ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Και οι Δήμοι πρέπει να είναι παρόντες στον αγώνα κατά των πυρηνικών όπλων

0

Η έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου για την υπογραφή και επικύρωση της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων θα είναι ένα ακόμα βήμα μιας δύσκολης πορείας που θέλουμε να οδηγήσει στην υπογραφή και επικύρωση της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων από την Ελλάδα.      

Καλούμε τους δήμους της χώρας, όσο μικροί ή μεγάλοι είναι, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του Διεθνούς Οργανισμού «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» , και να σταθούν στην πλευρά της ανθρώπινης Ιστορίας, που θα καταργήσει τα πυρηνικά όπλα και θα απομακρύνει οριστικά την απειλή αφανισμού σχεδόν κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη.    

Ενώ στον ΟΗΕ έχει τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Πλήρους Απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, την ίδια ώρα εδώ, στην Ελλάδα, ήδη εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που προπαγανδίζουν την ανάγκη(!) να «φιλοξενήσουμε» τα αμερικανικά πυρηνικά στους χώρους που τα είχαμε και παλαιότερα (Άραξος και Σούδα) . 

Πρόσφατα μάλιστα διαβάσαμε και τα εξής: «Η βάση του Αράξου, στην οποία είχαν 'φιλοξενηθεί' αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού καταμερισμού βαρών (burden sharing) κατά την περίοδο 1978-2001, διαθέτει ήδη την απαιτούμενη υποδομή για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις στη Σούδα, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρότατη παρουσία, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν στρατηγικά βομβαρδιστικά (τύπου B2 Spirit), όπως και πυρηνικά υποβρύχια».    

Με αφορμή την πυρηνική απειλή ως αποτέλεσμα και του Πολέμου στην Ουκρανία, προτείνουμε ο Δήμος Ρεθύμνου να εκδώσει ΨΗΦΙΣΜΑ-Έκκληση προς την Κυβέρνηση,για να υπογράψει επιτέλους ΚΑΙ η χώρα μας την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων που επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του ΟΗΕ το 2017 και τέθηκε σε ισχύ το 2021, δυστυχώς ΧΩΡΙΣ την ψήφο της Ελλάδας!!!    

Ανησυχούμε σοβαρά για την τραγική απειλή που θέτουν στις κοινωνίες μας τα ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ. Οποιαδήποτε χρήση τους σκόπιμη ή μη, θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για μακρύ χρονικό διάστημα σε ανθρώπους και περιβάλλον.
Γι’ αυτό, υποστηρίζουμε τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων η οποία υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017 από την ολομέλεια του Συμβουλίου του ΟΗΕ και ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ και να την κυρώσει.

Βουρβαχάκης Σταύρος

Οικονομολόγος-Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής «Ρέθυμνο-Ενεργοί Πολίτες»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ