ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Βασίλης Θεοδωράκης: «Η ΔΕΥΑΡ δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση»

0
  • Έκκληση στους πολίτες να ρυθμισουν τις οφειλές της
  • Σε οριακό επίπεδο τα οικονομικά της δημοτικής επιχείρηση

«Η ΔΕΥΑΡ δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός. Είναι επιχείρηση ανταποδοτικού χαρακτήρα» τονίζει ο Πρόεδρος της κ. Βασίλης Θεοδωράκης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η δημοτική επιχείρηση για τις πολλές διακοπές της υδροδότησης στους καταναλωτές που έχουν οφειλές άνω των 150 ευρώ. Το ζήτημα προέκυψε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ προχώρησαν σε διακοπή παροχής νερού, σε πολλούς από τους οφειλέτες της. Μεταξύ αυτών και άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επικοινώνησαν μαζί μας για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους.

Για το ζήτημα που προέκυψε, μιλήσαμε με τον Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλη Θεοδωράκη, στον οποίο μεταφέραμε, την κοινωνική αναστάτωση που προκλήθηκε σε πολλά σπίτια της πόλης μας. Στο ερώτημα μας, για τα κριτήρια που τηρεί η δημοτική επιχείρηση ως προς την διακοπή της υδροδότησης των οφειλετών καταναλωτών της, απάντησε τα εξής: «Δυστυχώς, ο κανονισμός της ΔΕΥΑΡ, λέει, ότι πρέπει να εισπράξει. Είναι επιχείρηση ανταποδοτικού χαρακτήρα. Δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός. Αυτό το λέει ο οργανισμός λειτουργίας της, δεν το λέω εγώ, ούτε κανένας άλλος. Αν ο επίτροπος, που εποπτεύει την ΔΕΥΑΡ, διαπιστώσει οφειλές πάνω από 150 ευρώ σε καταναλωτές και δει πως δεν θα εισπραχθούν, δύναται να καταλογίσει τα ποσά αυτά στους υπαλλήλους. Η ΔΕΥΑΡ κάνει εκπτώσεις σε όλες τι κοινωνικές ομάδες που έχουνε θέματα, δηλαδή στους ΑΜΕΑ, σε αυτούς που παίρνουν τα διάφορα επιδόματα στήριξης από τον  δήμο, στους πολύτεκνους και σε όλες τις κατηγορίες που το προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προβλέπεται να μην πληρώνει κάποιος. Σου παρέχουμε νερό, άρα, πληρώνεις. Με ό,τι τιμολόγιο προβλέπεται για κάθε περίπτωση, αλλά πληρώνεις. Δεν υπάρχει κατηγορία που δεν πληρώνει.»

Ο ίδιος συνέχισε, εξηγώντας, ότι «Δεν αποτελεί αυτό δική μου άποψη ή πολιτική. Είναι η πραγματικότητα λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Δυστυχώς, για όσους έχουν πάνω από 150 ευρώ και απλήρωτα τουλάχιστον τρία τρίμηνα, οι υπάλληλοι αυτεπαγγέλτως κόβουν την υδροδότηση. Σε όσους κόπηκε τώρα το νερό, είμαι σίγουρος, πως δεν είναι οφειλές του 2020. Είναι του 2019 και παλαιότερες. Εμείς, τους λέμε ελάτε στην ΔΕΑΥΡ να διευθετήσετε το χρέος σας, με πολλές - πολλές δόσεις. Αυτό κάνουμε. Δεν μπορούμε όμως να μην κόβουμε το νερό, δηλαδή δεν μπορώ, δεν έχω το δικαίωμα εγώ σαν πρόεδρος, να πω στον υπάλληλο μην κόβεις το νερό σε κάποιον ή κόψε κατ’ επιλογήν σε οποιοδήποτε. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Είναι θέμα οργανισμού ΔΕΥΑΡ.»

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι πώς γίνεται από την μια πλευρά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου να χορηγούν επιδόματα, τρόφιμα και με σειρά ποικιλων παροχών να στηρίζουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες και από την άλλη πλευρά η ΔΕΥΑΡ να τους κόβει το νερό.  Το ερώτημα έχει λογική βάση και τίθεται από πολλές πλευρές. Διότι ακόμα και τα οικονομικά βοηθήματα δεν είναι μεγάλα. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν να πληρώσουν ενοίκιο, ρεύμα και άλλες ανάγκες, οπότε, προφανώς κάποιες μένουν πίσω ως οφειλές.

Στο ερώτημα αυτό ο κ. Θεοδωράκης, απάντησε τα εξής: «Ο δήμος κάνει φιλανθρωπικό έργο, εμείς, η ΔΕΥΑΡ ως επιχείρηση, δεν έχουμε φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Από την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της δεν προβλέπεται να λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ούτε εμένα μου αρέσει αυτό. Κάνουμε τις εκπτώσεις που προβλέπονται για κάθε περίπτωση αλλά όλοι πρέπει να πληρώνουν. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δεν έχω δικαίωμα εγώ ως πρόεδρος ή το Διοικητικό Συμβούλιο να πούμε στο προσωπικό να μην κάνει διακοπές υδροδότησης για κανένα λόγο. Δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα η ΔΕΥΑΡ δυστυχώς. Κάνει τις εκπτώσεις της, με βάση τις κυβερνητικές πάντα εντολές με όλες οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μιλάμε για 80% έκπτωση, 90% έκπτωση. Για τέτοιες εκπτώσεις μιλάμε. Δηλαδή ένα ταλαίπωρος, ένας ας πούμε ΑΜΕΑ ή φτωχός συμπολίτης, για να ανέβει στο ποσό οφειλών των 150 ευρώ, θα πρέπει να χρωστάει 2-3 χρόνια. Δεν ξέρω αν είναι αντιληπτό αυτό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.»

ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ Η ΔΕΥΑΡ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ;

Δεν είναι λίγες οι φορές, που συζητείται ευρέως, ότι η ΔΕΥΑΡ δεν κόβει ποτέ το νερό σε επιφανείς συμπολίτες, μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως μεγαλοξενοδόχους. Αποτελεί δε, ένα επιχείρημα που τίθεται συνεχώς επί τάπητος με την απαίτηση ο δήμος και η ΔΕΥΑΡ να απαντήσουν αν αυτό ισχύει και γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το ερώτημα, το θέσαμε ευθέως στον  κ. Θεοδωράκη. Απάντησε ως εξής: «Τώρα, αυτή την στιγμή που μιλάμε, αν θα πάμε στα περισσότερα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, το νερό είναι κομμένο. Γιατί; Γιατί έχουν αφήσει υπόλοιπο από πέρυσι κάποιοι. Δεν ισχύει, ότι κόβουμε το νερό σε κάποιους και κάποιους άλλους τους προστατεύουμε. Αλήθεια τώρα, είναι δυνατόν, να είναι αλήθεια, ότι  αφήνουμε τους ξενοδόχους που έχουν λεφτά ή τους πλούσιους και κυνηγάμε τους κακομοιριδες; Αυτό είναι τουλάχιστον ανόητο να το πιστεύει κάποιος. Και πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.»

Η ΔΕΥΑΡ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Σε οριακό επίπεδο βρίσκεται η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΡ. Με αφορμή όλη αυτή την συζήτηση ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Θεοδωράκης, θέλησε να εξηγήσει πως η ΔΕΥΑΡ δεν είναι φορέας που χρηματοδοτείται ή εισπράττει επιχορηγήσεις. «Όλη μας η λειτουργία στηρίζεται στις εισπράξεις από το νερό που παρέχουμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε στην εφημερίδα μας, για να συμπληρώσει, ότι «Αν η ΔΕΥΑΡ δεν κινηθεί να εισπράξει, αύριο δεν θα έχουν οι Ρεθεμνιώτες νερό στο σπίτι τους. Διότι πληρώνουμε ΔΕΗ, πληρώνουμε υλικά, εξοπλισμό, εργαζόμενους, τα πάντα από τις εισπράξεις των καταναλωτών μας. Η ΔΕΥΑΡ είμαστε όλοι εμείς. Αν η ΔΕΥΑΡ δεν έχει λεφτά να πληρώσει την ΔΕΗ, τότε αυτή θα μας κόψει το ρεύμα. Αν δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε ανταλλακτικά για τις βλάβες, δεν θα αγοράσουμε και δεν θα φτιάξουμε τις βλάβες. Αν δεν πληρώσει ο πολίτης, δεν θα έχουμε και εμείς να πληρώσουμε.  Η ΔΕΥΑΡ δεν έχει να λαμβάνει από επιδοτήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Είναι λεπτό σημείο που πρέπει να το δούμε με κατανόηση γιατί η ΔΕΥΑΕ είμαστε όλοι εμείς. Για αυτό λέμε να έρθει ο καταναλωτής και να ρυθμίσει τις οφειλές του. Διότι αν δεν πληρώσει, αύριο δεν θα έχει νερό στο σπίτι του. Και αυτό γιατί η ΔΕΥΑΡ δεν θα μπορεί να του προσφέρει νερό.» Ο ίδιος σημείωσε, ότι «υπάρχει, τώρα, μια περίπτωση να μας δώσει ο δήμος γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ και προσπαθούμε από την προκαταβολή από το κράτος να δούμε τι θα μας δώσει για να κρατηθούμε όρθιοι. Αλλιώς υπάρχει περίπτωση αύριο το πρωί να ανοίγει την βρυσούλα στο κάθε σπίτι και να μην έχει νερό. Όχι επειδή υπάρχει διακοπή αλλά επειδή η ΔΕΗ θα έχει κατεβάσει σε μας του διακόπτες της ΔΕΥΑΡ. Πρόσεξε. Μεγάλη ευθύνη. Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέω. Η ΔΕΥΑΡ δυστυχώς το τονίζω δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, είναι ανταποδοτική. Δίνει κάτι, κάτι πρέπει να εισπράξει. Αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ