ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Νοσοκομείο και τα μάτια μας

0

   Το  Γενικό Νοσοκομείο  Ρεθύμνου είναι  το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα που εξυπηρετεί  τους 80 χιλιάδες κατοίκους του Νομού μας. Εφημερεύει κάθε μέρα και λόγω του τουρισμού και του Καρναβαλιού τον μισό χρόνο επιβαρύνεται σημαντικά και η δουλειά διπλασιάζεται.

   Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου  λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.Βασικές κλινικές του και τμήματα υποβαθμίζονται και απειλούνται με οριστικό κλείσιμο. Τόσο στο Ρέθυμνο ,όσο και στην υπόλοιπη χώρα ,γιατροί του ΕΣΥ παραιτούνται λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας , χωρίς να υπάρχει και καμία προοπτική βελτίωσης των πραγμάτων.

   Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, το δημόσιο σύστημα Υγείας υπέστη δύο σοβαρά πλήγματα όσον αφορά στη στελέχωση σε ιατρικό δυναμικό. Πρώτον πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που λόγω μνημονίων δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δεύτερον και χειρότερο, ένα μεγάλο μέρος των νέων γιατρών, κυρίως λόγω της έλλειψης προοπτικής και των κακών μισθών, έφυγε στο εξωτερικό. Τα νοσοκομεία κόντεψαν να καταρρεύσουν μια και ήταν ήδη υποστελεχωμένα. Όσοι έπαιρναν σύνταξη δεν αντικαθίσταντο και οι ειδικευόμενοι ήταν όλο και λιγότεροι.

   Τα περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια δεν αντιμετώπισαν τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν  τις σύγχρονες ανάγκες του λαού .Η ατομική ευθύνη, την οποία μονίμως επικαλείται η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική ευθύνη του κράτους, αλλά ούτε και να κρύψει τον αληθινό εχθρό, που είναι η  αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα περασμένα χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις στον τομέα της υγείας και η οποία έχει ως συνέπεια σήμερα τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στο Νομό Ρεθύμνου.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη :

  1. Να αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
  2. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη όλων των κενών του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής .
  3. Να αλλάξει ο υφιστάμενος οργανισμός και να ενταχθεί το Νοσοκομείο μας στα άγονα της Γ ζώνης κινήτρων.
  4. Να στελεχωθούν όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στον Νομό Ρεθύμνου, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.
  5. Να ληφθούν μέτρα στήριξης του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως βοήθεια στην εξεύρεση στέγης ,στήριξη αιτήματος ιατρών για προκήρυξη των «άγονων» θέσεων με αυξημένα κίνητρα κλπ.
  6. Να ανοίξουν όλες οι  κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με τον απαραίτητο  εξοπλισμό και με πρόσληψη - εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία τους  και τέλος,
  7. Η προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα στο ΕΣΥ για δωρεάν, ποιοτική υγεία για όλους.

Επιπλέον η δημοτική μας παράταξη προτείνει:

   1)  Με πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνου να ανοιχθεί ένας τραπεζικός λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου με την συνδρομή των πολιτών, των φορέων και των επιχειρήσεων να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό που θα δοθεί ως δωρεά προς το Νοσοκομείο, για την κάλυψη των αυξημένων αυτή την περίοδο αναγκών του,

   2)  Την δημιουργία μίας Επιτροπής στον Δήμο με την συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων που θα ασχολείται με τα προβλήματα του Νοσοκομείου και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Δήμου και του Νοσοκομείου.

   Γιατί σε αυτές τις δύσκολες ώρες όχι μόνο η κεντρική κυβέρνηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στην τοπική κοινωνία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ