ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοτικές εκλογές… «Έξω από τα δόντια»

0

Τα διλήμματα στις επόμενες εκλογές είναι:

  • Είναι η πλειοψηφία των δημοτών ευχαριστημένοι με την παρούσα δημοτική αρχή της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ του Γ. Μαρινάκη μετά από 16 χρόνια συνεχούς δημαρχίας?

Εάν είναι, τότε θα πρέπει να ανανεωθεί η θητεία του για ακόμη καλύτερες μέρες.

Εάν δεν είναι?

  • Υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση? Επιμένω στον επιθετικό προσδιορισμό, αξιόπιστη, γιατί απλά η ύπαρξη μιας ή πολλών εναλλακτικών προτάσεων δεν εγγυώνται την ασφαλή αλλαγή σκυτάλης για καλύτερες μέρες.

Παραδοσιακά, τα πολιτικά κόμματα έδιναν πρώτα το χρίσμα του επικεφαλής σε κάποιο εκλεκτό τους και στη συνέχεια αντλούσαν από την κομματική τους δεξαμενή τα άτομα που θα στελέχωναν το συνδυασμό.

Σχετικά εύκολη και ελεγχόμενη διαδικασία αλλά έφερνε την κομματική σφραγίδα με ότι αυτό συνεπάγεται για την «ανεξάρτητη» λειτουργία του συνδυασμού. Η εξάρτηση δημιουργίας συνδυασμού από τα κόμματα γίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο μεγαλώνει ο απαραίτητος αριθμός υποψηφίων συμβούλων για τη συγκρότηση του…όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ισχύοντα αυτοδιοικητικό εκλογικό νόμο.

Σήμερα με το «πλάτεμα» της δημοκρατίας έχει ωριμάσει η ιδέα και η όρεξη να δημιουργηθούν ανεξάρτητοι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί, απογαλακτισμένοι από τα κόμματα.

Όποιοι όμως ενεργοί πολίτες τολμήσουν να μπουν στη διαδικασία δημιουργίας ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού συνδυασμού, αυτοχριζόμενοι επικεφαλής, μου θυμίζουν τους «τυφλούς» αντιγραφείς του σχολείου. Γιατί προσπαθούν να αντιγράψουν το κομματικό μοντέλο δημιουργίας μόνο ως προς τον ορισμό του επικεφαλής, αγνοώντας ότι για να γεμίσει μια άδεια δεξαμενή με αξιόλογους υποψήφιους συμβούλους που θα τον δεχτούν ως επικεφαλής είναι…κομμάτι δύσκολο για να μην πω πρακτικά αδύνατο.

Στην περίπτωση που ο αυτοχριζόμενος επικεφαλής αναγκασθεί για το γέμισμα της δεξαμενής του να επιστρατεύσει συγγενείς, κουμπάρους, φίλους και εξαρτώμενους από αυτόν συνεργάτες τότε διακυβεύεται η αξιοπιστία της εναλλακτικής του πρότασης…με το ποσοστό του εκλογικού του αποτελέσματος να έχει ταβάνι το 10%.

Εάν όμως (όπως έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μου να φωνάζω) η οποιαδήποτε ανεξάρτητη εναλλακτική δημοτική κίνηση επικεντρωθεί καταρχάς στο γέμισμα της δεξαμενής με 30 – 40 ενεργούς αξιόλογους δημότες (που υπάρχουν και με το παραπάνω) με πρωτοβουλία όσων ενδιαφέρονται να θέσουν τον εαυτό τους στη λίστα υποψηφίων, ως επικεφαλής, τότε αφενός η αξιοπιστία της εναλλακτικής πρότασης θα είναι δεδομένη αφετέρου το μήνυμα των υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής δεν θα είναι η «καρέκλα» του δημάρχου αλλά η συλλογική προσπάθεια.

Η εκλογή του επικεφαλής θα γινόταν σε δεύτερο χρόνο (με τη συμπλήρωση του πυρήνα των 30-40 ατόμων) με δημοκρατική διαδικασία από τους 30-40 ενεργούς δημότες της δεξαμενής.

Η εποχή των φωστήρων και σωτήρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μόνο η συλλογική προσπάθεια εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα για τους πολλούς και ενδυναμώνει τη δημοκρατία.

Ελπίζω μέχρι και την τελευταία στιγμή να μπει σε πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία της δεξαμενής των 30-40 αξιόλογων ενεργών ατόμων και σε δεύτερη προτεραιότητα η θεμιτή φιλοδοξία αναδυόμενων επικεφαλής…εάν πραγματικά επιθυμούμε τη συγκρότηση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης για το δήμο.

Υ.Γ.

Εννοείται ότι χωρίς δεύτερες σκέψεις θέτω τον εαυτό μου στο περιεχόμενο μιας τέτοιας «δεξαμενής» εφόσον δημιουργηθεί.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, εδώ και τώρα, για μια αξιόπιστη αλλαγή στο δήμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ