ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Μόνο τα κοιτάσματα της υπεράκτιας Κρήτης μπορούν να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα»

0

•    «Η εκμετάλλευση θα γίνει διότι οι ξένες εταιρείες θα βγάλουν μεγάλα κέρδη. Και αυτές οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι μεγάλες και μάλιστα ρίχνουν κυβερνήσεις»

Απόλυτα βέβαιος πως δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του σχεδιασμού εξόρυξης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, εμφανίζεται ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος επί σειρά ετών έχει μελετήσει και έχει ασχοληθεί επιστημονικά με τα κοιτάσματα του νότιου Κρητικού Πελάγους και ευρύτερα. Η βεβαιότητα του Αντώνη Φώσκολου έγκειται κυρίως στο γεγονός των επιλογών των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που έχουν επενδύσεις σε αυτή την υπόθεση και όχι τόσο των πολιτικών επιλογών των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες άλλωστε δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες, αν κρίνουμε από το πρακτικό μέρος που καταγράφεται.
Απαντώντας σε τρεις καίριες ερωτήσεις που του τέθηκαν για την εφημερίδα «Ρέθεμνος» αποκαλύπτει τα πως και τα γιατί αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής υπόθεσης για την εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα απογυμνώνει τις πολιτικές επιλογές που οδηγούν στον σχεδιασμό για την τοποθέτηση ενός σμήνους από ανεμογεννήτριες στα βουνά της Κρήτης αλλά και της χώρας, αποδεικνύοντας με στοιχεία πως δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες σε ενέργεια.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, αναφέρεται διεξοδικά σε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο της υπόθεσης εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη και στην Μεσόγειο και τονίζει, πως πρόταση του παραμένει προς την κυβέρνηση να μπει δυναμικά στην διαδικασία εξόρυξης του υποθαλάσσιου πλούτου που υπάρχει κατά μήκος της Κρήτης στο νότιο Κρητικό Πέλαγος. Κατά την δική του θεώρηση, αυτό αποτελεί την μοναδική σανίδα σωτηρίας της χώρας μας.
Οι απαντήσεις του Αντώνη Φώσκολου είναι πραγματικά αποκαλυπτικές.

Τελικά η υπόθεση εξόρυξης υδρογονανθράκων από τα νότια της Κρήτης "πάει Καλένδες" οριστικά;

   Δεν γνωρίζω από που βγήκε αυτή η πληροφορία. Δεν γνωρίζω αν είναι υποβολιμαία
 Δηλαδή προωθείται από τους εχθρούς της Ελλάδας, Τουρκία-Κατάρ, μέσω Ελλήνων δημοσιογράφων η και πιθανόν του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εκμετάλλευση θα γίνει διότι οι ξένες εταιρείες θα βγάλουν μεγάλα κέρδη. Και αυτές οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι μεγάλες και μάλιστα ρίχνουν κυβερνήσεις. Η ΤΟΤΑΛ βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο από το 1912, πάνω από ένα αιώνα, και αυτή με την BP και την SHELL διέλυσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία για να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Μέσης Ανατολής. Σήμερα η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχει πάνω από ένα τετράκις εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (1 Quadrillion cubic feet of natural gas) και πάνω από 100 δις βαρέλια αργού πετρελαίου. Οι πετρελαικές εταιρείες ιδιαίτερα η ΤΟΤΑΛ καιΙ EXXON-MOBIL δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ οχι μόνο από την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά ούτε από την Κρήτη που έχει πολύ μεγάλα αποθέματα υδρογονανθρακων.
   Η σημερινή κυβέρνηση βασιζόμενη δυστυχώς σε λανθασμένα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης της υποτιθέμενης ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που σήμερα το παραδέχτηκαν 100 επιστήμονες του ΟΗΕ, ( ICCP), δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science1, διάρθρωσε την καταστροφική ενεργειακή πολιτική της βασιζόμενη στις ΑΠΕ. Όποιος έχει δείκτη νοημοσύνης όσο μιας κότας δεν θα το έκανε αυτό. Και δεν χρειάζεται να τελειώσεις Harvard, για να καταλάβεις ότι όταν η εγκατεστημένη ισχύς των επιδοτούμενων ΑΠΕ είναι 4682 MW και καλύπτει υπό τις πιο ιδανικές συνθήκες το 30% αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια ενώ παρεμφερούς ισχύος μη επιδοτούμενες λιγνιτικές μονάδες κάλυπταν άνω του 70% τις απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι οι επιδοτούμενες ΑΠΕ υπολειτουργούν. Και σε ακραίες κλιματικές συνθήκες παράγουν λιγότερο του 10% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του κυρίου Κώστα Σταμπολή, γραμματέα του ΙΕΝΕ “Νέα Δημοσκόπηση του Energia.gr: Ποια η Αναγκαία Πολιτική για την Θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής και την Εξασφάλιση Αδιάκοπης Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Καταναλωτή;”
   Ο παρατεταμένος καύσωνας του Ιουλίου-Αυγούστου και γενικά το ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι που διερχόμαστε ανέδειξαν για μια ακόμα φορά την ευπάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Η δοκιμασία από πλευράς ζήτησης, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φθάνοντας τα 10,500 MW, αντιμετωπίστηκε χάρη στις αθρόες εισαγωγές ρεύματος (13% επί της συνολικής κατανάλωσης τον μήνα Ιούλιο), το εισαγόμενο φυσικό αέριο (43%), και τον λιγνίτη (8%). ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά συνεισέφεραν 23% και 7% αντίστοιχα
 Στις 2/8 οι ΑΠΕ κάλυψαν μόνο το 5% των αναγκών. Είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχαν το φυσικό αέριο και οι «ρυπογόνοι» λιγνίτες μαζί με τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από γειτονικές χώρες, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει.
   Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ τόσο το σύστημα θα γίνεται πιο ακριβό γιατί λόγω της στοχαστικότητας της παραγωγής τους, θα χρειάζονται μονάδες ΦΑ για να διορθώνουν συνέχεια της αποκλίσεις τους αυξάνοντας το κόστος του συστήματος. Επίσης, είναι εμφανές ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαρχαιωμένες οπότε δεν μπορούν να συνεισφέρουν στο flexibility όπου έχει ανάγκη το σύστημα  και επίσης με CO2 στα 55 €/τόνο το κόστος του είναι απαγορευτικό. Και προσθέτω και άλλα στοιχεία από το energeia.gr.
    “ Όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη έκδοση της ΒΡ, το Statistical Review of World Energy αν και η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα ήταν μειωμένη το 2020 κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2019, (όπως γενικότερα ήταν μειωμένη κατά 4,5% η παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση λόγω Covid 19) με αντίστοιχη μείωση στην παραγωγή κατά 5,2%, εντούτοις ο άνθρακας κάλυψε το 27,2 % της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης (primary energy consumption). Με το πετρέλαιο να ευθύνεται για το 31,48 % της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, το φυσικό αέριο το 24,72%, η πυρηνική ενέργεια για το 4,30%,τα υδροηλεκτρικά έργα για το 6,6% και τις υπόλοιπες ΑΠΕ μόλις το 5,7% . Η παράθεση των ανωτέρω στοιχείων δείχνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ενέργειας που καλύπτει σήμερα ο άνθρακας (μεγαλύτερο από αυτό του φυσικού αερίου) σε παγκόσμιο επίπεδο παρά τα ποικίλα μέτρα που λαμβάνονται εδώ και χρόνια για τον περιορισμό στην χρήση του, με κορυφαίο την υιοθέτηση του κόστους εκπομπών CO2 μέσω των αγορών διαπραγμάτευσης ρύπων (emission trading markets).”
   Είναι πασιφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΑΠΕ καλύπτουν πολύ λίγο τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες. Εμείς, δηλαδή η κυβέρνηση, γιατί στηρίζεται στις  ΑΠΕ όταν είναι τόσο προβληματικές και παράγουν την ακριβότερη κιλοβατώρα; Σε ακραίες συνθήκες δεν δουλεύουν και όταν δουλεύουν η ενέργεια δεν αποθηκεύεται
...Κάθε χρόνο, κατά τον κύριο Στεφάτο νυν τεχνικό διευθυντή της ΕΔΕΥ, ετησίως εξάγουμε συνάλλαγμα αξίας $15 δις για να εισάγουμε ενεργειακές πρώτες ύλες που έχουμε όταν το χρέος της χώρας έχει ήδη ξεπεράσει τα 380 δις ευρώ. Οι διεθνείς τιμές των καυσίμων που εισάγονται αποτελειώνουν την ηλεκτροπαραγωγή, τους πολίτες, την οικονομία και την χώρα. Ο δρόμος του αφανισμού της Ελλάδας είναι στρωμένος με πράσινα οράματα.
...Και κλείνω με τα επιδοτούμενα αποτεφρωτήρια. Ξεχάστε τις δασικές πυρκαγιές. Στο μέλλον θα έχουμε πυρκαγιές από τις μπαταρίες που θα έχουν τα επιδοτούμενα από το ΥΠΕΝ με 5000 ευρώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα2 . Μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί 4!  Αντί να δίνουμε 5000 ευρώ σε οικογένειες για να κάνουν περισσότερα από ένα παιδί, το δημόσιο επιδοτεί τα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τι χάνει η χώρα μας από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης;

   Δεν γνωρίζω τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό που γνωρίζω είναι η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κρήτης δεν είναι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Διερωτώμαι πως θα σωθεί η οικονομία της Ελλάδας.  Με τους αυτοκινητόδρομους ΒΟΑΚ και Ε-65 ή με τα έργα στο Ελληνικό. Βεβαίως ο κύριος Δένδιας μας είπε από την Σαουδική Αραβία ότι το πετρέλαιο που εισάγεται από την Σαουδική Αραβία αξίας $ 72/βαρέλι με ενέργεια 6.1Gj  ήτοι με αξία $11.8/Gj είναι φθηνότερο από Κρητικό φυσικό αέριο που όταν το εκμεταλλευτούμε θα παράγεται προς  $ 7/Gj. Επίσης είπε ότι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα θα στηριχθεί στις ΑΠΕ. Καταλαβαίνει κανένας το μίσος που υπάρχει από τις κυβερνήσεις εναντίον του Ελληνικού λαού. Να μην αξιοποιήσουμε τα Κρητικά κοιτάσματα που θα μας δημιουργήσουν 250000 θέσεις εργασίας για 60 χρόνια με μέσο μηνιαίο μισθό τα 4000 ευρώ και να μην εκμεταλλευτούμε ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΑΝΑ Gj ΚΑΤΑ 59.3% ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΑΒΙΚΌ ΠΕΤΡΕΚΑΙΟ και φθηνότερο κατά 100% από το εισαγόμενο Ρωσικό και Αμερικάνικο φυσικό αέριο.  Με αυτά τα πολύ λίγα καταλαβαίνετε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και βεβαίως και της αντιπολίτευσης. Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του ΥΠΕΚΑ ότι μετά το 2040, αν υπάρχει βεβαίως η Ελλάδα λόγω της μείωσης του πληθυσμού κατά 2 εκατομμύρια και της μετανάστευσης, από τις 3 κιλοβατώρες που τότε θα παράγονται οι 2 θα προέρχονται από τις ΑΠΕ. Ναι, το 66% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα προέρχεται από τις ΑΠΕ.  Και προσθέτω και την δήλωση της ΓΓ του ΥΠΕΝ ότι μέχρι το 2030 το 33% των αυτοκινήτων θα κινούνται με ηλεκτρισμό.


Ποια είναι η δική σας πρόταση προς την κυβέρνηση και τους επαΐοντες ;

   Η πρότασή μου είναι να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης, Όχι μόνο αυτών που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων αλλά και αυτών
που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νότια των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου αλλά και αυτών που θα πρέπει να υπάρχουν νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Το σύνολο των αποθεμάτων θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 τρις Μ3 φυσικού αερίου ήτοι 353.15 τρις κυβ. πόδια τα οποία θα πάνε κατ’ ανάγκη στις Ασιατικές αγορές διότι η Ελληνική αγορά όχι μόνο είναι μικρή αλλά έχει παραχωρηθεί στου Ρώσους μέχρι το 2027 ( Φυσικό αέριο από τους Ρώσους, ΑΠΕ από τους Γερμανούς και πετρέλαιο από τους Σαουδάραβες). Το ποσό που θα πάρει η Ρωσία από την φτωχή Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον $88 δις. για τα 40 χρόνια συμφωνίας ήτοι από το 1997 έως το 2027.
   Αν πουληθεί το Κρητικό φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή, τα ακαθάριστα έσοδα των πετρελαικών εταιρειών θα υπερβούν, με τιμή των $12/1000 κυβικά πόδια, τα $ 4 τρις. Να γιατί δεν θα φύγουν οι ξένες εταιρείες από την υπεράκτια Κρήτη. Το Ελληνικό δημόσιο θα πάρει το 20% των ακαθαρίστων εσόδων και 5% η περιφέρεια Κρήτης. Σύνολο $ 1 τρις συν τα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος από τους 250000 εργαζόμενους για 60 χρόνια.
   Κάτω από τους Μιοκαινικούς κοραλλιογενείς υφάλους που εντόπισε ο Γιάννης Μπασιάς με την ομάδα του, όταν ήταν τεχνικός διευθυντής της ΕΔΕΥ, και που έχουν βιογενές φυσικό αέριο, υπάρχουν σε μεγαλύτερο βάθος, περίπου στα 6 χιλιόμετρα από τον πυθμένα της θάλασσας υγροί αέριοι υδρογονάνθρακες (gas liquid hydrocarbons) στα ιζήματα του Ηωκαίνου ενώ σε βαθύτερα στρώματα του Παλαιόκαινου, Κρητιδικού και Τριασσίου θα πρέπει να υπάρχει αργό πετρέλαιο. Ο εντοπισμός θα πρέπει να γίνει με γεωφυσικές μεθόδους. Μια πρώτη εκτίμηση κατ΄ αναλογία με το τι υπάρχει στις ΑΟΖ του Ισραήλ, Αιγύπτου , λεκάνη του Ηρόδοτου, και Κύπρου θα πρέπει κάτω από την υπεράκτιο Κρήτη να έχουμε περίπου 65 δις βαρέλια. Τι σημασία έχουν όλα αυτά.  Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγώγιμες ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κρήτης μπορεί να υπερβούν τα 200 τρις Μ3 φυσικού αερίου/έτος για τουλάχιστον 60-70 χρόνια και οι εξαγώγιμες ποσότητες αργού πετρελαίου σε 6 δις βαρέλια ημερησίως για 30-35 χρόνια. Δηλαδή τόσα όσα εξάγει ετησίως η Ρωσία σε όλο τον κόσμο. Μόνο ένας Πούτιν κατάλαβε την σημασία της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ένας Πούτιν που παρέλαβε μια  καταχρεωμένη Ρωσία από τον Γιέλτσιν και αξιοποιώντας τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων όχι μόνο ξόφλησε τα χρέη του ΔΝΤ αλλά και τα χρέη που έβαλε ο Γκορμπατσώφ παίρνοντας δάνεια από την Γερμανία του Χέλμουτ Κόλ και από το 2010 έκανε την Ρωσία υπερδύναμη. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε έναν Πούτιν. Ούτε ένα Κωνσταντίνο Καραμανλή που πάντα έλεγε “Πες μου ποιός είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας σου για να σου πω που θα πάει η οικονομία”. Και δυστυχώς δεν έχουμε ούτε έναν Αλ Σίσι. Ο Αλ Σίσι μόλις είδε τις ανακοινώσεις που έκανε η ΕΔΕΥ το 2018 βάσει των γεωφυσικών ερευνών της Νορβηγικής PGS και οι οποίες αφορούσαν το εντοπισμό 25 στόχων τύπου Ζορ με φυσικό αέριο πάνω στην Μεσογειακή Ράχη, εικόνες 1 και 2, καλεί την ίδια γεωφυσική εταιρεία να κάνει έρευνες στην Μεσογειακή Ράχη που βρίσκεται στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, εικόνα 3. Και μόλις ανακαλύφθηκαν και εκεί κοιτάσματα, εικόνα 4, έρχεται σε συνεννόηση με το Ελληνικό ΥΠΕΞ και οριοθετούν μερικώς την ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και βγάζει σε διαγωνισμό 8 οικόπεδα Ταυτόχρονα, ιδρύει την μεγαλύτερη αεροναυτική βάση, Mersa Barbug, της Μεσογείου, εικόνες 5 και 6 που βρίσκεται στην Δυτική Έρημο της Αιγύπτου για να προστατέψει τα κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου που γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης
   Η προτροπή μου προς τον πρωθυπουργό είναι να ακολουθήσει τον δρόμο που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν το 2010, τον δρόμο που έχει χαράξει ο Αλ Σισι και τον δρόμο που θα ακολουθούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αν ζούσε. Μόνο τα κοιτάσματα της υπεράκτιας Κρήτης μπορούν να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα.

Οι στόχοι υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την υπεράκτια Κρήτη. Πηγή ΕΔΕΥ
Θέσεις κοραλλιογενών υφάλων τύπου Ζορ με βιογενές φυσικό αέριο στην Μεσογειακή Ράχη.
Η περιοχή νότια της Κρήτης και εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ όπου η Αίγυπτος έχει διεξάγει γεωφυσικές έρευνες με την Νορβηγική εταιρεία PGS
Τα θαλάσσια οικόπεδα που έβγαλε σε διαγωνισμό η Αίγυπτος επάνω στην Μεσογειακή Ράχη και τα οποία εφάπτονται της Ελληνικής ΑΟΖ
Η μεγάλη αεροναυτική βάση της Αιγύπτου στην Δυτική Έρημο
Εγκαίνια της μεγάλης αεροναυτικής βάσης με την επωνυμία 3ης Ιουλίου, στην περιοχή Mersa Barbug. Φωτογραφία του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ