ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Στέγνωσε»… ο Λυγιώτης ποταμός στο Αμάρι

0

Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, με τις ιδιάιτερα μειωμένες βροχοπτώσεις φέτος, δημιουργούν περιβάλλον έντονης ξηρασίας με σημαντικές επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα.

Τα αποτελέσματα της παρατεταμένης ανομβρίας είναι ορατά στον παραπόταμο του Πλατύ Ποταμού, το Λυγιώτη ποταμό, που διέρχεται μέσα από το Σμιλιανό Φαράγγι και πηγάζει στην περιοχή του Γερακαρίου στο Αμάρι.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται, δείχνουν το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει στον άλλοτε πλούσιο σε νερό και ροή παραπόταμο.

Θύματα της ξηρασίας αποτελούν τόσο τα κοπάδια από τις πέστροφες που για περισσότερο από 30 χρόνια έβρισκαν καταφύγιο στα νερά του, όσο και οι νεροχελώνες και τα νερόφιδα που ζούσαν εκεί.

Λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεις, η φετινή χρονιά θεωρείται η χειρότερη υδρολογική  χρονιά της εκατονταετίας στην Κρήτη, ενώ τέτοιου είδους φαινόμενα εξαφάνισης βιοτόπων έχουν παρατηρηθεί και στο δήμο Μυλοποτάμου.

Ωστόσο, χαρακτηριστικά είναι τα βροχομετρικά στοιχεία, που έχει ανακοινώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για το διάστημα  Σεπτεμβρίου 2015 έως Μάρτιο 2016, που δείχνουν μείωση έως 70% των βροχοπτώσεων στην Κρήτη σε σχέση με τη προηγούμενη πενταετία.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ