ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Τέμενος Βαλιδέ στην παλιά πόλη αποκαλύπτεται

0

Ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο «Συντήρηση και ανάδειξη τουΤεμένους της Βαλιδέ Σουλτάνας, Ρεθύμνου», το οποίο εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Το Τέμενος της Βαλιδέ Σουλτάνας βρίσκεται μέσα στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Το Τζαμί αυτό ιδρύθηκε από τη Βαλιδέ Σουλτάνα Τουρχάν Χατιτζέ στα μέσα του 17ου αιώνα. Επισκευάστηκε το 1816 από τον Χιμλί Ιμπραήμ Πασά. Το 1858 μετά από την καταστροφή του αρχικού μιναρέ του τζαμιού, κατασκευάστηκε νέος μιναρές ύψους 17,50 μ. με έναν εξώστη.

Σταμάτησε να λειτουργεί σαν τζαμί το 1925, ενώ έως πρόσφατα οι χώροι του, καθώς και νεωτερικό κτίσμα που στην συνέχεια καθαιρέσαμε, λειτουργούσαν ως εργαστήρια συντήρησης και αποθηκευτικοί χώροι αρχαιολογικών ευρημάτων της ΚΕ’ ΕΠΚΑ.

Στόχος των εργασιών συντήρησης  είναι να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης και να περιοριστούν οι παράγοντες φθοράς του μνημείου, στο πλαίσιο της αναστήλωσης, ανάδειξης και χρήσης του μνημείου για πολιτιστικούς σκοπούς, λαμβάνοντας υπόψη την θέση του μνημείου στον πολεοδομικό ιστό της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, έργο που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου απολογιστικά και με αυτεπιστασία.

Η μέθοδος της συντήρησης και τα υλικά επιλέχθηκαν μετά από βιβλιογραφική έρευνα, πειραματισμό και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και είναι συμβατά με τα λίθινα δομικά υλικά, τα κονιάματα και τα χρώματα της αρχικής κατασκευής.

Ενδεικτικά παρουσιάζεται η συντήρηση των λίθινων τμημάτων και του Μιχράμπ από το τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ