ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανοίγει η σεζόν με πολλά ξενοδοχεία κλειστά

0
  • ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ

Ενόψει της πιο απρόβλεπτης τουριστικής χρονιάς βρίσκεται και το Ρέθυμνο, το οποίο βιώνει τα αποτελέσματα της πανδημίας του covid – 19 ως τον χειρότερο οικονομικό εφιάλτη. Και ενώ η δημόσια υγεία δεν απειλήθηκε λόγω της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης που επέδειξε η κοινωνία, η τοπική οικονομία μοιάζει να προσπαθεί να γαντζωθεί στο χείλος του πιο επικίνδυνου γκρεμού.

Λίγες ημέρες πριν την «επίσημη» έναρξη της τουριστικής περιόδου, τίποτα δεν είναι βέβαιο. Τονίζεται, πλέον, από όλες τις πλευρές, πως όλοι αναμένουν να περάσουν οι επόμενοι μήνες με ό,τι τουρισμό προκύψει την τελευταία στιγμή, με αξιοποίηση των ελάχιστων δυνατοτήτων των Ελλήνων που θέλουν να κάνουν τουρισμό εντός χώρας, και βεβαίως του επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού. Οι δε ξενοδόχοι, όσοι ανοίξουν, δεν προσδοκούν κέρδη. Προσπαθούν για τις κατά το δυνατό πιο λίγες απώλειες, ώστε να έχουν τις αντοχές για μια δυναμική επανεκκίνηση του χρόνου.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Χαράλαμπο Μπιρλιράκη, ακόμα και το ποιά ξενοδοχεία θα ανοίξουν, παραμένει συγκεχυμένο. Την 1η Ιουλίου θα ανοίξει το Rithymna, το Theartemis και το Ideon. Η Grecotel θα ανοίξει δύο ξενοδοχεία της και η Aguila επίσης και τα δύο που έχει στο Ρέθυμνο. Ωστόσο, τίποτα άλλο δεν είναι προς το παρόν δεδομένο και δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι μεγάλων και μικρών μονάδων, που περιμένουν έως τα μέσα Ιουλίου για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους.  «Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν τελικά. Αρκετοί περιμένουν να δουν ποιες συνθήκες θα επικρατούν έως τα μέσα Ιουλίου. Οι μεγάλες μονάδες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα κάποιων ξενοδοχείων τους. Όμως η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, διότι δεν έχουμε κρατήσεις που να βεβαιώνουν πως πρέπει να ανοίξουν. Οι ακυρώσεις είναι συνεχείς και προσδοκούμε εντός της εβδομάδας να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της χώρας μας και άλλων χωρών, ώστε να δούμε πως θα διαγραφεί ημέρα με την ημέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση» δήλωσε ο κ. Μπιρλιράκης για να συμπληρώσει, ότι «Το στοίχημα είναι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να μπουν μέσα οικονομικά όσο πιο λίγο γίνεται. Να κινηθούν τα ξενοδοχεία για να καλύψουν τα έξοδα τους, να εργαστεί το προσωπικό τους και να μην μείνουν νεκρά όλα τα καταστήματα για τόσους μήνες. Αυτό είναι που παλεύουμε. Επίσης να επισημάνω πως υπάρχουν από το κράτος κάποιες διευκολύνσεις, οι οποίες δεν είναι αρκετές και δεν είναι ξεκάθαρες προς το παρόν. Και εκεί έχουμε συγκεχυμένη κατάσταση.»

ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ

Η κατάσταση στον νότο του νομού είναι ίδια. «Έχουμε πλήρη άγνοια για το πώς θα κινηθούμε φέτος» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο ξενοδόχος του Πλακιά κ. Δημήτρης Ηλιάκης, ο οποίος συμπλήρωσε τα εξής: «Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε, αν θα έχουμε πελάτες και βέβαια δεν μιλάμε για κρατήσεις. Είναι πρωτοφανές αλλά θα ανοίξουμε με την ελπίδα και μόνο. Όσοι ανοίξουμε θα ανοίξουμε μεταξύ 1 με 10 Ιουλίου».

Και στον Μυλοπόταμο δεν περιμένουν πολλά πράγματα. Σύμφωνα με την κ. Τίνα Φραγκάκη, Operation Manager, Crete Residences, στο Πάνορμο θα δουλέψουν λίγα μικρά ξενοδοχεία καθώς έχουν πολύ λίγες κρατήσεις. Επίσης οι βίλες και τα μικρά καταλύματα και διαμερίσματα. Είναι είδη γνωστό πως το μεγάλο ξενοδοχείο της Οικογένειας Δασκαλαντωνάκη δεν θα ανοίξει ενώ ο Γρηγοριάδης θα ανοίξει την μικρή μονάδα του μέσα στο χωριό αλλά ακόμα δεν είναι βέβαιο τι θα κάνει με την μεγάλη μονάδα του στον Γεροπόταμο. Επιπλέον η κ. Φραγκάκη δήλωσε, ότι «Περισσότερο φοβόμαστε και δεν ανοίγουμε γιατί δεν είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να εφαρμόσουμε σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μας στέλνουν τα συναρμόδια υπουργεία. Δεν είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο κρούσμα. Είναι κυρίως αυτό, παρά το ολιγάριθμο των κρατήσεων.»

Σε ότι αφορά το Μπαλί, ο πρόεδρος της Κοινότητας και τουριστικός επιχειρηματίας ο ίδιος κ. Φώτης Σωπασουδάκης, περιμένει πως θα ανοίξουν οι πιο πολλές μονάδες ενώ θα δουλέψουν πολύ οι βίλες και τα μικρά καταλύματα και τα διαμερίσματα. «Όλοι περιμένουν να ανοίξουν οι πτήσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, κυρίως για τον μαζικό τουρισμό και τις μεγάλες μονάδες» δήλωσε στην εφημερίδα μας, για να συμπληρώσει, ότι «Εμείς εδώ κατά 70% στηριζόμαστε στους επαναλαμβανόμενους τουρίστες που πιστεύουμε και πάλι θα έρθουν.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ