ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΛΕΥΚΟ ψηφοδέλτιο…το λες και αυτομαστίγωμα

0

Είχα την ευλογία ή την κατάρα να έχω συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια συγκρότησης ΕΝΟΣ και μόνο αντιπολιτευτικού συνδυασμού για μια ποιοτική εναλλαγή της δημαρχιακής αρχής κι έζησα σε όλο της το μεγαλείο, την αχαλίνωτη ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ και την «ΕΡΩΤΙΚΗ» σχέση κάποιων με τη δημαρχιακή καρέκλα.

Παράλληλα διαπίστωσα ότι η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία είναι «καλόγεννη» σε υποψήφιους δημάρχους ενώ αξιόλογοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι βγαίνουν, κατά κανόνα, με «καισαρική τομή».

Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος (εκτενή αναφορά θα κάνω σε άλλη δημοσίευση μου) και μετά την επίσημη ανακοίνωση των αυτοδιοικητικών συνδυασμών (εκτιμώ και νομιμοποίηση τους) καλούνται οι ψηφοφόροι του δήμου Ρεθύμνης να επιλέξουν μεταξύ τριών συνδυασμών. Της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ του νυν δημάρχου, της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ του Μανούσου Μανουσογιάννη και ενός νέου συνδυασμού, Μαζί για την Αλλαγή της Ρένας Κουτσαλεδάκη. Ενός προσωπικού συνδυασμού, προερχόμενου από τα σπλάχνα της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, μιας και η επικεφαλής του, την υπηρέτησε από θέσεις ευθύνης για 9 συνεχόμενα χρόνια, με ΟΥΔΕΜΙΑ διαφοροποίηση για τα πεπραγμένα της. Ειρήσθω εν παρόδω η δημιουργία προσωπικού συνδυασμού είναι πολύ ακριβό σπορ.

Για να μην γελιόμαστε, ο επικεφαλής του κάθε συνδυασμού ενσαρκώνει την αξία του συνδυασμού, συνεπικουρούμενος και από τις υπεραξίες ορισμένων συμβούλων του. Η εικόνα, καλή ή κακή, των επικεφαλής της «ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ» και της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»  έχει αποκρυσταλλωθεί στα μάτια των δημοτών μετά από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι ενώ η εικόνα της επικεφαλής του νέου συνδυασμού «Μαζί για την Αλλαγή», στο νέο της ρόλο, παρουσιάζεται αλλαγμένη.

Α. Εικόνα του νυν δημάρχου

Οι 4 συνεχόμενες θητείες του ίδιου δημάρχου συν εκτιμώμενες με την επιθυμία του να διεκδικήσει και 5η, δείχνουν 3 τινά.

  1. Ότι ο δήμαρχος φαίνεται να έχει μπει σε φάση «γεροντοσεβντά» με τη δημαρχιακή καρέκλα…γι’ αυτό και παλινωδεί με την οικειοθελή αποχώρηση του.
  2. Ότι ο δήμαρχος έχει διαπιστώσει ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» ονειρευόμενη ότι όταν ξυπνήσει θα δει ένα άλλο Ρέθυμνο και
  3. Ότι ο δήμαρχος έχει αντιληφθεί ότι τα τοπικά κομματικά επιτελεία, εδώ και χρόνια, είναι ανίκανα να επιτελέσουν τον αξιολογικό ρόλο τους στην αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού και τα χρησιμοποιεί σε ρόλο κομπάρσου στο «μονόπρακτο» έργο της «ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ».

Επειδή είμαι φανατικός υποστηρικτής της άποψης ότι οι 2 συνεχόμενες θητείες είναι ο χρυσός κανόνας δημιουργίας στην ενασχόληση με τα κοινά, τόσο του επικεφαλής όσο και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, ΑΠΟΡΡΙΠΤΩ την άμεση υπερψήφιση της «ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ» με τον ίδιο επικεφαλής για 16 χρόνια. Η ύπαρξη άξιων νέων υποψηφίων συμβούλων στο συνδυασμό δεν αποτελεί εγγύηση για νέα αντίληψη γιατί αφενός οι καρεκλοκένταυροι έχουν μαρκάρει τις θέσεις ευθύνης, αφετέρου πάντα από «το κεφάλι βρωμάει το ψάρι».

Β. Εικόνα του επικεφαλής της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Η επιμέλεια και η συνεχής παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο τιμά τον ίδιο, τον συνδυασμό του και τον θεσμικό του ρόλο. Δυστυχώς, οι στεγανές κομματικές του θέσεις και αναφορές στο τέλος κάθε εμπεριστατωμένης τοποθέτησης του, χύνουν το όποιο γάλα έχει μαζευτεί στη καρδάρα.

Γ. Εικόνα της επικεφαλής «Μαζί για την Αλλαγή»

Η εμμονή της, μέχρι το τέλος, να δημιουργήσει  προσωπικό συνδυασμό για να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» επειδή «ξέρει τη δουλειά», έχοντας υπηρετήσει πιστά τη «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ» τα 9 προηγούμενα χρόνια, φανερώνει το πραγματικό της «ενδιαφέρον» για το δήμο. Από δορυφόρος της «ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ» προσπαθεί να εμφανιστεί σαν νέος αστέρας με παρθενογένεση. Αλίμονο της, εάν βρεθεί σε αντιπαράθεση με το μέχρι πρότινος αστέρι της, θα την αποδομήσει σε πεφταστέρι** στο πι και φι.

Έχοντας στο μυαλό μου αυτές τις εικόνες θα προσέλθω στην κάλπη για να «αυτομαστιγωθώ», ρίχνοντας ΛΕΥΚΟ* γιατί ο ψηφοφόρος του λευκού συμμετέχει, σηκώνεται απ’ το σπίτι του, υπηρετεί το δημοκρατικό του χρέος.  Απλώς δεν θέλει να μπει στο τρυπάκι που ορίζει το “μη χείρον” ως “βέλτιστο”.  Απ’ το να ψηφίσει το «λιγότερο κακό», αποφασίζει να πει: “χρειαζόμαστε κάτι άλλο ”.

Εδώ θέλω να διαχωρίσω την άποψη μου για τα τοπικά συμβούλια για τα οποία «βγάζω το καπέλο μου», αλλά λόγω της υποχρεωτικής ενσωμάτωσης τους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο κάποιου συνδυασμού, κατά κανόνα διάλεξαν εκείνον που έχει την παράσταση νίκης.

Ανεξάρτητα από τη δική μου στάση, εύχομαι καλή προσωπική επιτυχία στους συμμετέχοντες στις εκλογές και «καλό βόλι» σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν.

Υ.Γ.

(*) Το ΛΕΥΚΟ (όπως και το ΑΚΥΡΟ) ψηφοδέλτιο, έμμεσα πριμοδοτεί το ποσοστό του 1ου συνδυασμού.

(**) Πεφταστέρι είναι ο μικρός μετεωρίτης που λάμπει καθώς έρχεται με ταχύτητα σε επαφή με την ατμόσφαιρα της γης και πυρακτώνεται (διάττοντας αστέρας). Πηγή: Βικιλεξικό

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ