ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο δήμος άραγε τι χρειάζεται περισσότερο: ένα δημοτικό συμβούλιο που να τσακίζει κόκκαλα? ή έναν ικανό δήμαρχο με ένα δημοτικό συμβούλιο πλειοψηφίας που δίνει λευκή επιταγή στο δήμαρχο, με το καλημέρα?

0

Ο δήμος μας των 23.000 δημοτών που προσέρχονται στις κάλπες διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό ενεργών δημοτών, που όπως και να το υπολογίσει κάποιος δεν είναι μικρότερο του 2%, δηλαδή 460 άτομα.

Ακόμα και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο 4804 που υποχρεώνει όλες τις δημοτικές-τοπικές κοινότητες να ενσωματωθούν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο ενός συνδυασμού, έχοντας ως δεδομένο ότι ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός υποψηφίων δεν περνάει τα 100 άτομα, είναι εφικτό να δημιουργηθούν μέχρι 4 συνδυασμοί για το δήμο Ρεθύμνης…αλλά με ποια στόχευση?

Τέσσερις συνδυασμοί με στόχευση στο ΕΓΩ, δηλ. στο όνομα του επικεφαλής – δημιουργού του συνδυασμού κατά το λαϊκό  «μπροστά πάει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι» (προσωποπαγής συνδυασμός)

ή

με στόχευση στο ΕΜΕΙΣ δηλ. στο όνομα μιας ομάδας ικανής να τραβήξει το κάρο του δήμου με δύναμη μπροστά και προς τη σωστή κατεύθυνση…με τη θέση του οδηγού να την παίρνει ένα μέλος της ομάδας, με τις ευλογίες της ομάδας?

Με τα μέχρι σήμερα:

  1. Προσωποπαγής συνδυασμός (Γ. Μαρινάκη)

Ο σημερινός δήμαρχος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει ξανά το δήμο, αθετώντας για μια ακόμη φορά το λόγο του, γιατί το «τρίτο» του παιδί  παραμένει ανήλικο και δεν βρίσκει άξιο κηδεμόνα για να του το αναθέσει.

  1. Προσωποπαγής συνδυασμός (Θ. Νίνου)

Ο δις για να μην πω τετράκις (2 στον πρώτο γύρο και 2 στο δεύτερο γύρο) νικημένος από το σημερινό δήμαρχο, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τα σημάδια των καιρών, επιμένει να πάρει το ρίσκο της ρεβάνς αγνοώντας τη λαϊκή ρήση «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»…το τετράκις?

  1. Κομματικός συνδυασμός (ΚΚΕ – Μ. Μανουσογιάννης)

Ο αυτοδιοικητικός συνδυασμός του ΚΚΕ ανασυντάσσεται πιστός στο μοναχικό του δρόμο έχοντας στο ενεργητικό του, την επιμελή αντιπολιτευτική του στάση.

Ο αυτοδιοικητικός συνδυασμός του έγκριτου οικονομολόγου, Σταύρου Βουρβαχάκη, εξ όσων γνωρίζω, μετά από μια τεκμηριωμένη αντιπολιτευτική στάση 2 θητειών, δεν επιθυμεί αυτόνομη κάθοδο. Η δε συμμετοχή του σε νέο σχήμα είναι συζητήσιμη εφόσον υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και ενωτική ομάδα υποψηφίων που θα εγγυάται την υλοποίηση των προγραμματικών στόχων.

Τη μη κάθοδο και του συνδυασμού Θ. Κρεβετζάκη αυτόνομα εκτιμώ για διάφορους λόγους, πολιτικούς και υπολογιστικούς.

  1. Προσωποπαγής συνδυασμός (Ρ. Κουτσαλεδάκη)

Εκκολαπτόμενος συνδυασμός που σίγουρα θα συναντά δυσκολίες ολοκλήρωσης γιατί οι 3 προηγούμενοι συνδυασμοί είναι μπετόν αρμέ προς άγραν έτοιμων υποψηφίων συμβούλων. Η κοινωνία διψά για αλλαγή αλλά το πρόταγμα ότι «και οι γυναίκες έχουν ψυχή» εκτιμώ ότι δεν είναι αρκετό για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης οι δημότες.

  1. Συνδυασμός του ΕΜΕΙΣ ( πρωτοβουλία Γ. Ταταράκη)

Δεν έχω πάψει τις επαφές με άτομα κοινής αντίληψης για τη στελέχωση ενός νέου συνδυασμού της επόμενης μέρας, με αρκετά ευήκοα ώτα μέχρι σήμερα.

Σε αυτά προστίθεται και μαγιά της προσπάθειας του Μ. Κρεβατσούλη που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος…για μια αξιόπιστη αλλαγή στο δήμο.

Όπως ανέφερα στην εισαγωγή μου, με το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν χωράνε περισσότεροι από 4 εκλογικοί συνδυασμοί οπότε είναι μονόδρομος να επιβιώσει το πολύ ένας, νέος συνδυασμός…με 3 πιθανά σενάρια: αποχώρηση του ενός, αποχωρήσεις και των δύο ή συμπόρευση.

Ο επόμενος μήνας θα δείξει…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ