ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πετιμέζι - Τι είναι και ποια η σημασία του

0

    Το πετιμέζι είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι με σκούρο χρώμα, το οποίο παράγεται από το βράσιμο του μούστου. Ανάλογα με το χρόνο βρασμού του μούστου(χυμού των σταφυλιών), παράγεται το πετιμέζι σε διάφορες πυκνότητες. Είναι υποπροϊόν του σταφυλιού και χρησιμοποιείται κυρίως ως γλυκαντικό για την παραγωγή γλυκόξινων πιάτων, για σάλτσες σαλατών, για σιρόπι γλυκών, όπως παγωτού, γιαουρτιού, λουκουμάδων και διάφορα ροφήματα αντί για ζάχαρη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται πρόκειται για σταφύλι σε συμπυκνωμένη μορφή, όπου σχεδόν ένα σταφύλι συνθλιμμένο περιέχεται σε μια κουταλιά πετιμέζι

 Ιστορικά στοιχεία

    Σε κείμενα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και Ρωμαίων για το κρασί και το μούστο, υπάρχουν πολλές αναφορές, ιδίως σε συνταγές

   Οι αρχαίοι Έλληνες διαχώριζαν το μούστο σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη γλυκύτητα του, που οφειλόταν στο πόσο  είχε βράσει και φυσικά πόσο πηκτός ήταν. Η πρώτη κατηγορία ήταν ο γλεύκος που έμοιαζε με το φρέσκο μούστο από πολύ ώριμα σταφύλια. Στην συνέχεια  ήταν το έψημα που ήταν ο συμπυκνωμένος  χυμός των σταφυλιών, δηλαδή το σημερινό πετιμέζι. Η πυκνότητα του ήταν σαν του μελιού, που πολλές φορές το αντικαθιστούσε. Η τρίτη και τελευταία κατηγορία είναι ο εψετός που ήταν λιγότερο πυκνός από το έψημα

  Κάποιοι από τους αρχαίους Έλληνες, όπως ο Αθηναίος ο Ναυκρατίτης, στα βιβλία του αναφέρει το πετιμέζι και την Κρητική γλυκίνα, ένα είδος ψωμιού με ελαιόλαδο και μούστο. Ο Μάρκος Γάβιος Απίκιος, αναφέρει μια σάλτσα με βρασμένο χυμό σταφυλιού και σταφίδες και χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με δαμάσκηνα σε μούστο

  Αργότερα στο Βυζάντιο πολύ δημοφιλές ήταν η οινούντα ή μουστόπιτα  που αποτελείται από αλεύρι και γλεύκος βρασμένος, την γνωστή μουσταλευριά

  Επίσης κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το πετιμέζι χρησιμοποιούσαν ακόμη για την παρασκευή γλυκών, όπως τα παστέλια, τα λαλάγια (κάτι σαν τηγανίτες), την κυδωνόπαστα, γλυκά με καρύδια, οι λουκουμάδες

   Στην Μικρά Ασία το χρησιμοποιούσαν επίσης για την παρασκευή γλυκών, όπως τα  ψητά κυδώνια, ο κόκκινος χαλβάς, η κρέμα με γάλα και πετιμέζι. Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό κυρίως στα γλυκά κουταλιού με μελιτζάνα και κολοκύθα

Διατροφική αξία

  Συγκεντρώνει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού. Επίσης είναι πλούσιο σε ενέργεια, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνηΒ6

  Συμβάλλει στην καταπολέμηση του πονόλαιμου και έχει αντιβιοτικές ιδιότητες

  Αναφορές στις θρεπτικές ιδιότητες του, υπάρχουν από την Μινωική εποχή

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KPRINT Banner
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πετιμέζι - Τι είναι και ποια η σημασία του

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ