Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη την υπόλοιπη εποχή δεν μπορεί κάποιος που το επιθυμεί να γίνει μέλος. Προφανώς και μπορεί. Αλλά ξεκινώντας αυτή την διαδικασία δίνεται το έναυσμα προς τον επιστημονικό και πνευματικό κόσμο του νομού, τους ανθρώπους των γραμμάτων, της έρευνας και του πολιτισμού εν γένει, που έως σήμερα δεν είχαν γίνει μέλη της εταιρείας, να στελεχώσουν ένα ιστορικό σωματείο της πόλης, το οποίο φέτος συμπληρώνει εξήντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς.
Η ΙΛΕΡ ιδρύθηκε το 1965 με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Χριστόφορο Σταυρουλάκη. Από τότε μέχρι σήμερα η πρόσφορά της εταιρείας είναι ανεκτίμητη. Συνέβαλε καταλυτικά στην ίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου, οργάνωσε συστηματικά την καταγραφή της τοπικής ιστορίας μέσα από συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες και σημαντικότατες εκδόσεις και βεβαίως είναι ο φορέας που διοργανώνει κάθε είκοσι χρόνια στο Ρέθυμνο το κορυφαίο πνευματικό γεγονός του νησιού μας, το Κρητολογικό Συνέδριο.
Τα μέλη της ΙΛΕΡ, επιστήμονες κύρους, ερευνητές και ιστοριοδίφες, άνθρωποι που αγαπούν την ιστορία αλλά και την λαογραφία, έχουν καταφέρει μέσα από την δουλειά τους να αναδείξουν την μακραίωνη ιστορία ολόκληρου το νομού Ρεθύμνης και να συμβάλουν στην ιστορική γνώση προτάσσοντας την συνεχή έρευνα πάνω σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο της ιστορίας ή κάθε πτυχή της λαογραφικής μας παράδοσης.
Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό, πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο. Το Ρέθυμνο έχει πολλαπλά οφέλη από την ύπαρξη και την λειτουργία της. Ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας φάρος ανησυχίας για την έρευνα και την καταγραφή του ιστορικού και λαογραφικού μας πλούτου.
Γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθεί και να συνεχίσει με νέα δυναμική την πορεία της στα επόμενα χρόνια. Καλούνται, λοιπόν, νέοι επιστήμονες μαζί με παλιούς έμπειρους να χαράξουν το μέλλον της Ι.Λ.Ε.Ρ. ιστορικοί, λαογράφοι αλλά και κάθε άλλος ανήσυχος πολίτης που αγαπά και θέλει να προσφέρει σε αυτό τον τομέα είναι ώρα να το αποδείξει στην πράξη.
Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Κεφαλαίου Α’ του Καταστατικού της Ι.Λ.Ε.Ρ. «Τακτικά μέλη της Εταιρείας μπορούν να είναι πρόσωπα που διαμένουν στον νομό Ρεθύμνου, τα οποία επιθυμούν να εργαστούν για την επιτυχία των σκοπών της. Η εγγραφή μέλους γίνεται με αίτηση του υποψηφίου, που προτείνεται από ένα ενεργό μέλος της Εταιρείας».
Το Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Ρ. όρισε όπως από την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2025, όλα τα άτομα που θα ήθελαν να εγγραφούν ως μέλη της Εταιρείας, θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στους κάτωθι, ώστε να υποβάλλουν αίτηση για την εγγραφή τους. Με την αίτηση καταβάλλεται ποσό 5 ευρώ, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κεφαλαίου Α’ του Καταστατικού, τα μέλη, προκειμένου να θεωρούνται ενεργά, θα πρέπει να έχουν καταβάλει την ετήσια εισφορά τους.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του Δ.Σ. για τυχόν πληροφορίες και προκειμένου να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση:
Δασκαλάκης Νικόλαος 2831 0 52929
Δερεδάκης Νικόλαος 6978 200399
Καλογεράκης Στυλιανός 6971 979635
Κλάδος Μανούσος: 6970068077
Λιονής Ιωάννης: 2831 0 22781
Λουλούδης Ηλίας 6932 467833
Μανταδάκης Ευάγγελος: 2831 0 53412
Παπαδοπετράκης Γρηγόριος: 6987 110 068
Ράλλης Κωνσταντίνος 6946 106485
Σιμιτζής Βασίλειος 6974 777306
Σκαρτσιλάκης Δημήτριος 6973 795832
Σας προτρέπουμε να το πράξετε!

