ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης μιλάει για τη «Μάχη της Κρήτης»

0

9 χρόνια συμπληρώθηκαν από την 23η Μαΐου 1941, όταν σμήνη γερμανικών βομβαρδιστικών και στούκας, σκέπασαν τον ουρανό του Ρεθύμνου, βομβαρδίζοντας ανελέητα την πόλη και τα περίχωρα.

Η ιστορική Μάχη της Κρήτης, που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην παγκόσμια ιστορία, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να προσελκύει το ενδιαφέρον δεκάδων ιστορικών ερευνητών, μεταξύ των οποίων είναι και ο νεαρός Ρεθυμνιώτης, Δημήτρης Σκαρτσιλάκης.

Ο 37χρονος Δημήτρης, που σήμερα είναι ζαχαροπλάστης στο επάγγελμα, ασχολείται συστηματικά σχεδόν από τα 14 του χρόνια του, συλλέγοντας σπάνιες φωτογραφίες και άλλο πλούσιο υλικό από την Μάχη της Κρήτης, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «ΚΡΗΤΗ TV».

Ο αγώνας του κρητικού λαού πριν από 79 χρόνια όταν όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην ισχυρή Γερμανία τινάζοντας στον αέρα τα μεγαλεπήβολα σχέδια του κατακτητή, είναι ένα παγκόσμιο ιστορικό γεγονός, που γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Η Μάχη της Κρήτης έχει μελετηθεί από δεκάδες ιστορικούς ερευνητές ανά τον κόσμο, όμως ακόμα και στις μέρες μας  εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον και νεότερων σε ηλικία ερευνητών. Ένας από αυτούς είναι στο Ρέθυμνο και ονομάζεται  Δημήτρης Σκαρτσιλάκης. Ο 37χρονος σήμερα Δημήτρης από παιδί επικέντρωνε το ενδιαφέρον του σε ιστορίες που άκουγε για την Μάχη της Κρήτης. Έτσι, την ώρα που οι φίλοι του είχαν άλλες ασχολίες, εκείνος ξεφύλλιζε για ώρες ιστορικά βιβλία, διψώντας για γνώση γύρω από την φρίκη του πολέμου.

Ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης είναι ζαχαροπλάστης τρίτης γενιάς αφού έχει πάρει στα χέρια του την επιχείρηση του παππού του μετά τον πατέρα του. Πέρα όμως από την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, έχει αφοσιωθεί στην μεγάλη του αγάπη που είναι η διάσωση της ιστορίας της Μεγαλονήσου. Σχεδόν από τα 22 του χρόνια συλλέγει ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από την Μάχη της Κρήτης, ενώ σήμερα στην κατοχή του πέρα από περίπου 8 χιλιάδες αδημοσίευτες φωτογραφίες, υπάρχουν στολές και άλλα αντικείμενα (από έγγραφα και χάρτες) των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής. (μέχρι και κομμάτια από αεροπλάνα).

Ο Δημήτρης μιλώντας στην κάμερα της «ΚΡΗΤΗ TV» μας λέει για τις ιστορικές έρευνες που έχει κάνει σε όλα τα σημεία της μάχης στο νησί, ενώ συγκινημένος αναφέρεται στις συζητήσεις που είχε με βετεράνους πολεμιστές από τις συμμαχικές χώρες, αλλά ακόμα και με Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που έπεσαν τον Μάη του ’41 στην Κρήτη.

Μέρος της συλλογής του έχει εκτεθεί στις εκθέσεις που κατά καιρούς κάνει, ενώ στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο για την Μάχη της Κρήτης.

Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης ετοιμάζει το πρώτο του βιβλίο για την Μάχη του Ρεθύμνου, στο οποίο πέρα από φωτογραφίες θα παραθέτει και πλούσια ιστορικά διασταυρωμένα στοιχεία. Ο ίδιος εκτιμά ότι το βιβλίο του θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά, δηλαδή, θα συμπέσει χρονικά με την 80η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ