ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εξωδικαστικός μηχανισμός ή γρήγορη πτώχευση…

0

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά την λήξη όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες – και προφανώς αντίστοιχα σε όλη την χώρα – έχουν λάβει ενημερώσεις για κατασχέσεις της ακίνητης περιουσίας τους, δηλαδή, οδηγούνται τα ακίνητα τους σε πλειστηριασμό. Οι δικαστικοί επιμελητές δεν προλαβαίνουν να παραδίδουν και στις περισσότερες των περιπτώσεων παρακαλούν τα θύματα των τραπεζών και των funds να περάσουν και να παραλάβουν τα σχετικά ειδοποιητήρια. Την ίδια ώρα μαθαίνουμε από έγκυρες πηγές, ότι στο υποθηκοφυλακείο Ρεθύμνου είναι πια αμέτρητα τα αντίστοιχα έγγραφα που καταφτάνουν!

Στο 90% των περιπτώσεων πρόκειται για δανειολήπτες που ξεκίνησαν την διαδικασία να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει τους αδύναμους πολίτες να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Αυτό, όμως, όχι μόνο δεν συμβαίνει αλλά έχει ήδη οδηγήσει σε υπερδιόγκωση του προβλήματος που υπάρχει. Διότι σε χρόνο ρεκόρ και μόλις κατατεθούν οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που υπάρχει, οι τράπεζες πουλούν τα δάνεια στα funds για «κομμάτι ψωμί» και αντίστοιχα τα funds ξεκινούν να πλειστηριάζουν αφειδώς! Πρώτα ξεκινούν μια συγκεκριμένη διαδικασία καθυστέρησης της οριστικοποίησης των αιτημάτων υπαγωγής στον νόμο – παγίδα που θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οπότε κερδίζουν χρόνο και πλειστηριάζουν αφειδώς!

Ο πολυσυζητημένος και πολυδιαφημισμένος εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται μια κανονική καρμανιόλα για τους έλληνες δανειολήπτες που ένας – ένας «αποκεφαλίζεται» κανονικά … και με τον νόμο! 

Αυτό ήταν απολύτως αναμενόμενο, αφού ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ότι οι οφειλέτες προστατεύονται από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, βάζοντας, όμως, τρεις καίριες εξαιρέσεις: α) αυτόματη προστασία δεν παρέχεται από το χρόνο δημιουργίας της αίτησης αλλά από το χρόνο υποβολής της «οριστικοποίησής» της, όπως συνήθως αναφέρεται, β) η προστασία δεν καλύπτει την προδικασία του πλειστηριασμού που διεξάγεται από ενέγγυο πιστωτή, δηλαδή, δεν καλύπτει πράξεις όπως κατάσχεση ή τυχόν δήλωση συνέχισης πλειστηριασμού αλλά καλύπτει μόνο την πράξη του πλειστηριασμού και γ) η προστασία δεν καλύπτει τον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί μέσα στο τρίμηνο από την υποβολή της αίτησης.

Έτσι, με απλές και σύντομες διαδικασίες μόλις γίνει αίτημα στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μπαίνουν μπροστά οι μηχανές των πλειστηριασμών! Και τούτο έχει γίνει μια καθημερινότητα  για τους πολίτες που «τρέχουν και δεν φτάνουν», απογοητεύονται και μαραζώνουν, γιατί είναι θύματα του ίδιου του κράτους, το οποίο ξεκινά επίσης αντίστοιχες διαδικασίες για όσους χρωστούν στο δημόσιο!

Αυτά συμβαίνουν γύρω μας και σύντομα πολλοί φίλοι και γνωστοί μας, πιθανότατα οι περισσότεροι από εμάς, θα βρεθούν ή θα βρεθούμε στο δρόμο.

Η κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να δει το εγκληματικό λάθος που έχει κάνει και άμεσα να το διορθώσει προς όφελος των φτωχών πολιτών. Διότι η εντολή που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο ήταν για μια πιο ισχυρή Ελλάδα με δικαιοσύνη και εύρωστους πολίτες. Δεν την ψηφίσαμε για να φτωχοποιηθούν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ελλάδας προς όφελος των ολίγων! Αυτό ούτε δικαιοσύνη είναι, ούτε αξιοκρατία. Είναι μπαγαμπόντικη πολιτική μέσω νομικής οδού, εν προκειμένω μέσω του αξωδικαστικού μηχανισμού.  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ