ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην επιτυχία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ευελπιστούν οι ξενοδόχοι

0

Μετά τις γιορτές αναμένεται να υπάρξει μια πιο σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθεί η τουριστική περίοδος της νέας χρονιάς. Οι άνθρωποι του τουρισμού έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους και αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ξεκίνησε για την Αγγλία και μετά την πρωτοχρονιά θα υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία για το πόσο επιτυχές ή όχι θα είναι το εγχείρημα. Πάντως στην παρούσα χρονική στιγμή νέες κρατήσεις δεν υπάρχουν. Η τουριστική περίοδος για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι χαμένη υπόθεση και ο στόχος είναι να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν ψυχολογικά αλλά και οικονομικά στους Ευρωπαίους να επιχειρήσουν να κάνουν διακοπές. Προφανώς η υπόθεση του εμβολιασμού έχει να κάνει πολύ με αυτό αλλά πριν την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων από τον εμβολιασμό των πληθυσμών στις διάφορες χώρες, που αποτελούν αγορές του τουριστικού μας προορισμού, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν και τίποτα περισσότερο. Το αισιόδοξο σενάριο θέλει να καταφέρνουμε να αγγίξουμε το 40% των τουριστών του 2019. Το απαισιόδοξο, αποφεύγουν οι τουριστικοί παράγοντες, ακόμα και να το σκεφτούν!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις για το 2021 αυτή την περίοδο, τόνισε, μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Μανώλης Τσακαλάκης. Ο ίδιος επισήμανε πως έρχεται μια τουριστική χρονιά «της τελευταίας στιγμής» αναλύοντας ως εξής: «Αυτή την στιγμή δεν έχουμε νέες κρατήσεις για την προσεχή τουριστική χρονιά. Έχουμε μόνο τις κρατήσεις – voucher του 2019. Οι κρατήσεις, δηλαδή, τις οποίες πλήρωσαν οι πελάτες μας το 2019 και δεν μπόρεσαν να έρθουν το 2020, οι tour operators δεν είχαν χρήματα να τους τα επιστρέψουν και τους έδωσαν voucher που ισχύουν κανονικά και για την νέα τουριστική περίοδο. Έτσι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έχουμε τίποτα άλλο σε κρατήσεις και ευελπιστούμε, ότι κάποια στιγμή που θα προχωρήσει ο εμβολιασμός των πληθυσμών και θα αλλάξει η ψυχολογία των πελατών μας, να αρχίσουν έστω και σιγά – σιγά την τελευταία στιγμή να κάνουν κρατήσεις. Θα πρέπει, ωστόσο, να κατασταθεί σαφές, ότι θα είναι ούτως ή άλλως τουριστική περίοδος με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Βλέπουμε δε, ότι θα αρχίσουν να κινούνται οι πρώτες κρατήσεις στα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο. Θεωρούμε, άλλωστε, χαμένο το πρώτο εξάμηνο του έτους.»

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

«Τουρισμός σημαίνει καλή ψυχολογία» επισημαίνει ο Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι «Ο άνθρωπος για να κάνει διακοπές, πρέπει να έχει την καλή ψυχολογική διάθεση να το κάνει και βέβαια τα χρήματα, διότι χωρίς χρήματα διακοπές δεν γίνονται. Να μην ξεχνούμε, λοιπόν, πως αυτή την στιγμή όπως είμαστε εμείς στην Ελλάδα, έτσι είναι και οι υπόλοιποι άνθρωποι στην Ευρώπη. Ζουν σε συνθήκες καραντίνας, χωρίς να δουλεύουν οι περισσότεροι και με κάποια κρατικά επιδόματα που φτάνουν μόνο για την διαβίωση τους. Αν το εμβόλιο, του οποίου η εφαρμογή ξεκινά από την Αγγλία, δείξει θετικά αποτελέσματα, τότε ο κόσμος με το να είναι κλεισμένος τόσο καιρό μέσα στο σπίτι του, σίγουρα θα θέλει να κάνει διακοπές. Βεβαίως, κάθε χώρα που περνάει τώρα αυτό τον εφιάλτη, προσπαθεί και θα προσπαθήσει να κρατήσει τον κόσμο της να κάνει διακοπές εντός της κάθε χώρας ώστε να επωφεληθεί οικονομικά και να μην έχει επιμόλυνση από επισκέπτες άλλων χωρών. Βασικό ρόλο θα παίξει και η κατάσταση που θα επικρατεί την τουριστική περίοδο τόσο στην χώρα μας ως χώρα υποδοχής αλλά και στις χώρες που αποτελούν τουριστική αγορά για μας. Δηλαδή, δεν αρκεί μόνο να είναι η Ελλάδα «καθαρή», χρειάζεται να είναι και η Αγγλία, και η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες και όλες όσες εξάγουν επισκέπτες για την χώρα μας.»

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Στην παρούσα χρονική στιγμή, ακόμα και υπό τις αντίξοες συνθήκες που ισχύουν για την γηραιά ήπειρο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, οι άνθρωποι του τουρισμού ευελπιστούν πως δεν θα χαθεί τελείως η σεζόν. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας τα εξής: «Περιμένουμε κάτι καλύτερο φέτος από πέρσι. Έχουν βγει ήδη τα περισσότερα προγράμματα πτήσεων και φαίνεται πως οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει πρόγραμμα πτήσεων για το 2021 αντίστοιχο του 60% των θέσεων του 2019. Είθισται τον Ιανουάριο να επιβεβαιώνουν τις θέσεις αυτές και παραδοσιακά κόβουν το 10% από αυτό που έχουν καταθέσει αρχικά. Επειδή φέτος δεν θα είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των κρατήσεων, αναμένουμε μείωση των θέσεων πτήσεων τουλάχιστον 10% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό σημαίνει, ότι με μέση πληρότητα των αεροπλάνων σε κάθε πτήση, θα έχουμε περίπου το 40% των τουριστών που είχαμε το 2019. Αν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα είμαστε ευχαριστημένοι. Σε αυτό στοχεύουμε. Διότι το 2020 πιάσαμε ένα μικρό νούμερο της τάξης του 19% του 2019. Αν λοιπόν το 2021 αγγίξουμε το 30 % με 40% θα έχουμε πετύχει πολλά. Αυτό βέβαια αν ξεκινήσουμε κανονικά από τον Μάϊο και δεν έχουμε τα πισωγυρίσματα του 2020. Αναμένουμε λοιπόν μετά τις γιορτές να δούμε τι θα έχει γίνει με τον εμβολιασμό του πληθυσμού στην Αγγλία και βέβαια τι θα ακολουθήσει με τις άλλες χώρες. Αν ανοίξει η Ρωσία και οι Σκανδιναβικές χώρες που πέρσι δεν άνοιξαν καθόλου, αν ανοίξει το Ισραήλ που πέρσι είχαμε λιγοστές εισροές τουριστών και κάποιες αντίστοιχες αγορές, τότε είναι εφικτός ο στόχος του 40% των επισκεπτών του 2019, που είναι ένα καλό νούμερο. Ευχή μας βέβαια να είναι τόσο καλή η εφαρμογή των εμβολίων, ώστε να ανατραπεί αυτό που ζούμε σήμερα και να πάμε το καλύτερο δυνατό στον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως να έχουμε στο νου μας πως για να επιστρέψουμε στα νούμερα τουριστών του 2019 θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα. Διότι ακόμα και αν το εμβόλιο έχει επιτυχή αποτελέσματα, ο κόσμος θα χρειαστεί χρόνο για να ανακτήσει την οικονομική δυνατότητα του για να κάνει διακοπές, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ