ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα δάνεια γονατίζουν τους ξενοδόχους

0
  • ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ  
  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Συντριπτικό είναι τα πλήγμα, το οποίο έχει υποστεί ο ελληνικός τουρισμός τον τελευταίο χρόνο. Με το 2ο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, τα δεδομένα για ένα από τους κύριους και βασικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας όχι μόνο παραμένουν θολά αλλά ολοένα και βυθίζουν στην ανασφάλεια τους επιχειρηματίες του κλάδου που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ελπίζουν να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

Για το μείζον ζήτημα, το οποίο έχει προκύψει με τον τουρισμό, μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, ο οποίος ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση, επισημαίνοντας πως οι επιχειρηματίες έχουν μπροστά τους ένα σκληρό αγώνα για επιβίωση των μονάδων τους. Είναι δε, η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, που οι ξενοδόχοι ζητούν την βοήθεια μιας κυβέρνησης για να περισώσουν ό,τι μπορούν. Ωστόσο, τα μέτρα που η πολιτεία λαμβάνει για την στήριξη των επιχειρηματιών του κλάδου, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλεί. Και τούτο γιατί οι ξενοδόχοι φορτώνονται με δάνεια και υποχρεώσεις, για τις οποίες δεν μπορούν να χαράξουν ασφαλή προγραμματισμό εξόφλησης όσο η πανδημία σαρώνει την υφήλιο και δει τις προσφιλείς τουριστικές αγορές για την Ελλάδα.

«Η ζημιά των ξενοδοχείων δεν οφείλεται σε λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις αλλά επιβλήθηκε μέσα σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε αυτές των φυσικών καταστροφών» δήλωσε στο «Ρέθεμνος» ο κ. Βασιλικός για να τονίσει, ότι  «Άρα και το "μίγμα" της βοήθειας πρέπει να εμπεριέχει ισχυρό ποσοστό επιδοτήσεων και όχι μόνο δάνεια, τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν με τόκο και αργά ή γρήγορα θα τα βρούμε μπροστά μας.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τίποτα δεν είναι βέβαιο για το 2021 πέρα από το ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι «χαμένη υπόθεση» για τον τουρισμό ενώ επισημαίνει πως μπορεί να υπάρχει εμβόλιο αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Άρα τίποτα σίγουρο ακόμα.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Πόσο έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη των ξένων τουριστικών αγορών η σημερινή κατάσταση της χώρας μας σε σχέση με την 1η καραντίνα;

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα σε μία συνεχώς εξελισσόμενη και δυναμική υγειονομική κατάσταση.  Άλλωστε αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο δυτικός κόσμος βρίσκεται στη δίνη του δεύτερου κύματος. Αυτό που σίγουρα έχει σημασία είναι πως κατά τη διάρκεια της σεζόν,  με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες από την πλευρά των ξενοδόχων για την αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων,  πετύχαμε μια άριστη υγειονομική διαχείριση και αυτό καταγράφηκε και αναγνωρίστηκε, προστατεύοντας και ενισχύοντας έτσι την πολύ καλή εικόνα της χώρας στην διαχείριση του πρώτου κύματος.

Πόσο βαθύ είναι το πλήγμα στον Ελληνικό τουρισμό και πόσο καιρό θεωρείτε, ότι θα απαιτηθεί για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019;

Το πλήγμα υπήρξε συντριπτικό.  Με σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά ενώ και σε αυτά που κατάφεραν να ανοίξουν,  οι πληρότητες κινήθηκαν χαμηλά και σε επίπεδα μη βιώσιμης λειτουργίας για την πλειονότητα εξ αυτών. Συνεπώς τα φετινά αποτελέσματα δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με τα 8 και πλέον δις ξενοδοχειακού τζίρου στις προηγούμενες χρονιές και τα οποία ήταν  μια ισχυρή αναπτυξιακή ένεση για την πραγματική οικονομία στο σύνολό της. Από κει κι έπειτα το να νοσταλγούμε το 2019 είναι εύλογο,  όμως η προτεραιότητα τώρα είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον ξενοδοχειακό ιστό της χώρας και να γίνει ξανά  μοχλός για την ανάκαμψη όχι μόνο του τουρισμού αλλά συνολικά της εθνικής οικονομίας, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Κι εδώ θέλω να κάνω μια ουσιαστική επισήμανση. Είναι η  πρώτη φορά στα 70 χρόνια του ελληνικού τουρισμού που το ξενοδοχείο έχει ανάγκη στήριξης και βοήθειας. Όμως παρά τη μεγάλη θετική συνεισφορά του,  δεν αντιμετωπίζεται με τους ίδιους όρους  άλλων περιπτώσεων καταστροφών και ζημιών από εξωγενείς παράγοντες. Η ζημιά των ξενοδοχείων δεν οφείλεται σε λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις αλλά επιβλήθηκε μέσα σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε αυτές των φυσικών καταστροφών. Άρα και το "μίγμα" της βοήθειας πρέπει να εμπεριέχει ισχυρό ποσοστό επιδοτήσεων και όχι μόνο δάνεια, τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν με τόκο και αργά ή γρήγορα θα τα βρούμε μπροστά μας. 

Γίνεται λόγος για την επιβίωση των ξενοδοχείων και γενικότερα του τουρισμού των πόλεων. Τι γίνεται με αυτόν τον τομέα; Θα ανακάμψει και πότε;

Πράγματι τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία όπως και τα ορεινά έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σκληρό χειμώνα,  με "παγωμένη" στην ουσία κάθε δραστηριότητά τους. Το γεγονός πως παραμένουν ανοιχτά δεν σημαίνει τίποτα αφού δεν έχουν αντικείμενο και δεν προβλέπεται να έχουν ούτε τους επόμενους μήνες. Συνέδρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις, city break, επαγγελματικά ταξίδια είναι σε αναστολή. Το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία δεν θεωρούνται δυνητικές εστίες διάδοσης είναι τεράστια νίκη για τον κλάδο πλην όμως δεν μπορεί αυτό να τις αποβάλει από το σύνολο κυβερνητικών μέτρων καθώς είναι ανοιχτά μεν χωρίς αντικείμενο εργασίας δε. Το πρώτο τρίμηνο θα είναι δυστυχώς καθρέφτης του 4ου τριμήνου του 2020 και δεν αναμένουμε ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες τίποτα πριν το Πάσχα.

Προβληματισμός επικρατεί για την επιβίωση και των μεγάλων τουριστικών μονάδων. Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα έχουμε μείωση του ενδιαφέροντος για τα μεγάλα ξενοδοχεία και ενίσχυση των μικρών μονάδων;

Ο μαζικός τουρισμός προκύπτει από την ομαδοποίηση των ταξιδιών προς επίτευξη καλύτερου κόστους. Αυτό δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε τουριστικά πακέτα σε χαμηλού εισοδήματος πολίτες και για αυτόν τον λόγο δεν θα εκλείψει. Μία πρώτη παρατήρηση είναι πως το μέσο ξενοδοχείο στην Ελλάδα είναι 43 δωματίων. Από κει κι έπειτα, μικροί - μεγάλοι έχει σημασία να τοποθετηθούν σωστά στις ανάγκες της αγοράς  και να απαντήσουν με τα πακέτα των υπηρεσιών τους στις διακυμάνσεις των τάσεων που πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.

Σε αυτήν την φάση, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, η προσβασιμότητα αποτελούν τις τάσεις στις οποίες δουλεύουμε κατά προτεραιότητα μεταξύ άλλων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Να κλείσουμε με τις προβλέψεις σας για την τουριστική περίοδο του 2021. Ποιες διαφοροποιήσεις αναμένετε σε σχέση με το 2020 και το 2019;

Όποιος κάνει πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για το 2021,  μόνο από τύχη μπορεί να βγει αληθινός. Οι αβεβαιότητες παραμένουν μεγάλες και οι αστάθμητοι παράγοντες εξακολουθούν να είναι πολλοί. Μπορεί να υπάρχει εμβόλιο αλλά είναι πρόωρο να εκτιμήσει κανείς το χρόνο που θα απαιτήσει για να έχουμε αποτελέσματα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας. Με βεβαιότητα λοιπόν μπορούμε να πούμε πως είναι χαμένο το επόμενο τετράμηνο και για τη συνέχεια μπορούμε μόνο να ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να έχουμε μια σεζόν βελτιωμένη σε σχέση με το 20 αλλά πολύ μακριά ακόμη από κάθε σύγκριση με το 2019.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ