ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο χρειάζεται σύγχρονο νοσοκομείο

0

 ΣΑΦΗΣ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Το αίτημα για λειτουργία νέου σύγχρονου και λειτουργικού νοσοκομείου για την τοπική περιφερειακή ενότητα επαναφέρει στο προσκήνιο η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΤΕΕ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της, συζήτησε το θέμα των παρεμβάσεων που απαιτούνται στο σημερινό κτίριο του νοσοκομείου, οπότε βρήκε την ευκαιρία να διατυπώσει με κάθε επισημότητα την ανάγκη να ξαναμπεί στην τοπική αναπτυξιακή ατζέντα η συζήτηση για νέο νοσοκομείο.

Η υπόθεση αυτή, παραμένει ξεχασμένη εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, με ξεχωριστή ανάμνηση την πρόταση για ανέγερση νοσοκομείου σε ένα βοσκότοπο στην περιοχή του Σωματά, που είχε όλες τις προδιαγραφές να μην αδειοδοτηθεί ποτέ! Ήταν η πρόταση του Δήμου Ρεθύμνου που έβαλε φρένο στο εγχείρημα τότε για να έρθει η οικονομική κρίση και να βάλει ταφόπλακα. 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα και παρά την τετραετή παραμονή Ρεθεμνιώτη στην θέση του Υπουργού Υγείας, έχει παύσει κάθε συζήτηση για νέο νοσοκομείο ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες έως εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για την συντήρηση των εγκαταστάσεων του σημερινού κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο με εξαίρεση την μικρή νέα πτέρυγα, είναι ένα παλιό κτίριο με προδιαγραφές ξεπερασμένες, το οποίο με δυσκολία στις σύγχρονες ανάγκες ενός νοσηλευτικού ιδρύματος του 21ου αιώνα.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΤΕΕ

Στην συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΤΕΕ τέθηκε επί τάπητος προς συζήτηση ο σχεδιασμός έργων για την βελτίωση του σημερινού κτιριακού συγκροτήματος του νοσοκομείου.  Πρόκειται για παρεμβάσεις σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση του υποδομών.

Τα έργα, από πλευράς του επίσημου επιστημονικού φορέα, που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο, κρίνονται μεν αναγκαία, αλλά παράλληλα θεωρούνται μεσοβραχυπρόθεσμης προοπτικής καθώς ομοφώνως η νομαρχιακή επιτροπή έκρινε πως πρέπει να επανέλθει στην επικαιρότητα η ανάγκη για σύγχρονο νοσοκομείο εκτός του αστικού ιστού.

Ειδικότερα, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ κ. Σπύρος Καλησπεράκης, «για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου έγινε συνοπτική ενημέρωση από γνώστες συναδέλφους, με βασικό τον Μιχάλη Αποστολάκη – Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, για την κατάσταση των κτιρίων και του Η/Μ εξοπλισμού καθώς και για ενέργειες της Τ.Υ. και της διοίκησής του Γ.Ν.Ρ. για την τακτοποίηση και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του. Ακολούθησε συζήτηση, με τις απόψεις που εκφράστηκαν από συναδέλφους να συγκλίνουν σχετικά ομόφωνα στα εξής: Σαφέστατα και είναι μεσοβραχυπρόθεσμα μονόδρομος οι ενέργειες συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών. Το χρηματικό ύψος όμως αυτών των επεμβάσεων δεν θα πρέπει να είναι τέτοιο, ακόμα και αν προκύψει, που θα τορπιλίσει την πάγια θέση του ΤΕΕ και του συνόλου, εκτιμάμε, των φορέων του Ρεθύμνου για μελλοντική μεταστέγαση και αναβάθμιση του ΓΝΡ εκτός του αστικού ιστού της πόλης μας. Η διοίκηση του ΓΝΡ οφείλει παράλληλα με τις ενέργειες συντήρησης και σχετικής αναβάθμισης του σημερινού κτιρίου, να κάνει και τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη αυτού του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ