ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι συμβαίνει εδώ, παιδιά;

0

Αν αληθεύει το δημοσίευμα του POLITICO, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και κάποιος μας κορoϊδεύει κατάμουτρα. Η είδηση αναφέρει: Στα σκουπίδια κατέληξαν τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην δυσκολότερη φάση της πανδημίας, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για ένα κόστος προς τους φορολογούμενους, που εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από τα τέλη του 2020, οπότε και εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν 1,5 δισ. δόσεις.

Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών, έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ψηλά στην σχετική λίστα βρίσκονται η Εσθονία και η Γερμανία.

Πάντως, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταλήξει στα απορρίμματα. Γιατί άραγε; Δεν έχουν τέτοια στοιχεία ή δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να τα δώσουν στη δημοσιότητα;

Φοβούνται την γενική κατακραυγή για τη σπατάλη ή συμβαίνει κάτι άλλο; Οι πολίτες θα ήθελαν να γνωρίζουν. Και νομίζω πως δεν είναι παράλογο αυτό. Το παράλογο είναι να μη δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία σε κείνους που, στην ουσία, πλήρωσαν.

Όπως και να 'χει, οι υπολογισμοί βασίζονται σε δεδομένα από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Στις 15 αριθμώνται αυτές που παρείχαν στοιχεία στο έντυπο, ενώ για άλλες 4 έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ. Στην Ελλάδα ούτε κι αυτό υπάρχει! Πόσο καλά είναι σε θέση να κρύβουν στοιχεία όταν αυτά δεν βολεύουν εκείνους που μας κυβερνούν…

Με βάσει τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, το POLITICO εκτιμά ότι η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αφορούν σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ. Για σκέψου! Τεράστια ποσά και δεν ανοίγει, ούτε ένα ρουθούνι…

Στο ίδιο άρθρο σχολιάζεται πάντως ότι πολλά από τα εμβόλια που κατέληξαν στα σκουπίδια αγοράστηκαν στην «κορύφωση» της πανδημίας, στις αρχές του 2021. Ωραία, κατανοητή είναι η ανησυχία και εύλογη. Αλλά όλο το ενδιαφέρον εξαντλείται στην αγορά των εμβολίων; Και μετά τι; Κανείς δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει την εξέλιξη του θέματος;

Εκείνη την περίοδο, θυμόμαστε, περίοδο είχε ξεσπάσει σφοδρός ένας διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των πολυπόθητων εμβολίων. Φαίνεται ότι κάποιοι «καπάτσοι» το εκμεταλλεύτηκαν, ως συνήθως, για να κερδοσκοπήσουν. Και ασφαλώς δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη φορά.

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων ως «στοκ», ακόμα και όταν ο Covid υποχώρησε.

Επιπλέον, οι προσπάθειες για δωρεά των περισσευούμενων εμβολίων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν λόγω μείωσης ζήτησης, αλλά και θεμάτων διαχείρισης αποθήκης. Είναι αρκετή η δικαιολογία για σας που διαβάζετε αυτές τις γραμμές; Για μας είναι φανερό πως όχι, γι’ αυτό και επιλέξαμε να αρθρογραφήσουμε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα

Αναμένουμε όλη αυτή η δημοσιοποίηση να ανοίξει στόματα και να μιλήσουν για το τι ακριβώς συνέβη και στη χώρα μας. Διότι πέρα από τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που κάποιοι ήθελαν να μας χωρίσουν, σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο, τώρα προσπαθούν να μας πείσουν, με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, ότι είμαστε και ανόητοι, αφού τους αφήνουμε ανενόχλητους να σπαταλούν πόρους, αναμφίβολα χρήσιμους για τη δημόσια υγεία.

Όταν υπάρχουν τόσες και τέτοιες οικονομικές ανισότητες δεν έχει κανείς το δικαίωμα να προχωρεί σε τέτοιες κινήσεις. Η λαλίστατη κυβέρνηση στη χώρα μας τι έχει να πει πάνω σ’ αυτό το ζήτημα; Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε την άποψη της.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ