ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με λουκέτα απειλείται η τοπική αγορά

0

Το δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι έμποροι του Ρεθύμνου που βιώνουν την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Όσοι κατάφεραν να περάσουν τις «συμπληγάδες» της προηγούμενης δεκαετίας, κινδυνεύουν να κλείσουν τα καταστήματα τους μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Η ανεργία, ο μικρός αριθμός επισκεπτών, η φοβία των καταναλωτών για τους επόμενους μήνες, δημιουργούν σοβαρή έλλειψη ρευστότητας και στην τοπική αγορά.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης, κάνει λόγο για κατάσταση άνευ προηγουμένου και θεωρεί, πως αν δεν ληφθούν μέτρα για να υπάρξει άμεση ρευστότητα στον εμπορικό κόσμο, τότε σε τοπικό επίπεδο, πιθανόν να μετρήσουμε έως το τέλος του χρόνου, περισσότερα λουκέτα από όσα μπήκαν την δεκαετία της οικονομικής κρίσης.    Χαρακτηριστικά, δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Είναι δραματική η κατάσταση. Το καλοκαίρι, αρκετά μαγαζιά δεν άνοιξαν καθόλου. Και τώρα που τελειώνει η σεζόν, δυστυχώς, θα είναι τόσα πολλά τα λουκέτα, που δεν τα είχαμε ούτε με τα μνημόνια. Είχαμε κάποια λουκέτα και στα μνημόνια αλλά όχι τόσα όσο πολύ φοβάμαι, ότι θα έχουμε φέτος. Ο άλλος γιατί να ανοίξει το μαγαζί; Τι να το κάνει; Να πληρώνει, να τον βαραίνουν οι υποχρεώσεις χωρίς να έχει τζίρο; Όσοι μπορούν να τα κρατήσουν ή έχουν λεφτά στην άκρη από περασμένες χρονιές θα τα κρατήσουν για ένα διάστημα ανοιχτά, οι υπόλοιποι θα τα κλείσουν.»

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί τέλος Αυγούστου στην τοπική αγορά, ο κ. Πολιουδάκης είπε τα εξής: «Ότι φοβόμασταν, ισχύει στο έπακρο. Έχει πέσει πολύ η δουλειά. Όσο οι τουρίστες και οι Έλληνες επισκέπτες λιγοστεύουν, οι καταστάσεις θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες. Η αγορά κινήθηκε λίγο την περίοδο του δεκαπενταύγουστου και ακολούθησε ραγδαία πτώση. Επανήλθαμε στην κατάσταση πριν τον δεκαπενταύγουστο.»

Ο ίδιος τόνισε, ότι οι εκπτώσεις ελάχιστα βοήθησαν και τόνισε, ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας, η τοπική αγορά θα συρρικνωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:  «Ρευστότητα. Το μόνο που μπορεί να σώσει κάπως την κατάσταση είναι να πάρει περισσότερα μέτρα η κυβέρνηση. Όπως με την 3η δόση, που είπε ότι θα δώσει τον Σεπτέμβριο την επιστρεπτέα προκαταβολή και αυτό είναι ένα καλό μέτρο για όσους το πάρουνε, έτσι και πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα και κυρίως να βάλει τις τράπεζες να δώσουν δάνεια χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί ορισμένα δάνεια,  τα οποία όμως δεν υλοποιεί η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα. Ό,τι λεφτά είχαν τελειώσανε – λένε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα -  και ενώ έχουν εγκριθεί κάποια δάνεια σε ορισμένους επιχειρηματίες από τις τράπεζες που έχουν υποβάλει τον φάκελο, η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα λέει πως δεν έχει τα λεφτά για να τα δώσει  τα εγκεκριμένα δάνεια. Πότε θα έχουν και αν θα έχουν δεν το ξέρει κανείς. Μπορεί και κάπσοιοι να μην πάρουν ποτέ τα εγκεκριμένα δάνεια και να μην έχουν οι τράπεζες τα λεφτά από την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα για να τα δώσουν. Αν δεν ανοίξει η ρευστότητα δεν υπάρχει άλλο μέτρο σωτηρίας για τις επιχειρήσεις.»

Στο ερώτημα για την στάση των τραπεζών και αν βοηθούν τους επιχειρηματίες, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου απάντησε : «Ελάχιστα έως καθόλου. Πήραν στην αρχή κάποιοι μεγάλοι και καλοί πελάτες των τραπεζών τα πολλά λεφτά. Οι υπόλοιποι ελάχιστα έως καθόλου. Λίγα, ελάχιστα, καθόλου. Και ζητάνε πολλά χαρτιά και πολλές εξασφαλίσεις οι τράπεζες, τις οποίες πολλοί δεν έχουν, ούτε φορολογική ενημερότητα, ούτε ασφαλιστική για κάποιους λόγους ή έχουν κάποιες σφραγισμένες επιταγές και δεν μπορούν να πάρουν ενημερότητα, άρα δεν μπορούν να πάρουνε και δάνεια. Πρέπει να ελαστικοποιήσουν οι τράπεζες τους όρους προς τις επιχειρήσεις, να πάρουνε λεφτά για να μπορέσουν να σωθούν οι επιχειρήσεις. Αλλιώς με μηδενικό τζίρο και τώρα που έρχεται ο χειμώνας και θα σταματήσει και ο όποιος τουρισμός είχαμε, δεν θα κινηθεί τίποτα. Το λάδι πάλι δεν προβλέπεται φέτος να είναι στα περσινά επίπεδα άρα από που θα υπάρξουν έσοδα για τον κόσμο. Οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι, πάνω από το 60%, δεν δούλεψαν, ήταν σε αναστολή με 530 ευρώ το μήνα, τι να σου κάνουν; Και πολλοί που είναι οικογενειάρχες και ξενοδοχοϋπάλληλοι πως θα ζήσουν αυτοί, τα παιδιά τους;  Όλα αυτά θα τα βρούνε μπροστά τους οι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου και οι καταστάσεις που θα διαμορφωθούν είναι αδιανόητες. Γι’ αυτό φωνάζουμε για την ρευστότητα.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ