ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Εκκλησία της Κρήτης

0

ΣΤΑ ΦΑΒΟΡΙ Ο ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Εξελίξεις αναμένονται – πιθανότατα από την προσεχή Δευτέρα 18 Οκτωβρίου - σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την ικανότητα παραμονής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου στην θέση, την οποία υπηρετεί από το 2006. Η κατάσταση της υγείας του αγαπητού Πρωθιεράρχη της Κρήτης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας του νησιού μας αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που διαβλέπουν, πως ο γέροντας και ασθενής Αρχιεπίσκοπος πιθανότατα δεν μπορεί στο εξής να ανταποκριθεί στα δύσκολα και πολυσύνθετα καθήκοντα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, πρόκειται να εξετάσει ειδική επιτροπή γιατρών, που θα αποφανθεί για το αν ο Σεβασμιότατος μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί την Αρχιεπισκοπή ή θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες παραίτησης του, όπως προβλέπει ο Καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιείται η Παράγραφος 2 του Άρθρου 39 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης που ορίζει ότι, άμεσα, τρεις γιατροί, παρουσία του προέδρου των Πρωτοδικών Ηρακλείου, θα επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για εκείνον στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης προκειμένου να αποφανθούν εάν μπορεί στο εξής να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντά του.

Σε περίπτωση που κριθεί πως ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, πρέπει να αποχωρήσει από την ενεργή διακονία, θα κινηθούν αυτομάτως οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, προκειμένου εντός 40 ημερών να πληρωθεί η θέση.

Στην θέση του τοποτηρητή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα τοποθετηθεί ο πρεσβύτερος των μελών της Συνόδου, Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα γίνει με νέο σύστημα.

Συγκεκριμένα, έως και το 2006, οπότε κινήθηκαν οι διαδικασίες διαδοχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιμοθέου Παπουτσάκη, τους τρεις υποψηφίους κληρικούς για την θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης – το λεγόμενο «Τριπρόσωπο» - τους επέλεγε η Κυβέρνηση της Ελλάδας και την τελική εκλογή έκανε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο τελευταίος που εξελέγη με αυτό το σύστημα είναι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα άλλαξε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης και η κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα αυτό έπαυσε να ισχύει, όπως άλλωστε είναι και το σωστό.

Η ευθύνη εκλογής του τριπρόσωπου ψηφοδελτίου υποψηφίων για την θέση του Αρχιεπισκόπου πέρασε στην δικαιοδοσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η συγκεκριμένη διάταξη θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην ιστορία και οι οκτώ Μητροπολίτες του νησιού θα κληθούν να ψηφίσουν για το «Τριπρόσωπο», το οποίο θα αποσταλεί στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα συγκληθεί άμεσα και εντός 40 ημερών να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Εφόσον, στις 18 Οκτωβρίου παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει εκλεγεί ο διάδοχος του.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ;

Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην θέση του νέου Αρχιεπισκόπου μπορεί να εκλεγεί ένας από τους ενεργούς Μητροπολίτες της Κρήτης καθώς επίσης ένας από το σύνολο των ενεργών επισκόπων του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης, μπορεί να εκλεγεί και ένας από τους εκλόγιμους Αρχιμανδρίτες του νησιού μας αλλά και από το σύνολο που υπηρετούν σε όλο τον κόσμο την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Αυτά βεβαίως κατά τα τυπικά. Διότι για περισσότερο από 100 χρόνια, δεν έχει εκλεγεί Μητροπολίτης Κρήτης – όπως ήταν ο τίτλος ως το 1967 – ή Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πρόσωπο, το οποίο δεν ανήκε στην χορεία των Επισκόπων του νησιού μας. 

Και τώρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα είναι ένας από τους 8 Μητροπολίτες της Κρήτης. Άλλωστε οι ίδιοι θα αναδείξουν το «Τριπρόσωπο» και ουδείς παραγνωρίζει και το δίκαιο της υπόθεσης, δηλαδή, ένας εξ αυτών να προαχθεί στην θέση του νέου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και να αναρριχηθεί στον Θρόνο του Ηρακλείου.

Προφανώς και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την έκβαση των εκλογικών διαδικασιών. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και όσα συζητούνται στους εκκλησιαστικούς κύκλους, οι Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάνου κ. Ανδρέας και Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, φέρονται ως οι επικρατέστεροι για μια θέση στο «τριπρόσωπο» και ως εκ τούτου ένας εξ αυτών να εκλεγεί νέος Αρχιεπίσκοπος.

Ουδείς παραβλέπει, πάντως, προσωπικότητες όπως του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, που επίσης έχει συζητηθεί, αν και από τον ίδιο δεν έχουν εκφραστεί αντίστοιχες βλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τον πρεσβύτερο όλων, Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, αφενός δεν φέρεται ενδιαφερόμενος και αφετέρου η ηλικία του αποτελεί αρνητικό πρόσημο για τυχόν εκλογή του στην θέση του Αρχιεπισκόπου.

ΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΡΕΘΥΜΝΗΣ;

Για τους Ρεθεμνιώτες οι συζητήσεις «δίνουν και παίρνουν» για το ποιος θα διαδεχθεί τον Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, σε περίπτωση που αναδειχθεί νέος Αρχιεπίσκοπος του νησιού μας.

Και εδώ τα σενάρια δεν υπολείπονται! Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων Χανίων, Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός και ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, φέρονται ως οι επικρατέστεροι να διαδεχθούν τον όποιο εκ των Μητροπολιτών του νησιού προαχθεί μέσα σε αυτή την συγκυρία.

Βεβαίως, όλα μέχρι στιγμής κινούνται στην σφαίρα των συζητήσεων και των σεναρίων. Ωστόσο, ουδείς πρέπει να παραβλέπει την ρήση : «Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή δεσπότη»… και ως εκ τούτου, όλα μπορεί να γίνουν επακριβώς ή να ανατραπούν απολύτως.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ