ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Όπλα» η ενεργή διπλωματία και η αμυντική θωράκιση

0

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ

Στην ενεργή διπλωματία με σωστές συμφωνίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης αλλά και κάθε άλλο δυνατό σύμμαχο καθώς και στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, θα πρέπει να συνεχίσει να στρέφεται η Ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου, να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την γεωστρατηγική σχέση της χώρας μας με την Τουρκία. Είναι η άποψη στην οποία συγκλίνουν οι αναλυτές μετά την αναμενόμενη απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία για ακόμα μία φορά δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο κατά της προκλητικής Τουρκίας.

«Αυτή η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Όταν είδαμε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αντιληφθήκαμε, ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η Ε.Ε.» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο γεωστρατηγικός αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος σχολίασε αναλυτικά στο «Ρέθεμνος» τις εξελίξεις μετά την σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών. «Η Ε.Ε. δεν έχει περατώσει ούτε καν αρχίσει τη λεγόμενη πολιτική και αμυντική ολοκλήρωση, που σημαίνει, ότι παραμένει απολύτως εξαρτημένη από τις Η.Π.Α., οι οποίες έδειξαν την πρόθεσή τους με τη δήλωση του Στόλτενμπεργκ. Άρα, δεν έπρεπε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο από αυτό που βγήκε στο κείμενο συμπερασμάτων» είπε ο κ. Καλεντερίδης για να συνεχίσει, επισημαίνοντας, ότι «Όταν κάτι προαποφασίζεται κάτι σε επίπεδο διατλαντικό, όπως για παράδειγμα οι κυρώσεις στη Λευκορωσία, τότε η απόφαση καταντά απλά μια υπόθεση διαδικασίας, όπως ήταν με τη Λευκορωσία, για την οποία δεν είχαμε αντεγκλήσεις και μια πρόθεση βέτο που είχαμε από την Κύπρο κι αυτή κάμφθηκε γιατί το ζήτησε και η Αθήνα κι έτσι πέρασαν οι κυρώσεις στη  Λευκορωσία. Εδώ, λοιπόν, από τη στιγμή που δεν είχαμε πράσινο φως από την Ουάσινγκτον, ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα.»

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ; Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;

Ο Σάββας Καλεντερίδης δεν δέχεται την άποψη, ότι στην υπόθεση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων «είμαστε μόνοι μας». Ο ίδιο θεωρεί πως είναι ζήτημα χειρισμών από πλευράς της Ελλάδος, σχολιάζοντας στην εφημερίδα μας τα εξής: «Δεν υπάρχει μόνοι μας. Αν δεν έχουμε πολιτική ολοκλήρωση στην Ε.Ε. τότε η Ε.Ε. δεν πρόκειται να έχει γεωπολιτικό ρόλο, θα έχει μόνο οικονομικό. Άρα δεν υπάρχει ζήτημα αν είμαστε μόνοι μας γιατί είναι λάθος από την Ευρώπη να περιμένουμε τέτοιες αποφάσεις.»

Ο ίδιος συνέχισε, αναλύοντας τα δεδομένα που εξελίσσονται σε σχέση με την Αμερική, λέγοντας, ότι «Έχουμε αλλαγή  σκυτάλης στην Αμερική, κατά τα φαινόμενα.  Εκεί ο Τραμπ έκανε δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν που αποχώρησε στην ουσία από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και επωφελήθηκε από το κενό ο Ερντογάν. Και το δεύτερο ήταν οι μέχρι παρεξηγήσεως ιδιαίτερες σχέσεις που είχαν οι οικογένειες Τραμπ - Ερντογάν. 

Εκεί λοιπόν αυτό έπαιξε ρόλο στη γιγάντωση της Τουρκίας ή αν θέλετε στην εκδήλωση της επιθετικότητας της. Εάν με την αλλαγή σκυτάλης και με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ έχουμε αλλαγή πολιτικής, τότε θα περιμένουμε να δούμε τί σημαίνει αυτό για τον περιορισμό της Τουρκίας, κάτι που αφορά φυσικά και την Ελλάδα. Πιστεύω, ότι εκεί πρέπει να προσανατολιστούμε και δεν είναι μοιρολατρικό αυτό, είναι μια αποτίμηση – ανάγνωση της γεωπολιτικής πραγματικότητας.»

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ

Ο κ. Καλεντερίδης, ως θωράκιση της χώρας απέναντι στην προκλητική Τουρκία, προκρίνει την λύση της ενεργής διπλωματίας και της ενίσχυσης των εξοπλισμών. «Δεν πρέπει να βλέπουμε μοιρολατρικά τα πράγματα» δήλωσε και συνέχισε, επισημαίνοντας, ότι   « Η εκδήλωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, ανάγκασαν την χώρα μας να προβεί σε κινήσεις στον αραβικό κόσμο και στις χώρες της Ε.Ε. για να συνάψει συμφωνίες. Επίσης έχει επιταχύνει τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πρέπει να συνεχίσει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση με ενεργή διπλωματία. Ενεργή, για να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και να δημιουργούμε προϋποθέσεις για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, με όλες αυτές τις χώρες. Να προσθέσουμε το Κίεβο και τη Μόσχα και το Πεκίνο και φυσικά να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ουάσινγκτον, εκεί όπου ο απόδημος ελληνισμός, δηλαδή, οι ελληνικές κοινότητες, είναι πολιτικά και οικονομικά πιο ισχυρές από τα δύο ελληνικά κράτη της Κύπρου και της Ελλάδας. Απλά είναι ασύντακτες αυτές οι δυνάμεις σε σχέση με το λεγόμενο εθνικό κέντρο. Εάν λοιπόν καταφέρουμε να τις κινητοποιήσουμε ή αν θέλετε να είναι ομοκατευθυντικές  με το εθνικό κέντρο, πιστεύω, ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αλλά να δημιουργήσουμε και θετικές προϋποθέσεις στο μέλλον.»   

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ