ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άναψε φωτιές το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση

0

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου που αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση. Στην δημόσια διαβούλευση, η οποία ουσιαστικά έληξε χθες, κατά κύριο λόγο έχουν κατατεθεί διαφωνίες και αντιρρήσεις για τα όσα περιλαμβάνονται στις διατάξεις που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην βουλή. Στην σελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, έχουν πάρει θέση χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο διαμαρτύρονται και διαφωνούν, ενώ την άποψη τους έχουν εκφράσει θεσμικοί φορείς αλλά και πολίτες, οι οποίοι βλέπουν να διαμορφώνεται ένα δυσμενές πεδίο γύρω από το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Από το Ρέθυμνο ήπια στάση κρατά η Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ που συμφωνεί στην γενική ιδέα της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης αλλά από πλευράς αυτοδιοίκησης εκφράζονται προβληματισμοί για προτείνονται λύσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα.

ΘΕΤΙΚΗ Η Ν.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ

Από πλευράς της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ, ο Πρόεδρος κ. Σπύρος Καλησπεράκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε, ότι «ιστορικά το ΤΕΕ είναι σύμφωνο της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, προκειμένου να γίνεται οργανωμένα και κατόπιν ορθού σχεδιασμού.  Έχουμε, όμως, παρατηρήσεις σε συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το μεταβατικό στάδιο των δύο ετών, το οποίο μάλλον θα είναι οριακό καθώς και σε τεχνικές λεπτομέρειες. Στην βασική ιδέα δεν διαφωνούμε.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι «Σε τεχνικό επίπεδο, καταργώντας την εκτός σχεδίου δόμηση, πράγματι θα έχουμε κάποιες μεταβολές αξιών. Αν όμως επικρατήσει αυτή η ιδέα, δεν θα υπάρξει ποτέ οργάνωση του τομέα αυτού στην χώρα μας.»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΕ

Διαφορετική θέση από αυτή της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ έχουν οι Πρόεδροι των δύο περιφερειακών τμημάτων του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς τόσο από το ΤΔΚ/ΤΕΕ όσο και από το ΤΑΚ/ΤΕΕ εκφράστηκε προβληματισμός και κατατέθηκαν αντιρρήσεις ως προς την ουσία του επίμαχου νομοσχεδίου.      Στην κοινή ανακοίνωση των ΤΕΕ/ΤΑΚ και ΤΕΕ/ΤΔΚ τονίζεται επίσης πως «η αλλαγή της νομοθεσίας με εφαρμογή έπειτα από 2 χρόνια για τις κατοικίες και άμεση εφαρμογή για τις υπόλοιπες χρήσεις, μετατρέπει τα μέχρι σήμερα οικόπεδα σε χωράφια ενώ βέβαια ζημιώνονται κατάφορα και εκείνοι που βασιζόμενοι στην υφιστάμενη νομοθεσία επένδυσαν αδρά στην αγορά έκτασης με την μελλοντική προοπτική αξιοποίησής της η οποία πλέον εξανεμίζεται!».

Η ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης Σπύρος Σοφιανός και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης Μιχαήλ Χωραφάς, ζητά «την απόσυρση του νομοσχεδίου στην παρούσα φάση ώστε μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς να προκύψει ένα σχέδιο νόμου που θα επιλύει βέλτιστα τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα δίχως την ανάγκη παρατάσεων και ύπαρξης διαμαρτυριών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των προέδρων ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχαήλ Χωραφά και ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρου Σοφιανού, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε τις απόψεις μας επί του Νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» τονίζοντας ότι η διαβούλευση συντελείται στην πλέον ακατάλληλη χρονική περίοδο, δηλαδή εντός του Αυγούστου λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των μεταβολών που επέρχονται μέσω αυτού. Επιπλέον, θεωρούμε ακατάλληλη την εν λόγω περίοδο, για την προώθηση των περιορισμών στην εκτός σχεδίου δόμηση, οι οποίοι θα επιφέρουν μεγάλη μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, δεδομένης της νέας οικονομικής κρίσης που προήλθε από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στη συνέχεια στα άρθρα 26 έως 34, αλλά συμπεριλαμβάνονται σχόλια και για ορισμένα ακόμη. Ουσιαστικά, επέρχεται κατάργηση της διάσπαρτης δόμησης, ειδικά για την Κρήτη όπου υπάρχει εκτεταμένος κατακερματισμός ιδιοκτησιών και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γηπέδων με πρόσωπο μεγαλύτερο των 45μ επί αναγνωρισμένου οδικού δικτύου. Μια τέτοια απότομη και βίαιη αλλαγή επιχειρείται ενώ η Πολιτεία ακόμα δεν έχει εκπληρώσει βασικές προϋποθέσεις της οργάνωσης του εξωαστικού χώρου, όπως η σύνταξη των Δασικών Χαρτών, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η χάραξη ζώνης παραλίας και κυρίως η προσφορά οικονομικής πολεοδομημένης γης, δεδομένου ότι οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων αργούν βασανιστικά να ολοκληρωθούν.

Παράλληλα σε πολύ μεγάλο αριθμό Δήμων έχει εκπονηθεί ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ επιφέροντας σοβαρότατους περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτός, θεωρούμε ότι είναι ο επιστημονικός τρόπος επίτευξης του επιθυμητού περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της όχλησης του τοπίου, που πιστεύουμε οτι επιθυμείτε να επιφέρετε μέσω των προωθούμενων μεταβολών. Η σύνταξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που είναι μια άριστη πρωτοβουλία σας, πιστεύουμε ότι θα δώσει τη λύση στην οργάνωση του εξωαστικού χώρου, εξετάζοντας τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και προτείνοντας τους απαραίτητους περιορισμούς.

Η οικονομική δραστηριότητα που περιστρέφεται γύρω από τις υπό κατάργηση παρεκκλίσεις, είτε αφορά πολυτελείς βίλες, είτε καλύπτει τις οικογενειακές ανάγκες στέγασης, είτε δευτερευόντως καλύπτει επαγγελματικές ανάγκες, δεν αντικαθίσταται.

Μέσω αυτών διαχέεται ρευστότητα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είτε πρόκειται για συναδέλφους μηχανικούς, είτε για ολόκληρο το πλέγμα των επαγγελματιών που τροφοδοτείται από την οικοδομική δραστηριότητα και όχι μόνο. Θεωρούμε ότι δεν είναι στις προθέσεις σας η συγκέντρωση αυτής της δραστηριότητας στο μεγάλο κεφάλαιο και σε ξένα funds.

Ιδιαίτερα χρήσιμη αποδείχθηκε η μεμονωμένη παραθεριστική κατοικία, στην εποχή του κορωνοϊού καθώς πολλοί αλλοδαποί, επέλεξαν εν μέσω lockdown να έρθουν και να διαμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κρήτη, εργαζόμενοι μέσω τηλεργασίας. Πιστεύουμε ότι θα κατανοήσετε το δίκιο των απόψεών μας και θα γίνουν αποδεκτές, ώστε πιθανοί περιορισμοί ανά περιοχή να θεσπιστούν με την ολοκλήρωση των Τ.Π.Σ., μετά από εύλογο χρονικό διάστημα και σε καμία περίπτωση να μη δημιουργούνται δυσάρεστοι αιφνιδιασμοί.

Τέλος, θα ήταν ιδιαίτερη τιμή μας, αν θα δεχόσασταν να οργανώσουμε μία τηλεδιάσκεψη στην οποία θα αναλύατε λεπτομερέστατα τους στόχους του νομοσχεδίου και θα τοποθετούσασταν επί των προτάσεών μας”

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Αντιρρήσεις για το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκαν από τον Δήμο Μυλοποτάμου, όπου το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο με την μορφή του κατ’ επείγοντος. Το αίτημα υποβλήθηκε από την παράταξη της μειοψηφίας και τα δύο όργανα του δήμου ψήφισαν ομόφωνα την τελική εισήγηση του Δημάρχου κ. Κόκκινου, η οποία κατατέθηκε στην δημόσια διαβούλευση ως εξής:

«Με το προεδρικό Διάταγμα 24/5/85 ΦΕΚ 270/Δ/31-05-1985 μέχρι τις 31/12/2003 ήταν άρτια και οικοδομήσιμα κατά κανόνα όλες οι ιδιοκτησίες που είχαν εμβαδόν μεγαλύτερο ή ίσο των 4000,00μ2, χωρίς να απαιτείτε έλεγχος για τον χαρακτηρισμό του δρόμου (δεν εξετάζονταν καθόλου η ύπαρξη δρόμου) και με τις παραπάνω προϋποθέσεις είχαν γίνει όλοι οι τεμαχισμοί

2. Με τον Ν.3212/31-12-2003 μπήκε η προϋπόθεση για να τεμαχίσεις σε 4000,00μ2 να υπάρχει πρόσωπο σε δρόμο εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό, κύριο δημοτικό και σε δρόμο αγροτικό προϋφιστάμενο του 1923.

Όμως όλα τα οικόπεδα που είχαν δημιουργηθεί πριν του 2003 ήταν οικοδομήσιμα σύμφωνα με την παραγραφο 1 και υπήρχε η δέσμευση για τεμαχισμούς σύμφωνα με την παράγραφο 2.

3. Με το νέο σχέδιο νόμου που είναι υπό διαβούλευση όλα τα οικόπεδα που δεν έχουν τις προϋποθέσεις των προαναφερόμενων δρόμων είναι μη οικοδομήσιμα ασχέτως εμβαδού. Με συνέπεια την κατάργηση για δόμηση οικοπέδων 80% των ιδιοκτησιών και καταστροφικών συνεπειών, οικονομικών, κοινωνικών, εγγυήσεων σε δάνεια υποθηκευμένα κ.α. σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία οικονομική για όλο τον κόσμο.

4.Επιπλέον των παραπάνω θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση να παραταθεί η υφιστάμενη κατάσταση (Νόμος) ως έχει έως την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ανά Δημοτική Ενότητα.»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στα πλαίσια διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας εκφράζοντας τους προβληματισμούς και την ανησυχία του σχετικά με τις προβλέψεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Συγκεκριμένα  ο κ. Ταταράκης αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε υπουργέ, 

με μεγάλο προβληματισμό και ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία ενημερωθήκαμε για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Σύμφωνα με τις παραπάνω προβλέψεις,  επιχειρείται η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους και οι δημότες του Δήμου Αγίου Βασιλείου όπως και άλλων δεκάδων Δήμων της περιφέρειας θα απωλέσουν μεγάλο μέρος της αξίας της περιουσίας τους εν μέσω μιας ούτως ή άλλως δύσκολης συγκυρίας.

Δεκάδες εκατοντάδες δημότες του Δήμου μας έχουν αξιοποιήσει τα τελευταία χρόνια τις εκτός σχεδίου περιουσίες τους είτε δημιουργώντας μικρά τουριστικά καταλύματα, τα οποία  εκμεταλλεύονται μέσω ενοικίασης, είτε πουλώντας τα σε ξένους υπηκόους οι οποίοι έχουν αναγείρει δεκάδες εξοχικές κατοικίες.

Όλα τα παραπάνω έχουν συντελεστεί με βάση την κείμενη νομοθεσία και είναι καθόλα νόμιμα.

Με τις προβλέψεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου κάθε τέτοια δυνατότητα αφαιρείται από τους συνδημότες μας.

Κύριε υπουργέ,

είμαι σίγουρος ότι καμία από τις ανωτέρω συνέπειες δεν είναι στις προθέσεις σας.  Για τον λόγο αυτό σας ζητώ όπως αποσύρετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντιμετωπίζοντας  την εκτός σχεδίου δόμηση με άλλα χωροταξικά και πολεοδομικά εργαλεία, τα οποία ήδη έχετε εξαγγείλει και τα οποία θα χαρακτηρίζονται τόσο από το σεβασμό προς το περιβάλλον όσο και από κοινωνική ευαισθησία.»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Αίτημα να συζητηθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα του Δήμου Ρεθύμνου έχει υποβάλει και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Θοδωρής Νίνος. Η συζήτηση το θέματος έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ