ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Και οι συνταξιούχοι;

0

Ειπώθηκαν πολλά, όπως συνηθίζεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό, αλλά ούτε μια λέξη για τους συνταξιούχους. Εκείνους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και η αδικία περισσεύει αφού κανείς δεν τους χαρίζει αυτά τα χρήματα. Ανταποδοτικά των κρατήσεων που τους έχει, γίνει είναι…

Έτσι ακριβώς το αντιμετώπισε στην κριτική της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος με πίκρα, για το γεγονός ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μπήκαν για άλλη μια φορά στο περιθώριο ως εύκολος στόχος.

Ούτε καν τη λέξη «συνταξιούχος» ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόσο στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, όσο και κατά την συνέντευξη τύπου στην οποία περιέγραψε πώς θα βαδίσει οικονομικά η επόμενη χρονιά, παραλείποντας να συμπεριλάβει τους συνταξιούχους που κατά την διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης αλλά μέχρι και σήμερα βάζουν πλάτη για την οικονομική ανάταξη της χώρας.

Ο κ. πρωθυπουργός, λέει η ΑΓΣΣΕ, δεν μας σκέφτηκε καν στο μενού των εξαγγελιών που ανακοίνωσε. Μας συμπεριφέρθηκε σαν να μην υπήρχαμε, όταν μάλιστα γνωρίζει τα δύσκολα χρόνια που έχουμε περάσει και που τώρα -λόγω της υγειονομικής κρίσης- τα χρόνια αυτά γίνονται ακόμα δυσκολότερα.

Η πίκρα είναι εμφανής: Θα έπρεπε να μας είχε σκεφτεί και να ανακοινώσει μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για αυτούς που με τις πενιχρές τους συντάξεις βοηθούν τόσο τα μακροχρονίως άνεργα παιδιά και εγγόνια τους, όσο και την στήριξη  της εθνικής οικονομίας.

Αντί αυτής της αναγνώρισης, της ηθικής και οικονομικής ανταμοιβής, ο κ. πρωθυπουργός, μας αγνόησε και δεν αναφέρθηκε καθόλου στους συνταξιούχους και στις θυσίες τους που μια ζωή κοιτούσαν πάντα το καλό της χώρας. Φαίνεται όμως ότι οι προτεραιότητες του κ. πρωθυπουργού είναι άλλες, διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια που μας είχε ανάγκη.

Γι’ αυτό κι εμείς ως Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) από τώρα και στο εξής θα κάνουμε τους αγώνες μας πιο έντονους, πιο δυνατούς, πιο διεκδικητικούς, ζητώντας να αποκατασταθούν οι σε βάρος μας αδικίες για την παροχή αξιοπρεπών συντάξεων, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και  να συνεχίσουμε να βοηθάμε τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια μας που ζούνε στο περιθώριο.

Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους συνταξιούχους της χώρας, με όλους και όλες που δεν άκουσαν από τον κ. Πρωθυπουργό έστω μία λέξη ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε να μιλήσει για κοινωνική πολιτική εντάσσοντας όμως μέσα σε αυτήν και τους συνταξιούχους.

Ιδίως τώρα, που όλοι εμείς βρισκόμαστε μπροστά στην μάστιγα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τις αυξήσεις στο  ηλεκτρικό ρεύμα που θα πρέπει να στηριχτούν οι ευάλωτες ομάδες των συνταξιούχων. Συνεπώς για τα θέματα αυτά περιμέναμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός  θα αναφερθεί με συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις.

Δύσκολες εποχές για όλους για πιο πολλοί για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που στη διάρκεια των Μνημονίων έχουν υποστεί τα μύρια όσα με τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή στα γηρατειά τους.

Θα αλλάξει αυτό; Δεν αναμένεται. Σ’ αυτό το σύστημα πραγμάτων μόνο όποιος έχει φωνή και δύναμη, ίσως καταφέρει να διεκδικήσει κάτι. Και ούτε που φοβούνται οι κυβερνόντες τις απειλές για κινητοποιήσεις των παππούδων. Ξέρουν ότι δεν κινδυνεύουν. Κάποιο κοκαλάκι θα ρίξουν αργότερα και θα μειώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας.

Κανένας σεβασμός στα άσπρα μαλλιά, στον αγώνα για ζωή που έδωσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στη διάρκεια της επαγγελματική ζωής και δράσης τους. Για το σύστημα αυτό, είναι και παραμένουν αόρατοι, ζημιά στην Οικονομία. Πόσο λάθος κάνουν!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ