χλοοτάπητα. Επίσης ολοκληρώθηκαν το μικρό γήπεδο 5Χ5 στα Αγγελιανά και στην Αξό ενώ βρίσκεται υπό κατασκευή ένα αντίστοιχο στα   Απλαδιανά, και λόγω παραίτησης του αρχικού αναδόχου θα δημοπρατηθεί εκ νέου το αντίστοιχο μικρό γήπεδο για τις Αλόϊδες.  

Επίσης, με μέλημα την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της ψυχαγωγίας των ανηλίκων εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και υλοποιήθηκε το έτος  2020 η δημιουργία 7  νέων παιδικών χαρών στους οικισμούς Αγγελιανών, Αγίου Μάμαντος, Γαράζου, Λιβαδίων, Πανόρμου, Περάματος και Ζωνιανών συνολικού προϋπολογισμού 214.000,00 €. 

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Στο πλαίσιο βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου μας, κατατέθηκε στις 24/12/2019, στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών  πρόταση για χρηματοδότηση  του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ» συνολικού προϋπολογισμού 600.000,00 €.

Με το έργο  του εκσυγχρονισμού του γηπέδου Περάματος προτάθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις αναβάθμισης υφιστάμενων δραστηριοτήτων (σκάμμα, γυμναστήριο) καθώς και νέες για τη δημιουργία διαδρομών ταρτάν, χώρου σφαιροβολίας, χώρου άλματος σε ύψος, γηπέδου  5Χ5 και  γηπέδου μπάσκετ – βόλεϊ –τένις, με σκοπό την αναβάθμιση των αθλητικών δρώμενων της περιοχής. Επίσης,  στο εν λόγω έργο περιλαμβάνονταν και η κατασκευή  του  τμήματος  του τοιχίου αντιπλημμυρική προστασίας,  στην νοτιοανατολική πλευρά του γηπέδου, για την προστασία του από το ρέμα του Γεροποτάμου, δηλαδή, το σημείο εισροής του νερού  στην πρόσφατη πλημμύρα.  Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, στις 02-10-2020. Δηλαδή, λίγες ημέρες πριν την μεγάλη καταστροφή του Νοεμβρίου του 2020.

Δυστυχώς, η θεομηνία ήρθε για να αποδείξει πως είχαμε δίκιο στον σχεδιασμό μας. Δεν είχαμε προλάβει να δημοπρατήσουμε το έργο αφού μόλις 10 ημέρες πριν είχε εγκριθεί και ενταχθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν είχαμε προνοήσει. Επίσης δεν σημαίνει πως το έργο ακυρώθηκε. Προφανώς καθυστερεί λόγω της αναπάντεχης καταστροφής, αλλά δεν σημαίνει πως ανεστάλη η υλοποίηση του.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός του έργου που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί πριν τις καταστροφικές πλημμύρες. Στην παρούσα φάση,  η δημοτική αρχή  βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους του χρηματοδοτικού προγράμματος, ώστε να γίνει αποδεκτή η τροποποίηση και η προσαρμογή πλέον της μελέτης στις σημερινές ανάγκες για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του γηπέδου. Η αποκατάσταση του γηπέδου δεν είναι τόσο απλή, καθώς τόσο ο χλοοτάπητας έχει καταστραφεί όσο και τα υλικά της υπόβασης και τα υλικά πλήρωσης αυτού. Επίσης τα δίκτυα αποστράγγισης δεν είναι βέβαιο εάν μπορέσουν να αποκατασταθούν ή αν απαιτηθούν νέα. Σε  κάθε περίπτωση η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 600.000,00 € θα διατεθεί για τις ανάγκες του γηπέδου και γίνεται προσπάθεια για ανεύρεση νέας χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό του αθλητικού χώρου όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί  στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Που είναι λοιπόν, η αδιαφορία; Πως αποδεικνύεται η θέση της μειοψηφίας, πως έχουμε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Πέραμα; Και κυρίως, πως στοιχειοθετείται ή έλλειψη πρόβλεψης ή σχεδιασμού; Προφανώς και όσα υποστηρίχθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας, αποτελούν γράμμα κενό περιεχομένου ως προς την πραγματικότητα. Σεβόμαστε την αγωνία τους  γιατί είναι συνδημότες μας. Αλλά δεν καταλαβαίνουμε τα πώς και τα γιατί όσων ανακοίνωσαν και είναι απολύτως πέρα των πραγματικών δεδομένων.

Ξεχνούν, προφανώς, πως το γήπεδο  Περάματος  κατασκευάστηκε   στην συγκεκριμένη  θέση πριν από δεκάδες χρόνια,  έχοντας  ουσιαστικά  ως μοναδικό μέσο διέλευσης του ρέματος του Γεροποτάμου για την πρόσβαση πεζών και οχημάτων προς το γήπεδο, μια επικίνδυνη ιρλανδική διάβαση. Κατά τη γνώμη τους, οφείλαμε να ψάξουμε μήπως ποιός φταίει και κατασκευάστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το γήπεδο;  Ή μήπως θα έπρεπε να δούμε πως θα κάνουμε ασφαλές το υπάρχον γήπεδο έως την κατασκευή ενός νέου, μεγάλου αθλητικού κέντρου για το Πέραμα; Η Δημοτική Αρχή, από το 2011 που ανέλαβε, επέλεξε τον ρεαλιστικό δρόμο επίλυσης του ζητήματος.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μυλοποτάμου με αίσθημα ευθύνης επισημαίνει, ότι και η αποκατάσταση του σημερινού γηπέδου έχει εξασφαλιστεί  και το έργο που πριν την θεομηνία είχε εγκριθεί και ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί, θα γίνει, προκειμένου να έχουμε ένα πιο σύγχρονο και πιο ασφαλές γήπεδο από αυτό που υπήρχε, επιπλέον δε, ήδη γίνονται διαβουλεύσεις για την αγορά επαρκούς γης, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και ασφαλές αθλητικός κέντρο στο Πέραμα, προς όφελος όλης της επαρχίας.

Θέλουμε να γνωρίζουν όλοι οι δημότες μας, ότι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε διαδικασία ανεύρεσης χρηματοδότησης για την αγορά μεγάλης έκτασης πλησίον του οικισμού Περάματος για την δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου πλειάδας δραστηριοτήτων. Ένα τέτοιο έργο απαιτεί εκτός από σημαντικούς οικονομικούς πόρους και πολύ χρόνο για την υλοποίηση του, οπότε η αποκατάσταση του υφιστάμενου γηπέδου είναι η μόνη λύση για την αμεσότερη επανεκκίνηση των αθλητικών  δρώμενων της περιοχής.  Αλλά θα προσπαθήσουμε και θα το πετύχουμε. Γιατί η δημοτική αρχή βρίσκεται στο μέλλον. Δεν επικαλείται «μια προσχηματική, άνευ ουσίας και κενής προτάσεων αλλαγής».

ΤΑ ΠΕΡΙ «ΓΕΦΥΡΑΣ»

Από τότε που κατασκευάστηκε το γήπεδο Περάματος, χρησιμοποιούνταν μια ιρλανδικού τύπου διάβαση για την μετάβαση προς αυτό. Η διάβαση αυτή, αποτελούσε ένα διαρκή κίνδυνο για την κοινωνία της περιοχής  καθώς την διέσχιζαν σχεδόν καθημερινά δεκάδες αθλητές και νέα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις το γήπεδο αποτελούσε και χώρο εκδρομής για τα σχολεία της περιοχής   με αποτέλεσμα τη διέλευση από την συγκεκριμένη διάβαση εκατοντάδων παιδιών. Η επικινδυνότητα των ιρλανδικών διαβάσεων είναι πολύ μεγάλη καθώς τα ρέματα σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων στα ανάντη, πλημμυρίζουν και «γεμίζουν» απότομα με αποτέλεσμα το νερό να παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμα του. Ακόμη και στις περιπτώσεις σχετικά μικρής ροής νερού, η διέλευση από τέτοιες διαβάσεις δεν είναι ασφαλής καθώς γίνεται λάθος εκτίμηση της ποσότητας και της δύναμης του νερού και επιχειρείται η διέλευση,  με ολέθρια αποτελέσματα. Εννοείται, πως οχήματα άμεσης παρέμβασης όπως πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, δεν ήταν δυνατόν να προσεγγίσουν.

Γιατί δεν έπρεπε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα; Ποια λογική διέπει την παραμονή  και την εμμονή σε αυτό το επικίνδυνο πέρασμα;  Ήταν πρόβλημα και έπρεπε να λυθεί. Και ήταν πολιτική μας απόφαση να λυθεί.

Με μοναδικό σκοπό την άρτια λειτουργία του γηπέδου Περάματος  και την ασφαλέστερη πρόσβαση  στο χώρο,  ξεκίνησε η κατασκευή τεχνικού έργου για την αντικατάσταση της ιρλανδικής διάβασης. Η διατομή του τεχνικού επιλέχθηκε με βάση την υφιστάμενη, διαμορφωμένη  από δεκάδες χρόνια, διατομή του ρέματος. Το νέο τεχνικό όταν ολοκληρωθεί θα αποτελείται από τέσσερα ανοίγματα μήκους έξι μέτρων και θα έχει διατομή περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων που  κρίνεται επαρκής. Σε περιπτώσεις έντονων πλημμυρών, όπως της 10ης Νοεμβρίου του 2020 (γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα πενήντα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι τώρα) θα απαγορεύεται η διέλευση από το συγκεκριμένο τεχνικό. Επιπρόσθετα, πρόκειται να τοποθετηθεί προειδοποιητική σήμανση  για τη μη διέλευση, σε περίπτωση αυξημένης ροής νερού. Το κόστος κατασκευής του τεχνικού δεν θα ξεπεράσει τις 120.000,00 €, ποσό, που ήταν δυνατό να διατεθεί από υφιστάμενες πιστώσεις.  

Η κατασκευή γέφυρας στη συγκεκριμένη θέση θα ήταν αδιαμφισβήτητα, η βέλτιστη λύση, αλλά θα απαιτούσε πιστώσεις άνω του 1.000.000,00 €. Ο χρόνος  ολοκλήρωσης των απαιτούμενων μελετών καθώς και το κόστος κατασκευής κατέστησαν το έργο  μια τέτοιας  γέφυρας ουσιαστικά ανέφικτο στην παρούσα χρονική συγκυρία. Εξάλλου, η κατασκευή του όποιου τεχνικού έργου για τη διέλευση του ρέματος  γίνεται με μοναδικό σκοπό τη πρόσβαση στο γήπεδο και δεν αποτελεί βασική οδική  σύνδεση όπως π.χ. διασύνδεση οικισμών. Η ανάγκη κατασκευής ασφαλέστερης (της ιρλανδικής διάβασης) πρόσβασης στο γήπεδο ήταν επιτακτική  και άμεσης ανάγκης  τόσο για τους αθλητές και τους επισκέπτες του χώρου όσο και για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικό, ασθενοφόρο κτλπ) και η κατασκευή του εν λόγω τεχνικού, ήταν η μόνη λύση που μπορούσε άμεσα και γρήγορα να υλοποιηθεί από τεχνικοοικονομικής άποψης.

Σε ότι αφορά τις πλημμύρες της 10ης Νοεμβρίου 2020, και τα σχόλια της μειοψηφίας, ότι το υπό κατασκευή τεχνικό λειτούργησε ως φράγμα ή ότι έπαιξε οιοδήποτε ρόλο στην πλημμύρα και στην  καταστροφή του γηπέδου, αυτό είναι παντελώς αναληθές. Οι όποιοι ανάλογοι ισχυρισμοί είναι τουλάχιστον αστείοι, καθώς η είσοδος του νερού στο γήπεδο έγινε από την ανατολική γωνία του, δηλαδή, από την αντίθετη πλευρά του υπό κατασκευή τεχνικού, το οποίο βρίσκεται δυτικά του γηπέδου και το κατάστρωμα του είναι περίπου στο ίδιο υψόμετρο με την είσοδο του γήπεδο. Άλλωστε τα νερά που έμπαιναν στο γήπεδο, είχαν έξοδο από την πλευρά του τεχνικού, όπως όλοι είδαν, όπως όλοι ξέρουν, όπως αποδεικνύεται από τη φύση της καταστροφής.

Αλλά στον Δήμο Μυλοποτάμου έγινε το πρωτοφανές: η μειοψηφία να επιρρίψει ευθύνες στην Δημοτική Αρχή … για την θεομηνία! Σχεδόν όλη η Κρήτη επλήγη εκείνη την ημέρα. Ποια άλλη μειοψηφία, ποιού δήμου, έκανε κάτι αντίστοιχο με την παράταξη του κ. Παπακωνσταντή στον δικό μας δήμο; Όσο και αν ψάξετε δεν θα βρείτε καμιά! Γιατί είναι παραλογισμός και λαϊκισμός να κατηγορείς οποιοδήποτε για μια θεομηνία! 

Μήπως, μπορεί να μας πει η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί ο όγκος του νερού, υπερκάλυπτε για πρώτη φορά - όπως όλοι θυμούνται - το γεφυράκι του Μπραχίμο στην παλιά εθνική οδό στην είσοδο του Περάματός, ή το αντίστοιχο στην είσοδο του Αλεξάνδρου Χάνι ή ή αυτή της  Επαρχιακής  οδού από Αγγελιανά προς Λατζιμά  και να μας αιτιολογήσει γιατί η θεομηνία έπληξε τόσες υποδομές σε τόσες θέσεις;

Εν κατακλείδι, η  πλημμύρα που υπέστη το γήπεδο Περάματος οφείλεται στην θεομηνία και βεβαίως στην λάθος θέση που αυτό έχει κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες.  Πάντως, όχι λόγω του υπό κατασκευή τεχνικού, όπως υποστηρίζει η μειοψηφία και όπως διαδίδει στην τοπική κοινωνία μέσα από τις ανακοινώσεις της.

Όλη αυτή η φημολογία όχι μόνο δεν αποτελεί αλήθεια, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται αστεία. Μήπως φταίει η δημοτική αρχή για κάθε γεφύρι και κάθε τεχνικό έργο, που δεν άντεξε στην θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου ή μήπως να βρούμε ποιοι μπάζωσαν και έκαμαν γήπεδο εκεί που έγινε και υπάρχει σήμερα πριν 50-60 χρόνια και γιατί δόθηκαν εκεί τόσα χρήματα μέχρι να αναλάβει η σημερινή δημοτική αρχή και να ξεκινήσει ένα τιτάνιο αγώνα για την νομιμοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ασφαλή θωράκιση των αθλητικών αυτών χώρων; Όλη η αλήθεια είναι αυτή και όχι με όσα λαΐκισε για δικούς της λόγους η μειοψηφία. 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Σε ό,τι αφορά τη αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου στη θέση ΟΡΔΙΝΙΑ Περάματος και προκειμένου να σταματήσουν οι «συζητήσεις καφενείου» η αλήθεια είναι η εξής:

 Η μελέτη για την εκτέλεση του έργου  «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ Τ11Β» προϋπολογισμού 1.570.000,00 €,  συντάχθηκε στις 24-04-2006 από την ΤΥΔΚ Ρεθύμνου.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με εγκεκριμένη πίστωση  1.000.000,00 €, στις 23-08-2006.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου διενεργήθηκε  στις 24-10-2006, από τον τέως Δήμο Γεροποτάμου.

 Η Δημαρχιακή Επιτροπή  του τέως Δήμου Γεροποτάμου με την 593/2006 απόφαση της, κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και ανέθεσε την κατασκευή του έργου. Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου, ποσού 1.149.553,02 € υπογράφηκε στις 25-05-2009.

Η εκτέλεση του έργου άρχισε άμεσα και μέχρι 29-04-2010 είχαν εγκριθεί λογαριασμοί συνολικής δαπάνης 322.192,97 €. Στη συνέχεια, η τότε κυβέρνηση διέκοψε τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ολοκλήρωση του έργου, λόγω έλλειψης πίστωσης. Το ίδιο έτος καταργήθηκε ο Δήμος Γεροποτάμου και συγχωνεύθηκε στον νέο Δήμο Μυλοποτάμου. Το πρόβλημα που παρέλαβε ήταν τεράστιο και πολύπλοκο. Ωστόσο, κατάφερε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και νόμιμα και σωστά εξόφλησε τον από 01-10-2010, 5ο λογαριασμό του έργου, συνολικής  δαπάνης 196.081,56 €,  το έτος 2018 από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά το κλείσιμο αυτή της πραγματικά επίπονης και θλιβερής περίπτωσης, η δημοτική αρχή προσπαθεί για την ανεύρεση πίστωσης  για την ολοκλήρωση του έργου.  Για το λόγο αυτό στάλθηκε αίτημα με  αρ. πρωτ. 10836/02-09-2020, στον Περιφερειάρχη Κρήτης για ποσό 850.000 ευρώ και βρισκόμαστε εν αναμονή χρηματοδότησης.

 

Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ

Τα περί αδιαφορίας για την οριοθέτηση των ρεμάτων, αποτελεί ακόμα μία ψευδή και αποπροσανατολιστική αναφορά της μειοψηφίας του δήμου Μυλοποτάμου. Αρχικά να ενημερώσουμε τους Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας πως τις ευθύνες για ρέματα και ποτάμια τα έχουν οι Περιφέρειες και όχι οι Δήμοι. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως εμείς ως Δήμος δεν έχουμε σχέδιο ή δεν ενδιαφερθήκαμε. Και όχι μόνο για το Πέραμα αλλά και για όλους τους οικισμούς, για τους οποίους υπάρχει ζήτημα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως είναι το Μπαλί και το Πάνορμο.

Προς τούτο, και τα αιτήματα μας ήταν συνεχή προς την Περιφέρεια Κρήτης με την επισήμανση, ότι τα μη οριοθετημένα ρέματα εντός των ανωτέρω οικισμών αποτελούν τροχοπέδη στην ορθή οικιστική τους ανάπτυξη  καθώς δυσχεραίνουν την διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών. Επίσης, αναγκαία είναι η οριοθέτηση του ρέματος  που διατρέχει τον οικισμό Βλυχάδα, καθώς ο οικισμός παρουσιάζει έντονη  οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και είναι απαραίτητη η αντιπλημμυρική του προστασία.

Ανακοινώνουμε, πως η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, κατόπιν της συνεργασίας που είχαμε, χρηματοδοτεί με περισσότερα από 1.000.000 ευρώ την οριοθέτηση των ρεμάτων εντός του οικισμού Περάματος. Προωθείται, δηλαδή, η οριστική λύση ενός χρόνιου ζητήματος.

Οφείλουμε όμως, να τονίσουμε και το εξής: κατά τη χρονική περίοδο σύνταξης των μελετών των σχεδίων πόλης την δεκαετία του ’90, η οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων δεν ήταν υποχρεωτική και οι αντίστοιχες μελέτες δεν υλοποιήθηκαν.  Το γιατί η μειοψηφία του σημερινού Δήμου Μυλοποτάμου, θέλησε να προσδιορίσει την σημερινή δημοτική αρχή ως υπεύθυνη για ό,τι δεν έγινε το 1993, που συντάχθηκε το σχέδιο πόλεως Περάματος, είναι ένα ζήτημα, για το οποίο μόνο η ίδια θα μπορούσε να προσδιορίσει απαντήσεις και κυρίως, σε ποια λογική στηρίζει την κριτική της.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ 2019

Σε ότι αφορά στην πορεία  υλοποίησης  του έργου   «Αποκατάσταση ζημιών από τις βροχοπτώσεις της 25ης Φεβρουαρίου 2019» προϋπολογισμού  3.600.000,00, που χρηματοδοτείται από τη Περιφέρεια  Κρήτης, μετά την αποστολή από το Δήμο των απαραίτητων δικαιολογητικών , μελετών και όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.  

Το έργο περιλαμβάνει  κυρίως εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτικών, τσιμεντοστρώσεων, τεχνικών, τοιχίων αντιστήριξης, δικτύων ύδρευσης  και αποχέτευσης  και  αναμένεται η πλήρως ολοκλήρωση του εντός του 2021.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ