ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τα βλέμματα στραμμένα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις εξελίξεις

0

Στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Και αυτό, εφόσον βεβαίως αποφασιστεί να τεθεί η θέση σε χηρεία, τις επόμενες ημέρες, οπότε θα διεξαχθούν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Δεκέμβριο.

Άλλωστε και η ανακοίνωση που εκδόθηκε ήταν σαφής: «Ἡ Ἱερά Σύνοδος, λαμβάνοντας ὑπ᾿ ὄψη τίς ἐνώπιον τοῦ Προέδρου Πρωτοδικῶν ἔνορκες πιστοποιήσεις τῶν τριῶν ἰατρῶν – Καθηγητῶν Πανεπιστημίου, ὁμόφωνα ἀποφαίνεται περί τῆς ἀπαλλαγῆς τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Εἰρηναίου, ἀπό τά καθήκοντά του καί ἀποστέλλει τήν ἀπόφασή Της, πρός ἔγκριση ἤ μή, πρός τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο.»

Οι εξελίξεις, που σηματοδότησε η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης με την απόφαση της την περασμένη Τετάρτη, να εισηγηθεί την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου λόγω γήρατος και ασθενείας, άνοιξαν την οδό για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει ως προς την διοίκηση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και την λειτουργία της τοπικής Επαρχιακής Συνόδου. Τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου έχει βαρύνει σε βαθμό να αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του, όπως αποφάνθηκε και επίσημα η τριμελής επιτροπή ιατρών που λειτούργησε υπό την επίβλεψη του Πρωτοδικείου Ηρακλείου.  Ήταν δε, μια απόφαση δύσκολη και όπως τονίζονταν στο σχετικό ανακοινωθέν «Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης, μέ σεβασμό καί εὐγνωμοσύνη στό πρόσωπο, τήν προσφορά καί τό ἔργο τοῦ Σεβασμιωτάτου Προέδρου Της κ. Εἰρηναίου, ἔλαβε ὁμόφωνα τή δύσκολη αὐτή Ἀπόφαση.»

Οι σύμφωνες με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης διαδικασίες, ολοκληρώθηκαν σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η σύνοδος του οποίου εκλέγει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, άρα είναι και η μόνη αρμόδια για να τον παύσει.

Εκτός απροόπτου η εισήγηση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που αποφαίνεται περί της απομάκρυνσης του Σεβασμιωτάτου κ. Ειρηναίου, θα συζητηθεί σε μία από τις συνεδρίες που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη  2, 3 και 4 Δεκεμβρίου. Εφόσον αποφασιστεί να τεθεί σε χηρεία ο θρόνος του Ηρακλείου, οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης θα πρέπει άμεσα να εκλέξουν το λεγόμενο «Τριπρόσωπο», δηλαδή, τους τρεις υποψηφίους για την θέση του Αρχιεπισκόπου. Όπως η εφημερίδα μας έχει γράψει και στο παρελθόν, αυτό γίνεται για πρώτη φορά αφού έως και το 2006 το Τριπρόσωπο, το επέλεγε η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργού Υγείας και θρησκευμάτων. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει εντός Δεκεμβρίου αφού σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη Σύνοδος στο φανάρι έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά τις γιορτές. Γίνεται λόγος για 7 με 9 Ιανουαρίου, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ακόμα, ότι θα είναι οι συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Όλα τα βλέμματα, λοιπόν, είναι στραμμένα στο Φανάρι, το οποίο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο έως την προσεχή Παρασκευή.

ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΣ Ο ΡΕΘΥΜΝΗΣ & ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

    Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Εκκλησίας Κρήτης, «φούντωσαν» οι παρασκηνιακές συζητήσεις και το σχετικό ρεπορτάζ περιέχει άφθονες εκτιμήσεις για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές. 

Επικρατέστερος για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος θεωρείται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος χαίρει της εκτιμήσεως της πλειοψηφίας των τοπικών Μητροπολιτών – εκλεκτόρων για το Τριπρόσωπο ενώ και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρεί άριστες σχέσεις και θεωρείται ένας δυναμικός και μαχητικός ιεράρχης του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου. 

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη, επίσης, αν η τελική επιλογή είναι ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, αφού ως προσωπικότητα εκτιμάται ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος Ιεράρχης της Δυτικής Κρήτης αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον σέβονται και τον αγαπούν.

Μεταξύ των φαβορί συγκαταλέγεται και ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιανου κ. Ανδρέα, αν και τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, ότι «έχει βγει από το κάδρο» των επικρατέστερων.

Ιδιαίτερα συζητείται το όνομα του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου για μια «τιμητική» θέση στο Τριπρόσωπο, αφού εκτός του ότι είναι ο γηραιότερος των Κρητών Επισκόπων, θα είναι και ο Τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πάντα εφόσον κηρυχθεί η θέση σε χηρεία.

Βεβαίως, η ρήση «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή δεσπότη» είναι πάντα κυρίαρχη στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Οποιαδήποτε ανατροπή και οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη από αυτές που συζητούνται, είναι μια πιθανότητα, που ισχύει πάντα σε κάθε επισκοπική εκλογή. «Ψίθυροι» γύρω από τα ονόματα του Κυδωνίας Δαμασκηνού και του Πέτρας Γερασίμου, έχουν την θέση τους στα προγνωστικά.

Άλλωστε, υπάρχουν εκκλησιαστικοί κύκλοι στην Κρήτη, που προσπαθούν όχι μόνο να ανατρέψουν τα προαναφερθέντα αλλά να αλλάξουν άρδην και την σύνθεση της Συνόδου, αφού μεταφέρουν φήμες για εκλογή αρχιερέων της Κρήτης εκτός μεγαλονήσου και δρομολόγηση εξελίξεων με αποστολή εξαρχίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γεγονός, που θα προκαλούσε την απόλυτη ανατροπή των δεδομένων στην τοπική εκκλησία. Αυτά όμως κυμαίνονται στην σφαίρα «των φημολογιών», πιθανότατα δε να αντανακλούν «ευσεβών πόθων» χωρίς αντίκρισμα.  Όπως ήταν άλλωστε και όλη αυτή η φημολογία περί «θυμού» και «δυσαρέσκειας» στον Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη; Οι καλά γνωρίζοντες, αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο.

Το επικρατέστερο σενάριο, λοιπόν, είναι ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου να εκλεγεί ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ