ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο ζει τον χειρότερο τουριστικό εφιάλτη του!

0

Σε εφιάλτη για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση τουρισμός για το Ρέθυμνο, όπως και για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Άδεια ξενοδοχεία, ακυρώσεις κρατήσεων και απαισιοδοξία όχι μόνο για φέτος αλλά πρωτίστως για του χρόνου και ίσως για σειρά ετών, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία! Κακοί οιωνοί και δυσμενείς συνθήκες,  συνθέτουν το παζλ του τουριστικού γίγνεσθαι, το οποίο φαίνεται πως μπαίνει σε βαθειά ύφεση με πολυετή διάρκεια.

Και το πρώτο που καταδεικνύει την αρνητική πορεία των πραγμάτων είναι ο πρώτος τουριστικός μήνας της φετινής χρόνιας. Όχι μόνο δεν έφερε ελπίδα, αλλά κατέγραψε ιστορικά αρνητικά ρεκόρ, με τα χειρότερα σενάρια να θέλουν το Ρέθυμνο να ανακάμπτει τουριστικά το … 2025! Οι πληρότητες, στα ξενοδοχεία που άνοιξαν, έφτασαν έως το 30%, ποσοστό, που μάλλον θα ισχύσει και τον Αύγουστο, πιθανά δε και τον Σεπτέμβριο.

«Πάμε από το κακό στο χειρότερο» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης στην εφημερίδα μας για να συμπληρώσει, ότι «ελπίζαμε, πως ανοίγοντας τον Ιούλιο, θα δεχόμασταν όλους τους αρνητικούς κλυδωνισμούς και θα μπαίναμε με καλύτερες συνθήκες και πιο ομαλά στον Αύγουστο. Δεν περιμέναμε να γεμίσουμε αλλά ελπίζαμε πως θα πηγαίναμε στον επόμενο μήνα με πληρότητες περίπου στο 50%. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Έχουμε μόνο ακυρώσεις για τον Αύγουστο, δεν έχουμε κρατήσεις και θεωρούμε πως το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος οι πληρότητες το πολύ να φτάσουν  στο 30% στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας.»

Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι «Όταν ανοίξαμε τον Ιούλιο, είχαμε ικανοποιητικές κρατήσεις για τον Αύγουστο. Σταδιακά ακυρώθηκαν οι περισσότερες. Τώρα έχουμε καλή εικόνα για τον Σεπτέμβριο. Αλλά με βάση το πώς κυλάει η χρονιά, θεωρούμε, ότι θα ακυρωθούν και αυτές οι κρατήσεις. Για αυτό έχουμε αυτή την θεωρία και για τον Σεπτέμβριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ξενοδόχος κ. Γιώργος Μαραβελάκης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Η μέχρι στιγμής τουριστική κίνηση για τις πρώτες 20 μέρες του Ιουλίου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ισοδύναμες με τις πρώτες ήμερες του Απριλίου μιας συνηθισμένες τουριστικής σεζόν. Η πτώση στις κρατήσεις κυμαίνεται μεταξύ 70% και 80% με τα έσοδα να έχουν πτώση 67% με 73% και τις πληρότητες να μην ξεπερνούν το 25 %».

Ο κ. Μαραβελάκης σε ό,τι αφορά τους επόμενους μήνες, συμπλήρωσε, ότι «Δυστυχώς και οι επόμενοι μήνες δεν προβλέπεται ανάκαμψη, αντιθέτως υπάρχει ο φόβος για ενδεχόμενες ακυρώσεις και επικείμενο κλείσιμο κάποιον περιοχών εάν τα εισαγόμενα κρούσματα αυξηθούν. Ανταγωνιστικές μας περιοχές κυρίως στην Ισπανία, εξετάζουν το κλείσιμο μεγάλων τουριστικών περιοχών για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση του COVID-19»

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Οι ξενοδόχοι δεν ανησυχούν, όμως, μόνο για την φετινή χρονιά, η οποία ήξεραν εδώ και μήνες πως θα ήταν σχεδόν καταστροφική. Ο εφιάλτης τους είναι η επόμενη τουριστική περίοδος αλλά

«Αυτή την στιγμή έχει χαθεί ένα μέρος και της επόμενης σεζόν. Υπολογίζουμε πως έχουμε ήδη χάσει ένα 20% σε κόσμο επισκεπτών και ένα 30% σε τζίρο για την επόμενη τουριστική χρονιά. Αν μείνει εκεί και δεν συνεχίσει η αρνητική πορεία που εξελίσσεται θα είναι πραγματικά θαύμα. Αυτό το στηρίζω στο γεγονός, ότι οι ξενοδόχοι δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από τους τουριστικούς πράκτορες να χαμηλώσουν τις τιμές τους για του χρόνου, και ορισμένοι ξενοδόχοι έχουν ενδώσει. Τα καραντί χάθηκαν, όπως και οι προκαταβολές και σειρά πακέτων που μας ανησυχεί. Πραγματικά δεν ξέρω πόσο καιρό θα μας πάρει για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Οι πιο αισιόδοξοι υπολογίζουν πως θα ξαναδούμε καλές τουριστικές χρονιές από το 2023 και μετά. Οι πιο απαισιόδοξοι φτάνουν στο 2025.»

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Έως την ώρα έκδοσης της εφημερίδας μας το μοναδικό κρούσμα που είχε γίνει γνωστό για την περιοχή του Ρεθύμνου, ήταν εκείνο του Ρουμάνου τουρίστα που ήρθε στο Ρέθυμνο την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα κατά λάθος, αφού κατά την μεταφορά του από το αεροδρόμιο, μπέρδεψαν ξενοδοχείο του Ρεθύμνου με ομώνυμο ξενοδοχείο των Χανίων, στο οποίο είχε κλείσει να κάνει διακοπές ο Ρουμάνος υπήκοος με την σύζυγο του. Αμφότεροι έμειναν τελικά στο καθορισμένο ξενοδοχείο για ασθενείς covid -19 του Ρεθύμνου και ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες για να επιστρέψει στην χώρα του. Οι έλεγχοι δεν έχουν δείξει κάποιο άλλο ανησυχητικό κρούσμα τουρίστα ασθενή με covid – 19.

Από την πλευρά τους τα ξενοδοχεία εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία σχολαστικά και με αγωνία για την μη εξάπλωση της πανδημίας τόσο εντός όσο και εκτός ξενοδοχειακών μονάδων.

Σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα τοπικά ξενοδοχεία, ο κ. Μαραβελάκης σχολίασε στην εφημερίδα μας, ότι  «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα σε μικρό χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν και επίσης σε αρκετές περιπτώσεις δεν δόθηκαν οι διευκρινήσεις που χρειαζόντουσαν. Αυτό είχε και έχει σαν αποτέλεσμα οι επισκέπτες να δυσανασχετούν και να θεωρούν ότι τα ξενοδοχεία από μόνα τους εφαρμόζουν μέτρα, τα όποια δυσκολεύονται να καταλάβουν και να εφαρμόσουν.»

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ