ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τώρα και πρόστιμο!

0

Ήρθε και αυτό. Ναι, για το πρόστιμο των 100 ευρώ σε όσους είναι πάνω από 60 ετών και για τους δικούς τους λόγους ο καθένας αρνούνται να εμβολιαστούν που αποφάσισε η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί ανέλαβαν να εξειδικεύσουν, λέμε. Κι αυτό από μόνο του σημαίνει πως «πιέζουν» με κάθε τρόπο, χωρίς να εξαντλούν τα περιθώρια της πειθούς.

Κι έρχονται και αυτόκλητοι αναλυτές να προσθέσουν το μακρύ τους και το κοντό τους με τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις τους… Όπως αυτές ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν πως ένας στους δύο ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας θα κάνει τελικά το εμβόλιο προτού αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα από τις 16 Ιανουαρίου.

Αλλά ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο μένουν 250.000 περίπου σκληροπυρηνικοί αντιεμβολιαστές, και αντιλαμβανόμαστε πως ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη κατηγορία δεν πείθεται με τίποτα προκειμένου να εμβολιαστεί.

Ο πρωθυπουργός στη Βούλη αναφέρθηκε στο πολιτικό κόστος και στην ευθύνη που απορρέει από όλα αυτά δηλώνοντας ότι... βασανίστηκε καθώς ως φιλελεύθερος πολιτικός κανονικά θα έπρεπε να είναι κατά της υποχρεωτικότητας, αλλά για άλλη μία φορά αφήνει εκτός του κάδρου των μέτρων την Αστυνομία και την Εκκλησία.

Το... επιχείρημα του μάλιστα ήταν ότι δεν είναι γεμάτες με αστυνομικούς οι ΜΕΘ, αλλά με ηλικιωμένους. Σκεπτικό που μάλλον παραγνωρίζει ότι η Αστυνομία καλείται να πραγματοποιεί ελέγχους για πιστοποιητικά εμβολιασμού κλπ και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των ένστολων κατά του κορονοϊού πυροδοτεί τις αντιδράσεις και αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των συνωμοσιολόγων αντιεμβολιαστών.

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και μάλιστα όλων των πολιτών άνοιξε πλέον και σε επίπεδο ΕΕ. Η Αυστρία ήδη έχει προαναγγείλει υποχρεωτικό εμβολιασμό από το Φεβρουάριο και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία, καθώς ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σόλτς τάχθηκε υπέρ του μέτρου, ενώ συνεδριάζουν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της χώρας για να αποφασίσουν μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων από το λιανεμπόριο και τα γήπεδα. Αλλά το στίγμα για την ΕΕ έδωσε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι είναι ώρα η Ευρώπη να σκεφτεί σοβαρά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αν και η απόφαση ανήκει στα κράτη- μέλη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πάντως ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ακυρώνεται και η κατάσταση με τη μετάλλαξη Όμικρον θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση γενικότερα τρέχει τώρα να πάρει μέτρα για να “σώσει” τα Χριστούγεννα και να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία, αφού άλλωστε λεφτά για lockdown δεν υπάρχουν, αλλά χωρίς να δυσαρεστήσει ούτε συγκεκριμένα εκλογικά κοινά. Η εισήγηση της επιτροπής να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στα χριστουγεννιάτικα πάρκα θέτει το ερώτημα υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους.

Η επιτροπή ανταποκρίθηκε επίσης στην πρόταση Μητσοτάκη η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνεται στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, αλλά μόνο για τους άνω των 30 ετών. Ενώ πλέον πιστοποιητικό νόσησης θα βγαίνει μόνο με μοριακό τεστ και όχι με rapid test, για να παταχθεί το φαινόμενο πλαστών πιστοποιητικών.

Πιέσεις, πιέσεις, πιέσεις… Και τα αποτελέσματα σχετικά μικρά, εκτός από τον αριθμό εκείνων που σπεύδουν να εμβολιαστούν και σύμφωνα με τα παπαγαλάκια… επταπλασιάστηκε τις τελευταίες μέρες.

Εμείς πάντως από τη στήλη θα συνεχίσουμε να λέμε σταθερά τα ίδια πράγματα και επίσης θα συνεχίσουμε να τα εφαρμόζουμε στη ζωή μας, επειδή απλά πιστεύουμε αυτά που γράφουμε. Πολύ πριν η κυβέρνηση εξαγγείλει τα μέτρα με το πρόστιμο για όσους είναι πάνω από τα 60 εμείς προγραμματίσαμε την τρίτη δόση τους εμβολίου για την Covid-19, από υπευθυνότητα και μόνο απέναντι στον εαυτό μας και στην κοινωνία. Όπως άλλωστε και κάναμε πάντα, υπακούοντας στις οδηγίες εκείνων που μας κυβερνούν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ