ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέλι ποια η σημασία του στον ανθρώπινο οργανισμό

0

 Το μέλι είναι ένας τεράστιος φυσικός θησαυρός, γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι Έλληνες αξιολογούσαν το μέλι και τις ιδιότητες  του ως ένα δώρο από τους Θεούς. Το γεγονός ότι πρωταγωνιστούσε από την μυθολογία, αποδεικνύει την διατροφική σημασία του. Μάλιστα ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες ανθρώπινες οργανικές καταστάσεις. Επίσης εκτός από τους Έλληνες και άλλοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι και οι Ινδοί το θεωρούσαν ένα σημαντικό θεραπευτικό μέσο

  Το  μέλι συγκαταλέγεται στις βασικές γλυκαντικές ουσίες και είναι απόρροια διαφόρων φυσικών διαδικασιών. Οι μέλισσες καθώς συλλέγουν το νέκταρ των φυτών, παράγουν το πολύτιμο μέλι. Είναι το μόνο φυσικό προϊόν, που παράγεται χωρίς καμία παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι

   Το Ελληνικό μέλι ξεχωρίζει ανά τον κόσμο, για την αγνότητα, τη γεύση και όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Διακρίνεται δε σε διάφορες ποικιλίες , θυμαρίσιο, πευκόμελο, κάστανο, πορτοκάλι, ανάλογα σε ποιες περιοχές έχουν εκτεθεί οι κυρίθρες.

 Οι εν λόγω ποικιλίες καταναλώνονται είτε μόνες τους, είτε ως γλυκαντικές ουσίες ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα(γιαούρτη, πίτες, αφεψήματα κλπ) ή ως γλυκαντικό συστατικό στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική

Διατροφική αξία του μελιού

  Είναι μια φυσική υγιεινή τροφή, τα σάκχαρα του απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό, αποδίδοντας γρήγορα  ενέργεια. Παρά την σημασία του δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε το μέτρο στην κατανάλωση του. Τα πολλά θρεπτικά συστατικά του δεν υπάρχουν στην απλή τροφή, γι αυτό και όπου μπορούμε να την αντικαθιστούμε, είναι προτιμότερο να το κάνουμε

Αναλυτική διατροφική σύσταση του μελιού

 -Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα σε μεγαλύτερη αναλογία, μονοσακχαρίτες, γλυκόζη και φρουκτόζη σε ίση αναλογία

 -Περιέχει περισσότερα από διακόσια(200) συστατικά εκτός από υδατάνθρακες, μεταξύ των οποίων βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, σίδηρος, νάτριο και κάλιο

Ιδιότητες του μελιού

   Λόγω της πληθώρας των συστατικών  που περιέχει   το μέλι,  του έχουν αποδοθεί

 Αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντικαρκινικές  αντιμεταστατικές,αντιφλεγμονώδεις,ανοσοκατασταλτικές,καρδιοπροσ-τατευτικές ιδιότητες

 Συνοπτικά για το μέλι

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

  Τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει  ασβέστιο, σίδηρο,κάλιο και νάτριο συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων, τα δε ένζυμα του αποτελούν ασπίδα αντιμετώπισης και καταπολέμησης των ελευθέρων ριζών

-Αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας

   Τα απλά σάκχαρα και υδατάνθρακες που περιέχει απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό, επομένως ο οποιοσδήποτε  πριν την γυμναστική του, καλό είναι να παίρνει μια κουταλιά μέλι

-Θεωρείται ελιξήριο ομορφιάς

   Το μέλι με την ιδιότητα του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόρια του, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το δέρμα, ειδικά όταν αυτό είναι ευαίσθητο, ξηρό ή αφυδατωμένο

  Επίσης τα αντιοξειδωτικά του συστατικά, το καθιστούν μια ασπίδα στις ελεύθερες ρίζες

-Φροντίζει τα τραύματα

-Συμβάλλει στη καλή υγεία του γαστρεντερικού

-Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KPRINT Banner
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέλι ποια η σημασία του στον ανθρώπινο οργανισμό

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ