ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιπαράθεση για το παλιό οικοτροφείο θηλέων στον Φουρφουρά

0

Αντιπαράθεση έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ανακαίνιση του παλιού οικοτροφείου θηλέων στον Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου. Αφορμή μια ανάρτηση του Αρχιτέκτονα Αντώνη Νουκάκη, ο οποίος κατάγεται από τις Κουρούτες Αμαρίου και είχε ασχοληθεί σοβαρά με την εκπόνηση μιας προμελέτης για την σωστή διαμόρφωση του συγκεκριμένου κτιρίου. Μέσω της ανάρτησης του θέτει ερωτήματα για τις μεθόδους που ακολούθησε ο Δήμος Αμαρίου ως προς τις προμελέτες για το συγκεκριμένο έργο ενώ παραθέτει και την άποψη του για το πώς θα έπρεπε να διαμορφωθεί αυτός ο χώρος, ώστε να είναι λειτουργικός και αξιοποιήσιμος.

Στην ανάρτηση του κ. Νουκάκη, η οποία προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά, απάντησε με δελτίο τύπου ο Δήμος Αμαρίου, ο οποίος από την πλευρά του παραθέτει την δική του θέση και κατηγορεί τον Αρχιτέκτονα κ. Αντώνη Νουκάκη για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο οικονομικό της υπόθεσης αναφέροντας πως οι οικονομικές εκτιμήσεις του κ. Νουκάκη ήταν «εξωπραγματικές» για τις δυνάμεις του δήμου, ο οποίος από την πλευρά του με μηδέν κόστος κατάφερε να εξασφαλίσει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το σύνολο των δαπανών για μελέτες και υλοποίηση του έργου. Ειδικότερα εξασφάλισε 1.150.000 για να παραδώσει στην τοπική κοινωνία ένα ολοκληρωμένο Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης.

Γεγονός, είναι πως οι διαδικασίες που αναφέρει ο Δήμος Αμαρίου είναι οι προβλεπόμενες. Η αντιπαράθεση, όμως, συνεχίστηκε για τα γεγονότα των επαφών μεταξύ παραγόντων του δήμου και του κ. Νουκάκη αλλά και για το ποσό των 100.000 ευρώ. 

Σε όσα δημοσιοποιήθηκαν από τον Δήμο Αμαρίου ανταπάντησε ο κ. Νουκάκης, ο οποίος αφενός τα διέψευσε και αφετέρου δημοσιοποίησε την οικονομική του προσφορά, χαρακτηρίζοντας ψεύδη τα όσα αναφέρονται περί απαίτησης του για 100.000 ευρώ.

Το θέμα πάντως έχει λάβει διαστάσεις με πολίτες του Αμαρίου και δημοτικούς συμβούλους να έρχονται σε αντιπαράθεση με σχόλια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς στο επίκεντρο τίθεται ένα όντος μεγάλο έργο ανάπτυξης για την περιοχή του Αμαρίου και ένα κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ως «Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου».

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΝΟΥΚΑΚΗ

Ο Αρχιτέκτονας κ. Αντώνης Νουκάκης στην προσωπική του σελίδα στο facebook ανάρτησε τα εξής:

«Το θέμα αφορά στο  κτίριο γνωστό ως  «οικοτροφείο θηλέων» στο Φουρφουρά, δωρεά του ευπατρίδη Φουρφουριανού Εμμ. Σαρμάνη. Το κτίριο στέκει για χρόνια ως ένας νεκρός απωθητικός συμπαγής όγκος  στο ανατολικό όριο ενός από τους αξιολογότερους οικισμούς της Κρήτης. Η  εσωτερική του διάρθρωση και οργάνωση χαρακτηρίζεται από: τη μίζερη πρόσβαση, το ανεπαρκές κλιμακοστάσιο το σκοτεινό κεντρικό διάδρομο, τα ενδιαιτήματα –κελιά με ελλιπή φωτισμό και ελάχιστο ή ανύπαρκτο εξώστη. Τα χαρακτηριστικά αυτά που προκύπτουν από απερίσκεπτες επιλογές και  άστοχο σχεδιασμό,  συνιστούν ένα καταθλιπτικό και αβίωτο χώρο προορισμένο για ομαδική κατοίκηση. Η προσάρτηση ισόγειας αίθουσας που καταλαμβάνει το κέντρο του οικοπέδου, στερεί από τη δυνατότητα διαμόρφωσης  ικανοποιητικού και χρήσιμου αύλειου  χώρου, χώρου ζωτικής σημασίας για την λειτουργία δημόσιου κτιρίου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο, σε ένα τόπο με τις κλιματολογικές συνθήκες  της νότιας Κρήτης.

-Στις αρχές του 2016 με τον νεοεκλεγέντα  Δήμαρχο και την προϊσταμένη  τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, περιοδεύσαμε σε χωριά του Αμαρίου εξετάζοντας διάφορα θέματα. Για τον Φουρφουρά το επείγον θέμα αφορούσε  στην ανάπλαση αυτού του  κτιρίου.  Μου παραδόθηκε: πρόγραμμα μετατροπής του υπάρχοντος  κτιρίου σε «Κέντρο  υποδοχής και ενημέρωσης επισκεπτών περιβαλλοντικού πολιτιστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος» και ο φάκελος των μελετών του υπάρχοντος κτιρίου.  Άμεση ανάθεση δεν έγινε λόγω γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων που απαιτούσαν διευθέτηση. Το γραφείο μου κρίνοντας  ενδιαφέρον το θέμα αλλά και επείγον  κατά τον Δήμο, αρκέστηκε  σε  προφορική εντολή και προχώρησε σε σύνταξη ολοκληρωμένης προμελέτης. Η μελέτη αυτή συντάχθηκε βάσει νέου επικαιροποιημένου τοπογραφικού που συνέταξε με εντολή του Δήμου ο τοπογράφος Ιωάννης Αρχοντάκης.    Το αποτέλεσμα της μελέτης γνωστοποιήθηκε στον αντιδήμαρχο Ε. Ψαρουδάκη   με  email την  7/8/2016  Δεν υπήρξε αντίδραση και σε κατά καιρούς ερωτήσεις για την εξέλιξη του θέματος δηλωνόταν άγνοια.

Το 2017 -δεν θυμάμαι ημερομηνία- μου ζητήθηκε από τον αντιδήμαρχο να παραδώσω τον φάκελο του υπάρχοντος κτιρίου προκειμένου  -κατά δήλωση του- «να ελεγχτεί η στατική επάρκεια του κτιρίου από Χανιώτη πολιτικό μηχανικό».  Το 2018 έγινε γνωστό ότι πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη ανάθεση της μελέτης εφαρμογής βάσει προμελέτης που έχει συνταθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Με επίσκεψη μου στον Δήμο τον Νοέμβριο του 2018  εξέφρασα την απορία  πως συντάχθηκε προμελέτη για το συγκεκριμένο θέμα ενώ υπήρχε ήδη αυτή του γραφείου μου. Μου δηλώθηκε  πως η Τ. Υ. είχε πλήρη άγνοια της ύπαρξης της.

 Εκτιμώντας  την εντιμότητα και την ειλικρίνεια του στελέχους της Τ.Υ. του παρείχα στοιχεία της  προμελέτης μας με  διάθεση  συμβολής από τη θέση μου, στην κατά το δυνατό βέλτιστη έκβαση  του θέματος.          

-Η διαμόρφωση  του υπάρχοντος  κτιρίου με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά,  σε «Κέντρο  υποδοχής και ενημέρωσης επισκεπτών περιβαλλοντικού πολιτιστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος» απαιτούσε πλήρη και ριζική αναμόρφωση  και ανασχεδιασμό. 

Στην πρόταση του γραφείου μας, γενικός στόχος είναι, το κτίριο να  αποκτήσει χαρακτηριστικά που θα  προσφέρουν   ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών σε ένα ελκυστικό περιβάλλον. Η Οργάνωση της κίνησης μέσω ανοικτών διαδρόμων στο εξωτερικό όριο του κτιρίου και η σύνδεσή του με ανεξάρτητη κατακόρυφη κίνηση αποτελεί βασική ιδέα της πρότασης ανάπλασης. Οι εσωτερικοί χώροι, εκτός της αίσθησης άνεσης  με τους ανοικτούς διαδρόμους κίνησης  την διαπερατότητα βιοκλιματικής απόδοσης,   και τις  οπτικές φυγές,  παρέχουν τη δυνατότητα αντίληψης και απόλαυσης του κοντινού και μακρινού περιβάλλοντος. Η εξασφάλιση ικανοποιητικού υπαίθριου χώρου ως συνέχεια του κλειστού αποτελεί βασικό στοιχείο για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή  σε ένα τόπο με τα συγκεκριμένα κλιματολογικά χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία της κίνησης, η αντιληπτική άνεση, η θεατρικότητα, αποτελεί ένα από τα βασικά ποιοτικά στοιχεία ενός κτιρίου  ομαδικής κατοίκησης από νεαρά κυρίως άτομα. 

   Ογκοπλαστικά οι ανοικτοί διάδρομοι οι διαμορφώσεις βεραντών τα εκτεταμένα ανοίγματα του ισογείου προσδίδουν στο    βαρύ και καταθλιπτικό κτίριο    σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση δημόσιου κτιρίου προσαρμοσμένου  σε περίοπτη θέση, στο όριο του παραδοσιακού οικισμού. 

 Σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την πρόταση αφορά στην διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου.  Σε ένα δημόσιο κτίριο με κύριο προορισμό  την  ομαδική φιλοξενία,  η ύπαρξη αξιόλογου διαμορφωμένου υπαίθριου χώρου που μπορεί να συνέχεται με τον κοινόχρηστο εσωτερικό, αποτελεί εξαιρετικής σημασίας επιλογή.  Η δυνατότητα εγκατάστασης κολυμβητικής δεξαμενής, μπορεί να καταστήσει τον τόπο ελκυστικό για την νεολαία του Φουρφουρά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η οργάνωση υπόστεγου καθιστικού στο βόρειο όριο του οικοπέδου, προστατεύει και ορίζει το ύπαιθρο  με πισίνα ή χωρίς πισίνα.

 Η αρχιτεκτονική ποιότητα δεν είναι απλά και μονοσήμαντα ζήτημα αισθητικής. Αφορά στην ποιότητα ζωής, στην ποιότητα περιβάλλοντος, στον καθορισμό και την ανάπτυξη του πολιτισμικού επιπέδου.   

-Η δημοσιοποίηση πρόσφατα από τον αντιδήμαρχο  της «πρώτης φάσης  μελέτης εφαρμογής» του έργου που πρόκειται να εκτελεστεί, καθώς κατά εξαιρετικά ελάχιστα  βελτιώνει τις παθογένειες του υπάρχοντος κτιρίου, μου δημιούργησαν αίσθηση ευθύνης έναντι του τόπου και των συμπατριωτών πολιτών που δικαιούνται να έχουν πλήρη και σαφή γνώση όλων των δεδομένων για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Θεώρησα πως δεν δικαιούμαι να μείνω αδιάφορος από τη  θέση μου ως: 

- Έμπειρου αρχιτέκτονα με γνώστη σε βάθος του θέματος.

- Ενεργού πολίτη με αποδεδειγμένη προσφορά στον τόπο μου ανιδιοτελώς και διαχρονικά  σε πολλά επίπεδα.  

Η δημοσιοποίηση της προμελέτης που εκπόνησε το γραφείο μου, η παράθεση των επιλογών και η ερμηνεία τους,  εκπληρώνει αυτό χρέος  έναντι των συμπολιτών. 

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα:

Ποιος είναι ο λόγος που η Δημοτική αρχή αποποιείται ασυζητητί  μια πρόταση από γραφείο αδιαμφισβήτητα μακρόχρονης και κατά κοινή παραδοχή  καταξιωμένης εμπειρίας, έγκαιρα (Αύγουστος 2016) ολοκληρωμένης; Η εντοπιότητα του υπεύθυνου του αρχιτεκτονικού γραφείου με βιωματική επίγνωση των τοπικών συνθηκών,  καθιστά την απάντηση περισσότερο επιτακτική. Δικαιολόγηση επικαλούμενη  οικονομικούς λόγους απαντάται από κατατεθειμένη οικονομική προσφορά  την 23/3/2016. 

Ο αείμνηστος Εμμ. Σαρμάνης πρόσφερε τα χρήματά του δημιουργώντας  ένα προβληματικό κτίριο. Δεν διέθετε  ούτε τη γνώση ούτε τη δυνατότητα επιλογής από εναλλακτική πρόταση.

Οι επιλογές της Δημοτικής αρχής βάσει των οποίων εκπονήθηκε η προμελέτη και συνεπακόλουθα η μελέτη εφαρμογής, οδηγούν στην ανάλωση δημόσιου χρήματος συντηρώντας τις παθογένειες του υπάρχοντος κτιρίου, ελάχιστα λειτουργικού, ελάχιστα ελκυστικού, ελάχιστα εκμεταλλευόμενο τις ευνοϊκές ιδιαιτερότητες του τόπου.»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ

Στο Δελτίο Τύπου, το οποίο εκδόθηκε από το Δήμο Αμαρίου σε απάντηση του δημοσιεύματος του αρχιτέκτονα  κ. Αντώνη Νουκάκη αναφέρονται τα εξής:

      «Με αφορμή πρόσφατη δημοσίευση του Αρχιτέκτονα κ. Αντώνη Νουκάκη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το πρώην οικοτροφείο Φουρφουρά και για την αποκατάσταση της αλήθειας θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Δημότες μας και κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα πραγματικά γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ότι παρουσιάζονται και έχουν ως εξής:

Με το κύριο Νουκάκη έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο το 2016. Επειδή επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για το παλαιό οικοτροφείο Φουρφουρά  του  παραδόθηκε  ο φάκελος, με τα σχέδια του  κτιρίου,  προκειμένου να λάβει  γνώση της υφιστάμενης κατάστασης και να υποβάλει προσφορά κόστους μελέτης, ανακαίνισης  του κτιρίου. Έγγραφη  ή προφορική  εντολή από το Δήμο δεν  του δόθηκε ποτέ για σύνταξη προμελέτης ή μελέτης. Ζητήθηκε έγγραφη προσφορά η οποία δεν υποβλήθηκε ποτέ από το μελετητικό του  γραφείο προς το Δήμο.  Απεναντίας, σε νέα συνάντηση στο Δημαρχείο ειπώθηκε από πλευράς του κυρίου Νουκάκη προφορικά, ότι το κόστος συνολικά των μελετών (Αρχιτεκτονικά - Στατικά – Μηχανολογικά - Αδειοδοτήσεις) ήταν πλέον των 100.000 ευρώ, ποσόν εξωπραγματικό για τα οικονομικά  δεδομένα  του  Δήμου Αμαρίου και απαγορευτικό για το νομικό πλαίσιο (δεν επιτρέπονται απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών χωρίς διαγωνισμό) που διέπει τους Δήμους. Δεδομένου ότι ήταν αδύνατη η εκπόνηση μελέτης με απ’ ευθείας ανάθεση ζητήθηκε από το κύριο Νουκάκη η επιστροφή του φακέλου στο Δήμο.

Επειδή η επανάχρηση όμως του κτιριακού συγκροτήματος (πρώην Οικοτροφείο Φουρφουρά), που ήταν σε αχρησία πλέον των σαράντα ετών, αποτελούσε δε για το Δήμαρχο προσωπικό στοίχημα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ Δημάρχου, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μανώλη Ψαρουδάκη και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και αποφασίστηκε σύνταξη προμελέτης από την Υπηρεσία και συμπλήρωση-ωρίμανση φακέλου προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς ένταξη του έργου.

Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, εκπονήθηκε από τη Τεχνική Υπηρεσία προμελέτη χρήσης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις της τότε δημοσιευμένης πρόσκλησης με τίτλο «Δημιουργική  Επανάχρηση  Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και σε χρόνο ρεκόρ συμπληρώθηκε και υποβλήθηκε πλήρης φάκελος στην Πρόσκληση αυτή.

           Ο φάκελος του έργου με τίτλο «Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου» προϋπολογισμού 1.150.000,00 € μετά την αυστηρή αξιολόγηση είναι ένα από τα τρία έργα που τελικά εντάχθηκαν σε όλη στη Κρήτη από την εν λόγω πρόσκληση. Μάλιστα λόγω της αρτιότητας του φακέλου και για τα τρία στάδια υλοποίησής του (Προπαρασκευαστικές ενέργειες - Απαιτούμενες μελέτες, Ανακατασκευή του κτιρίου και Εξοπλισμός του κτιρίου), η χρηματοδότηση ανήλθε στο μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 100%.

         Στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία δημοσίευσε Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό, με την με α.π. 5882/24.12.2019 Προκήρυξη, για την ανάθεση της μελέτης με τίτλο «Υποέργο 1: Προπαρασκευαστικές ενέργειες για το Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου» αρχικού προϋπολογισμού 208.823,00 €, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 14.01.2020, σύμφωνα με το Ν. 4412/2016 που διέπει τις Δημόσιες συμβάσεις.

Η ανάθεση της μελέτης συμβασιοποιήθηκε την 12.06.2020 στο ποσό των 125.240,00 € και αναμένεται η ολοκλήρωσή της εντός του πρώτου τρίμηνου του 2021 οπότε και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση κατασκευής του έργου.

Παρά το γεγονός ότι ο κύριος Νουκάκης είχε δείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση και επανάχρηση του εν λόγω κτιρίου μας παραξένεψε και λύπησε το γεγονός ότι δεν υπέβαλε το γραφείο του προσφορά στον εν λόγω Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό.

 Η Δημοτική Αρχή προτρέπει του Αμαριώτες επιστήμονες να μετέχουν στους Δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς που αφορούν μελέτες και έργα της Περιοχής μας. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος μας ήταν και είναι δεκτικός σε κάθε δωρεάν μελετητική ή άλλη επιστημονική προσφορά που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής που γεννηθήκαμε, κατοικούμε, καταγόμαστε και αγαπούμε πραγματικά.»

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΟΥΚΑΚΗ

Στην απάντηση του Δήμου Αμαρίου ανταπάντησε ο Αρχιτέκτονας Αντώνης Νουκάκης, ο οποίος διαψεύδει, ότι ζήτησε 100.000 ευρώ και παραθέτει σειρά στοιχείων για το τι ακριβώς έχει συμβεί ως προς την συνεννόηση που είχε με τον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό. Ο κ. Νουκάκης στην ανάρτηση του αναφέρει τα εξής: 

«Σήμερα πληροφορήθηκα για το δελτίο τύπου του Δήμου Αμαρίου. σχετικά  με την ανάρτησή μου "ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ" Απορώ γιατί προέβη στο αράδιασμα τόσων ψεμάτων αφού για την αλήθεια υπάρχουν τόσοι μάρτυρες και ντοκουμέντα.  Δεν θέλω να πιστέψω πως το κείμενο αυτό είναι της έγκρισης του Δημάρχου την ειλικρίνεια και εντιμότητα του οποίου δεν τολμώ να αμφισβητήσω.

1. Η πρώτη συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο έγινε τον Νοέμβριο του 2015 στο γραφείο του τοπογράφου και τότε αντιδημάρχου του Δήμου Ρεθύμνης Ματθαίου Τσιμπισκάκη, παρούσης της προϊσταμένης της τεχνικής υπηρεσίας  του Δήμου Αμαρίου κας Πατρικαλάκη. Ο Δήμαρχος αναζητούσε έμπειρο μηχανικό ως συνεργάτη και ο κος Τσιμπισκάκης του οποίου απολαμβάνω την ειλικρινή εκτίμηση από τα έργα του γραφείου μου στο Ρέθυμνο, συνέστησε εμένα.  Με την ευκαιρία αυτή εγώ αναφέρθηκα μόνο σε θέματα του χωριού μου  -Κουρούτες – με κυριότερο στο Μουσείο Μανώλη Νουκάκη, αλλά σε αυτό θα αναφερθώ εν καιρώ.   Σχετικά με το οικοτροφείο  η πρωτοβουλία ως ήταν φυσικό ήταν του Δημάρχου και ισχύει ότι ήδη έχω περιγράψει.

2. Είχα προειδοποιήσει "ας μην γίνει επίκληση οικονομικού θέματος"  Οικονομική προσφορά δόθηκε πολύ συγκεκριμένη και υποβλήθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο  στη διεύθυνση [email protected] και κοινοποιήθηκε στη.  [email protected] την 23 Μαρτίου 1016. Δεν υπήρξε αντίρρηση ούτε καν «παζάρι»  Στην προσφορά στη Σημ1 διατυπώνονταν η ανάγκη σύνταξης επίκαιρου τοπογραφικού, στην ανάθεση του οποίου ο Δήμος προέβη άμεσα στον τοπογράφο Ιωάννη Αρχοντάκη. Σε αυτό το τοπογραφικό στηρίχθηκε η δικιά μας μελέτη.  Αντίγραφο της προσφοράς  επισυνάπτω στην ανάρτηση. Συνεπώς τα 100.000 που αναφέρονται είναι ανυπόστατα και δεν στέκουν ως δικαιολογία.

3. Φυσικά και δεν θα διεκδικούσα την ανάθεση της μελέτης εφαρμογής μιας προμελέτης που θεωρώ τελείως λάθος.  Η αρχιτεκτονική μου συνείδηση αλλά και η αγάπη μου για τον τόπο αυτό μου επιβάλει.   Η ευθύνη για το τι θα γίνει ας ανήκει σε άλλους και ας το κρίνει η ιστορία.

4. Η ανάρτηση μου αλλά και η τωρινή απάντηση στο δελτίο τύπου του Δήμου δεν επιδιώκει  καμιά προσωπική δικαίωση δεν την έχω ανάγκη. Ανήκω σε μια τάξη ανθρώπων που τα πεπραγμένα τους  υλοποιημένα ή όχι έργα, αποτέλεσμα πνευματικής διεργασίας  υπάρχουν σε πολλούς τόπους και ανήκουν στην ιστορία που θα τα κρίνει  θετικά ή αρνητικά. Και από αυτή την ιδιότητα αντλώ το δικαίωμα να παίρνω θέση για το τι γίνεται και το πώς πρέπει να γίνεται στον τόπο. Το αντικείμενο λοιπόν με ενδιαφέρει και σε αυτό αναφέρομαι αναλυτικά και διεξοδικά. Ο νοών νοείτω. (Ακολουθεί η οικονομική προσφορά που αναφέρεται σε κόστος προμελέτης προϋπολογισμού 14.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.)»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ