ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημήτρης Τρυανταφύλλου: Ο Έλληνας που βρέθηκε στην Αγία Σοφία την ώρα που ανακοινώθηκε πως μετατρέπεται σε τέμενος!

0
  • ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
  • ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Βρέθηκε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολης την ώρα που ανακοινώθηκε πως το μνημείο της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας, το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, μετατρέπεται σε τέμενος. Έκπληκτος και με τα συναισθήματα έντονα και βαριά, βρέθηκε να βιώνει αυτή την παράξενη πραγματικότητα ανάμεσα στους φανατικούς μουσουλμάνους που πανηγύριζαν και προσεύχονταν.

Ο Δημήτρης Τρυανταφύλλου είναι επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας, στην Κωνσταντινούπολη. Για ένα Έλληνα, που ζει στην Πόλη δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όλο αυτό που βίωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου, οπότε και επίσημα έπαψε να είναι μουσείο η Αγία Σοφία.

«Τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα, ιδιαίτερα επειδή βρέθηκα μπροστά στην Αγιά Σοφία το απόγευμα της επίσημης ανακοίνωσης της μετατροπής της σε τέμενος. Πέραν της έντονης προσβολής και της θλίψης που αισθάνθηκα, ομολογώ ότι όταν έφτασα μπροστά στην Αγιά Σοφία και είδα εκατοντάδες φανατικούς και ακραίους ισλαμιστές, όπως και εθνικιστές τύπου Γκρίζων Λύκων να πανηγυρίζουν και να ζητωκραυγαύζουν, τα μάτια μου βούρκωσαν και προσπάθησα να συγκρατήσω τα δάκρια μου. Επίσης δύσκολη ήταν η στιγμή που μαζευτήκαν να προσευχηθούν μπροστά στην Αγιά Σοφία.» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Τριανταφφύλου, περιγράφοντας τα συναισθήματα του ως Έλληνας που ζει στην Κωνσταντινούπολη όλη αυτή την ιστορία, η οποία έχει πληγώσει τον Ελληνισμό όπου γης. Ο  κ. Τρυανταφύλλου, συνέχισε λέγοντας: «Οι σκέψεις μου πήγαν στις επιπτώσεις αυτής της απόφασης, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον γενναίο και στωικό Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση του διαθρησκευτικού διαλόγου και ως κομιστής του μηνύματος της ανεκτικότητας, στα εκατομμύρια των πιστών, και ιδίως στην μικρή και περήφανη ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας, και στον τουρκικό λαό. Οι περισσότεροι πολίτες της γειτονικής χώρας γνωρίζουν βαθιά στην καρδιά τους, ότι αυτή η απόφαση είναι λανθασμένη και μια πρόκληση για το ίδιο το δικό τους σύστημα αξιών.»

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πολλαπλά, φαίνεται, πως θα είναι τα πολιτικά οφέλη του τούρκου προέδρου εντός της Γείτονος, όμως, ο διαπρεπής καθηγητής κ. Τρυανταφύλλου, κρίνει, ότι η διάρκεια του θετικού αντίκτυπου για τον Ερντογάν, πιθανόν, να μην είναι της διάρκειας και του αποτελέσματος, που όντως επιθυμεί να πετύχει, μέσα από την κίνηση αυτή.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας για τα πολιτικά οφέλη, τα οποία θα έχει ο Ερντογάν εντός Τουρκίας από την μετατροπή του ιστορικού ναού που έχτισε ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, σε τέμενος, είπε τα εξής: «Τα πολιτικά οφέλη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα είναι πολλαπλά για τον Ερντογάν. Η διάρκεια τους όμως δεν είναι δεδομένη. Ο Ερντογάν αποσκοπεί σε πολλαπλά κέρδη με αυτή την κίνηση. Το πρώτο αφορά την άμεση συσπείρωση της βάσης του και την ανεύρεση ψηφοφόρων από άλλους πολιτικούς χώρους δεδομένου ότι η δημοτικότητα του και της κυβέρνησης έχει ταλαιπωρηθεί από τις φτωχές αποδόσεις της οικονομίας όπου θερίζει η αβεβαιότητα, η ανεργία, και ο πληθωρισμός βάζοντας φρένο στην οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 15 ετών. Η επανεκλογή του ιδίου του Ερντογάν στην Προεδρία της χώρας το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 είναι επιβεβλημένη, όπως και η υλοποίηση του οράματος μιας Τουρκίας, που θα εορτάσει τα πρώτα εκατό χρόνια από την ίδρυση της, απαλλαγμένη από την κοσμικότητα της όπως την οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και οι μετέπειτα ηγέτες της προς μια εθνική ταυτότητα πιο ταυτισμένη με το πολιτικό Ισλάμ. Επίσης, κάθε παρέμβαση από το εξωτερικό κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος παρουσιάζεται από την Τουρκική ηγεσία ως παρεμβατισμός στα εσωτερικά της χώρας και ανεπίτρεπτη προσπάθεια απεμπολής των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας, έτσι, περαιτέρω ενισχύοντας το αφήγημα της κυβέρνησης ως υπερασπιστής της εθνικής κυριαρχίας. Επιπροσθέτως, η κίνηση αυτή του προσφέρει κάποια ερείσματα σε ένα μέρος του μουσουλμανικού κόσμου εκτός συνόρων.»

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ

«Η ετυμηγορία σχετικά με την επιτυχία αυτής της πράξης είναι αβέβαιη» δηλώνει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων σχετικά με το αν η συγκεκριμένη επιλογή θα έχει θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τον Ερντογάν εκτός Τουρκίας, σε διεθνές επίπεδο. Αναλύοντας, ο κ. Τρυανταφύλλου είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Ναι μεν οδηγεί την Τουρκία στα όρια της συμμετοχής της στην Δύση, αλλά ούτε βρίσκει οικουμενική στήριξη μεταξύ όλων των πιστών του Σουνιτικού Ισλάμ, και ιδιαίτερα των πολλών χωρών, Αραβικών και μη, των οποίων είναι πλειοψηφικά μουσουλμανικές. Αυτό δεν σημάνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατ´ επέκταση της Δύσης, δεν θα παραμείνουν συναλλακτικές και ότι η Τουρκία θα εντάξει το ζήτημα του στάτους της Αγίας Σοφίας στην φαρέτρα της ως μια νίκη για εσωτερική κατανάλωση ενώ διαπραγματεύεται και συμβιβάζεται με την ΕΕ μια ευρύτερη συμφωνία που θα εμπεριέχει ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, και πολλά άλλα που θα της επιφέρουν αναγκαία κεφάλαια κατόπιν ανάλογων δεσμεύσεων καλής συμπεριφοράς και χρηστής διακυβέρνησης εκ μέρους της, για να μπορέσει να σώσει την οικονομία της που βρίσκεται σε δεινή θέση. Ως εκ τούτου, η αναβολή για το απώτερο μέλλον των ζητημάτων που θα προκύψουν από την περαιτέρω υιοθέτηση του πολιτικού Ισλάμ, προσφέρει την δυνατότητα εύθραυστης συμβίωσης με την Δύση και την Ελλάδα. Επίσης, στο εσωτερικό μέτωπο, η στήριξη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και η περαιτέρω διεύρυνση του πολιτικού Ισλάμ δεν είναι δεδομένη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μέτρησης της κοινής γνώμης από έγκυρη δημοσκοπική εταιρία της Τουρκίας, μόνο το 46% συμφωνεί με την απόφαση μετατροπής ενώ το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ