ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το εξωκκλήσι της Ανάληψης στις Μέλαμπες

0

Το μικρό εξωκκλήσι της Ανάληψης του Κυρίου  που δεσπόζει στη Νότια περιοχή των Μελάμπων και σε ολόκληρο  τον κόλπο της Μεσσαράς , έγινε με  πρωτοβουλία  του Αριστείδη Μπαγιαρτάκη και την οικονομική στήριξη πολλών πιστών Μελαμπιανών και μη . Ο σχεδιασμός και η  επίβλεψη ήταν του Βαγγέλη του Ψυλλάκη, που με απλό τρόπο κατάφερε να δώσει   ζωή, χρώμα και ομορφιά σε ένα τόπο , που ο βοριάς και  οι τοπικές  καιρικές συνθήκες  τον  καθιστούσαν αφιλόξενο.

Ο ίδιος  αυτός τόπος  με το εκκλησάκι αυτό τώρα πια σε προσελκύει και σε προσκαλεί να σταθείς να μπεις μέσα , να ανάψεις το  κερί σου στη χάρη του Χριστού, να μείνεις με τον εαυτό σου και το Θεό – όπως σε κάθε χριστιανικό εξωκκλήσι – και να ζήσεις την πνευματική ανάταση.  Να καταλάβεις τους συμβολισμούς των αρχιτεκτονικών στοιχείων, των εικόνων,  του τέμπλου, του πλατύ τρούλου στις μικρές διαστάσεις  του ναού, που μετατρέπεται σε μεγάλη θεϊκή αγκαλιά , που σε καλούν να αφεθείς για να σου προσφέρουν γαλήνη, ψυχικό στηριγμό, την «καλή αλλοίωση» του Ευαγγελίου.

Αλλά και έξω  βγαίνοντας  ζεις  μοναδική έκπληξη και ικανοποίηση, λες και βρίσκεσαι σε μεγάλο ψηλό μπαλκόνι  από το οποίο βλέπεις όλη τη Μεσαρά και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος , που  συνεπαίρνουν τη  σκέψη και το νου σου σε ένα ευχάριστο ταξίδι στη στεριά και τη θάλασσα, στο σήμερα και το χθες, για να συναντήσεις παλιούς ανθρώπους πρωταγωνιστές σε ρόλους και δράσεις αλλιώτικες, ευλογημένες, ανθρώπινες . Η Ανάληψη στο Κυλιστρίδι είναι ένα εξωκκλήσι που φεύγοντας, λες πότε θα  ξανάρθω.


melabes.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ