ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιπαραθέσεις για τους καθαρισμούς σε ρέματα και ποτάμια

0
  • Απαντήσεις της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου για τις καταγγελίες περί οικολογικής καταστροφής
  • Παρανομίες και ασυδοσία από φορείς και πολίτες

Σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες φτάνουν στα όρια των καταγγελιών, έχουν προκαλέσει τα έργα καθαρισμών ρεμάτων και ποταμών, στα οποία προχωρά τους τελευταίους μήνες η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Δεν είναι λίγες οι δημοσιεύσεις και οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολίτες και οικολογικές οργανώσεις που αφορούν στην κοπή δέντρων και στην καταστροφή βιότοπων ενώ έντονες επικρίσεις ασκήθηκαν και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Σχετικά δημοσιεύματα με τις καταγγελίες πολιτών και φορέων δημοσιεύσαμε σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας, οπότε, αναζητήσαμε τις απαντήσεις σε όσα έχουν αναφερθεί στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

«Η Υπηρεσία μας με γνώμονα πάντα την προστασία της ακεραιότητας των συμπολιτών μας, των ιδιοκτησιών τους και του περιβάλλοντος προβαίνει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να μη βρεθούμε ξανά στη δυσάρεστη θέση των καταστροφών από τις πλημμύρες του 2019» δήλωσε στο «Ρέθεμνος» η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, η οποία στην δήλωση της συμπλήρωσε τα εξής: «Οφείλουμε από τις εμπειρίες μας να διδασκόμαστε, ώστε να προλαμβάνουμε στο μέλλον τέτοια γεγονότα, που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές.

Εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για προφυλάξουμε τον τόπο μας.  Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμπαρασταθούν στο έργο μας, που επιτελείται με κάθε νόμιμη και προβλεπόμενη από την Επιστήμη διαδικασία, για να επιτύχουμε τον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.»

Νόμιμους χαρακτήρισε τους καθαρισμούς και η Διευθύντρια Δασών Ρεθύμνου κ. Χαρά Καργιολάκη, η οποία ερωτηθείσα, δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Τα έργα γίνονται με όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις νόμιμες διαδικασίες και διενεργούμε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους. Έχουμε ειδικό προσωπικό από τεχνικούς που ξέρουν να κάνουν καλά την δουλειά τους. Κόβονται όσα δέντρα πρέπει να κοπούν. Αυτοί που μας κατηγορούν, έχουν τεχνικούς που ξέρουν; Ειδικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, σε ποια ειδική επιστημονική γνώστη στηρίζεται; Έχει τεχνικούς όπως εμείς για να κρίνει; Όλα γίνονται με αυστηρούς ελέγχους και νόμιμα»

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Από την πλευρά μας ως εφημερίδα «Ρέθεμνος» μεταφέραμε προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου τα ερωτήματα που τέθηκαν από συμπολίτες μας για τα έργα σε ρέματα και ποτάμια. Οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο για σοβαρές οικολογικές καταστροφές. Ωστόσο διαφαίνεται, πως υπάρχει και η «άλλη πλευρά του νομίσματος» αφού κατά τους καθαρισμούς αποδείχθηκαν σοβαρές παρανομίες σε διάφορα σημεία του νομού από πολίτες όπως ρίψη μπαζών και απορριμμάτων, ψόφιων ζώων αλλά και παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων τυροκομείων και ελαιουργείων.

Στις ερωτήσεις, απάντησε η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕΡ κ. Ελένη Ρανουτσάκη ως ακολούθως:

Γιατί κρίθηκαν αναγκαία τα έργα καθαρισμών ρεμάτων και ποταμών;

Πριν ένα περίπου χρόνο είχε εκφραστεί έντονη αγωνία και ανησυχία από φορείς, τοπικό τύπο και πολίτες για την  ανάγκη άμεσου και έγκαιρου καθαρισμού των ρεμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί νέος κίνδυνος πλημμύρας αλλά και πυρκαγιάς.

Μετά  την πλημμύρα κατατέθηκαν εκατοντάδες  αιτήσεων αποκαταστάσεων και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κατατίθενται καθημερινά αιτήσεις από Δήμους, φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιώτες.

Από τις αυτοψίες που πραγματοποιήσαμε μετά την πλημμύρα, διαπιστώσαμε ότι α) τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, ξεριζωμένων δέντρων, καλαμιών και κάθε είδους σκουπιδιών είχαν εναποτεθεί στην κοίτη των ρεμάτων που έπρεπε να απομακρυνθούν και β) τα περισσότερα τεχνικά διέλευσης ρεμάτων κάτω από δρόμους ήταν μερικώς ή ολικώς φραγμένα και έπρεπε να καθαριστούν 

Υπάρχουν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από Διεύθυνση Δασών και Εφορεία Αρχαιοτήτων;

Για την εκτέλεση των εργασιών καθαρισμού ακολουθείται η διαδικασία του Ν. 4412/16 για τα δημόσια έργα, προμήθειες και παροχή υπηρεσιών και είμαστε σε συνεργασία και επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η Δ/νση Δασών Ρεθύμνης έχει εκδώσει την αρ.πρωτ.3177/31-05-2019 σχετική οδηγία και οι εργασίες εκτελούνται με ενημέρωση και παρουσία των κατά τόπους δασοφυλάκων.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από πολίτες που διαμαρτύρονται για καταστροφές βιότοπων σε όλο το νομό. Τι απαντάτε και πως γίνεται η επίβλεψη των έργων;

Υπάρχουν πράγματι περιπτώσεις όπου μικρή μερίδα συμπολιτών μας αντιδρούν, παρότι έχουν ωστόσο ενημερωθεί από την Υπηρεσία μας  για την αναγκαιότητα των εργασιών προκειμένου να προστατευθεί η ζωή, η δημόσια υγεία, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και φυσικά το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα για τον Γεροπόταμο, παρόλο που οι εργασίες καθαρισμού από την φύση τους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση, δεν προβλέπεται καμία εργασία καθαρισμού στο τμήμα του Γεροποτάμου που ανήκει σε κηρυγμένη περιοχή Natura, ούτε στο τμήμα που ανήκει σε κηρυγμένο νησιώτικο υγροβιότοπο. Επίσης  δεν εκτελούνται εργασίες καθαρισμού εκεί όπου συναντώνται νεροκολύμπες.

Η υπηρεσία είναι ανοικτή σε προτάσεις που αφορούν τόσον τον τρόπο καθαρισμού, όσο και την αντιμετώπιση κάθε είδους αυθαίρετης ανθρώπινης επέμβασης που υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον των ρεμάτων, που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, περιουσίες και την δημόσια υγεία.

Θεωρούμε ότι η συνδρομή και η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη στην διαχείριση των προβλημάτων που αποκαλύφθηκαν μετά την εκδήλωση της καταστροφικής πλημμύρας του 2019, απειλώντας ποικιλοτρόπως τη λειτουργία των ρεμάτων και το φυσικό τους περιβάλλον.

Οι επιβλέποντες μηχανικοί της Δ.Τ.Ε., παράλληλα με πλήθος άλλων αρμοδιοτήτων και ευθυνών και παρά την σοβαρή υποστελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας, δίνουν καθημερινά άνισο αγώνα, «υπερβάλλοντας τον εαυτό τους», προκειμένου να ανταποκριθούν στις τεχνικές και γραφειοκρατικές απαιτήσεις της επίβλεψης των 92 έργων που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το «πακέτο» των 48.000.000 € για την: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΗΣ» που εγκρίθηκε  μετά την κήρυξη τεσσάρων  Δήμων του Νομού (Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού αιτήσεων καθαρισμού, που έχουν κατατεθεί και συνεχίζουν να κατατίθενται μέχρι σήμερα στην υπηρεσία και προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα εκτέλεσης των εργασιών, πριν την εκτέλεση αυτών πραγματοποιούνται επιτόπιες αυτοψίες των επιβλεπόντων μηχανικών, παρουσία του αιτούντα φορέα ή ιδιώτη.

Η Δ/νση Δασών Ρεθύμνης έχει εκδώσει την αρ.πρωτ.3177/31-05-2019 σχετική οδηγία και υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συνεργασία κατά την εξέλιξη των εργασιών, με παρουσία των κατά τόπους δασοφυλάκων. Επίσης υπάρχει συστηματική ενημέρωση και διαρκής συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων.

 

Πόσο επικίνδυνο είναι να μην καθαρίζονται ρέματα και ποτάμια;

Η μη ομαλή απορροή των ρεμάτων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους πλημμύρας ακόμα και σε μη πλημμυρικές παροχές. Δηλαδή σε ένα μη καθαρισμένο ρέμα, ενδέχεται να εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα ακόμα και με μικρής  έντασης βροχή.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ομαλή λειτουργία των τεχνικών διέλευσης ρεμάτων κάτω από οδοποιία . Όταν οι διατομές των τεχνικών είναι μικρές, κινδυνεύουν να φράξουν από μεταφερόμενα φερτά του ρέματος και  υπερχειλίζοντας να παρασύρουν πεζούς ή οχήματα.  Σε πολλές θέσεις συναντάμε τεχνικά αποτελούμενα από πολλαπλούς σωλήνες μικρής διατομής, οι οποίοι αν και μπορούν να διοχετεύουν τη ροή, φράζουν πολύ ευκολότερα λόγω του μεγέθους τους. Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και μετά από κάθε βροχή για να αποφεύγεται ο κίνδυνος υπερχείλισης.

Πέραν όμως των καταστροφικών αποτελεσμάτων μιας πλημμύρας, τα οποία ζήσαμε πριν ενάμισυ χρόνο, υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, λόγω των αποβλήτων και των ψόφιων ζώων που συναντάμε εντός των ποταμών.   

 

Πόσες παρανομίες έχετε εντοπίσει μέσα από αυτή την διαδικασία και τι ακριβώς έχετε δει να συμβαίνει;

Στις καθημερινές αυτοψίες που διενεργούμε στα ρέματα, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς λειτουργούν ως σκουπιδότοποι και «κρυφοί» υποδοχείς κάθε είδους απορριμμάτων όπως αστικά λύματα, απόβλητα ελαιουργείων, τυροκομείων και άλλων μονάδων, οικοδομικά μπάζα, προϊόντα εκσκαφής, μπετά από ξέπλυμα μπετονιέρων, λάστιχα κάθε είδους, πλαστικά, σκουπίδια, αυτοκίνητα, ψόφια ζώα, κ.α.  Αλλά και πέραν αυτών, σωρεία αυθαίρετων παρεμβάσεων (κατασκευές, δρόμοι κ.α.) παρεμποδίζουν την ομαλή απορροή των υδάτων, δημιουργώντας μεγάλη επικινδυνότητα.

 

Το φωτογραφικό υλικό είναι από την κατάσταση σε ποτάμια πριν τους καθαρισμούς. Διαφαίνονται μπάζα, παράνομα τεχνικά έργα, λύματα και ψόφια ζώα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ