ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου, από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης

0

Η Ολομέλεια των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης ( Δ.Σ.ΛΑΣΙΘΙΟΥ, Δ.Σ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Δ.Σ.ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Δ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ ) , η οποία συνεδρίασε σήμερα 19.11.2023 στον Άγιο Νικόλαο, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα και την θέση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση, αποφάσισε ομόφωνα και ανακοινώνει τα κάτωθι :

Εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση όλων ων Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης,  στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο όπως έχει τεθεί σε διαβούλευση, το οποίο συνιστά οριζόντια και άδικη φορολογική επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Δικηγόρων και γενικά των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι ειδικά οι δικηγόροι φορολογούνται ήδη «στην πηγή» μέσω του γραμματίου προείσπραξης, προκαταβάλλοντας δηλαδή φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ, ποσά που για το έτος 2022 ανήλθαν συνολικά σε 121 εκατομμύρια ευρώ

Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ το 33% των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών ενώ ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει λόγω αδυναμίας, τις ρυθμίσεις, στις οποίες είχε υπαχθεί και βρίσκεται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Σημειωτέον δε, ότι 12.977 δικηγόροι συστεγάζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με την κατοικία τους,λόγω της αδυναμίας τους να καλύψουν τα επαγγελματικά τους έξοδα.

Είναι προφανές ότι δημιουργούνται πλέον συνθήκες οικονομικής και επαγγελματικής ασφυξίας και ένα συντριπτικό χτύπημα για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, που οδηγεί σε εξοβελισμό από το επάγγελμα χιλιάδες συναδέλφους.

Η ταξική στόχευση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, που αποτιμούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, γίνεται ακόμη εμφανέστερη εάν αναλογιστούμε τη δυσμενή μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων έναντι των εταιριών.

Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα  αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Η Ολομέλεια των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης αποφάσισε την από κοινού πλεύση με την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας με μοναδικό στόχο την απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πλήττει το σύνολο του κλάδου μας, και συγκεκριμένα :

  1. Τη συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας και στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στις 22/11/2023 και ώρα 13:00΄.
  2. Τη δημιουργία ενιαίου μετώπου με όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς με σκοπό την απόσυρση των φορολογικών μέτρων.
  3. Τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
  4. Την  αναπαραγωγή με κάθε μέσο του σποτ που δημιουργήθηκε προς ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτών , με την προβολή του στην τηλεόραση ,το διαδίκτυο και στον τύπο.
  5. Την αποστολή κοινής επιστολής υπογεγραμμένης και από τους τέσσερεις Δικηγορικούς Συλλόγους της Κρήτης,  προς όλους τους βουλευτές της Κρήτης προκειμένου να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος.
  6. Την επιδίωξη συνάντησης μας με όλους τους βουλευτές της Κρήτης προκειμένου να ενημερωθούν διεξοδικά και να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος.
  7.  Στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας,  στις 25.11.2023 στην Αθήνα όπου θα επανεξετασθεί η πορεία των κινητοποιήσεων , η κοινή μας θέση και πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι για καθολική αποχή μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, και σε κάθε περίπτωση η συμπόρευση μας με τους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της Ελλάδας ανάλογα με την απόφαση της Ολομέλειας.

Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης

Λασιθίου        Σοφία Τσαγκαράκη

Ηρακλείου     Νικόλαος Λογοθέτης

Ρεθύμνου     Θωμάς Λεχωβίτης

Χανίων           Χρήστος Πραματευτάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ