ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέο νομικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ανακοίνωσε από το Ρέθυμνο ο Μάκης Βορίδης

0

Μάλιστα, ο νόμος αυτός, θα δίνει την δυνατότητα στους κατά τόπους αγρότες να συντάσσουν τον καταστατικό χάρτη λειτουργίας τους με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και να οργανώνουν το σύστημα τους με βάση τα δεδομένα που ισχύουν και απασχολούν τους αγρότες κάθε τόπου. Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι "Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αγροτικών συνεταιρισμών είναι αφορμή με την επίσκεψη στον Μυλοπόταμο και τον αγροτικό συνεταιρισμό να στείλουμε το μήνυμα πόσο σημαντικό ειναι για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών και την διαφύλαξη του εισοδήματός τους, προκειμένου να μπορέσουν απέναντι σε ισχυρά εμπορικά συμφέροντα να παρουσιάζουν την δική τους φωνή και δύναμη. Προκειμένου να ενισχύσουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες στην απόδοση των καλλιεργειών τους. Όλα αυτά συνδέονται με ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα. Έχουμε φτιάξει έναν καινούργιο νόμο που δίνουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να συνεταιριστούν και να διαμορφώσουν με τον δικό τους τρόπο και τις δικές τους επιθυμίες τα καταστατικά τους, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία των συνεταιρισμών. Ευελπιστούμε οτι στο επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί το συνεταιριστικό κίνημα προς το συμφέρον των αγροτών και παραγωγών μας".

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Επί τάπητος τέθηκε στον κ. υπουργό το κρίσιμο ζήτημα με το αν τελικά δοθεί πρόωρα ή όχι η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, ζήτημα, το οποίο απασχόλησε την αγροτική κοινότητα μετά τα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορωναϊού. Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο ο κ. υπουργός απάντησε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Δουλεύουμε για να γίνει αυτό, αλλά θα πρέπει να τονίσω, πως εγώ ποτέ δεν έχω πει πως θα γίνει. Έχω πει πως εξετάζεται αυτή η δυνατότητα, για την οποία παρουσιάζοντα σοβαρά, περίπλοκα νομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εξασφαλίσεις, με τις δανειακές συμβάσεις, με τον μηχανισμό καταβολής, την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα απαιτούμενα, ενώ τίθεται και το κόστος των τόκων. Επομένως, αυτό είναι κάτι που θα δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε ή όχι. Δεν έχω πει πάντως ότι γίνεται. Έχω πει, ότι εργαζόμαστε και το διερευνούμε.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Με έμφαση στα αγροτοσυνεταιριστικά ζητήματα αλλά και την ενίσχυση του πρωτογενή του τομέα της οικονομίας με μέτρα στήριξης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Περάματος στον Δήμο Μυλοποτάμου υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Βορίδης έφτασε στο Πέραμα λίγο μετά τις 15:30, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στρατάκο και τον Διευθυντή του Πολιτικού του γραφείου κ. Θεοδόση Αθανασά.  Τον υποδέχθηκαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κοκκινος, Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα κ. Μανώλης Χνάρης, και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι του Μυλοποτάμου, συνεταιριστές, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου κ. Γρύλος Παπαδάκης  και υπηρεσιακοί παράγοντες. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενή τομέα με τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου να δίνει έμφαση στα ζητήματα υποστήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης προγραμμάτων χρηματοδότησης αγροτικής οδοποιίας, δικτύων άρδευσης, ομβριοδεξαμενών και γενικότερα σύγχρονων υποδομών στις αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές.

Εκτενής λόγος έγινε για τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών  του πρωτογενή τομέα, ειδικά μετά την πανδημία του covid – 19, με τον αρμόδιο υπουργό να κάνει λόγο για ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας με 32,2 εκατομμύρια ευρώ ενώ για τις εκκρεμείς καταβολές εξισωτικής αποζημίωσης που υπάρχουν για ορισμένους επαγγελματίες, το κόστος παραγωγής και το μεταφορικό ισοδύναμο, επεσήμανε πως το Υπουργείο προχωρά με όσο το δυνατό πιο ταχείς ρυθμούς. Παράλληλα, επισήμανε πως επισπεύδονται οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ενώ τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διεκδίκησης αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν πέρσι οι παραγωγοί ελαιολάδου.   Όπως είπε, "Την Δευτέρα θα μιλήσουμε συγκεκριμένα και για τον τρόπο με τον οποίο θα επισπεύσουμε την καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και για τον τρόπο που γίνεται το πρώτο βήμα της ανασυγκρότησης του ΕΛΓΑ προς το συμφέρον και όφελος των παραγωγών μας" για να συμπληρώσει ειδικά για την ελαιοπαραγωγή, ότι «συζητάμε να καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζημίες που έγιναν το προηγούμενο έτος λόγω φυσικών καταστροφών, έχει ετοιμαστεί η έκθεση της επιτροπής Αυγουλά όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι και της Περιφέρειας Κρήτης για την οποία δούλεψε ο Μανώλης Χνάρης και παρέδωσε ένα σημαντικό πόρισμα και με το οποίο θα πορευτούμε για να δούμε την δυνατότητα λήψης ενισχύσεων απο την Ευρωπαική Επιτροπή αφού προσδιορίσουμε τις τιμές".

Παράλληλα, είπε πως εξετάζονται τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοΐό, λέγοντας μεταξύ άλλων «Έχουμε χαράξει μια στοχευμένη προσέγγιση. Κοιτάμε που υπάρχουν επιπτώσεις και ενισχύουμε τους τομείς. Φαίνεται μέχρι στιγμής πως υπάρχουν επιπτώσεις στην θερμοκηπιακή παραγωγή κάτι που αφορά την Κρήτη, και σε αυτό δουλεύουμε και θα δούμε τον τρόπο ενίσχυσης των συγκεκριμένων καλλιεργειών το επόμενο διάστημα"

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: "ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ»

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, αφού καλωσόρισε τον κ. Βορίδη στον Μυλοπόταμο, τόνισε τα εξής: «Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πως η καρδιά της κτηνοτροφίας χτυπάει στον Μυλοπόταμο και επειδή έχει κληρονομήσει πάρα πολλές παθογένειες και αγκυλώσεις, ξέρω, πως εργάζεται πάνω σε αυτό προκειμένου να τις ξεπεράσει. Το βασικό είναι να ενισχυθεί ο κτηνοτρόφος, να ενισχυθεί ο αγρότης και πράγματι γίνεται μια εξαιρετική δουλειά στο Υπουργείο κάτι το οποίο έχει ήδη φανεί αλλά θα το δει ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος μέσα στις επόμενες εβδομάδες αυτό θα είναι ένα αντίδοτο στην κρίση την οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ