ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ: Επόμενες ανάγκες,ετοιμασίες, ενέργειες

0

Με πρωτάκουστες αναγκαιότητες και συνθήκες προαναγγέλεται η επόμενη μέρα μετά την πανδημία από την Αμερική και την Αυστραλία μέχρι την Ινδία και τη Σιβηρία. Στο χωριό μας την Ευρ. Έν καταθέτονται προβληματισμοί, προτάσεις, οι διαπορθμεύσεις με τις βάρκες απέναντι. Θεμελιώδεις προγραμματισμένες αναστυλώσεις στο καλύβι μας – και παράγκα το λες κάπου κάπου παρά τις πρόσφατες βέλτιστες βελτιώσεις -, αναφέρθηκαν στο προηγούμενο κείμενο. Η πανδημία και το πλήρωμα του χρόνου αλφαδιάζουν διεργασίες για συμπράξεις, συζεύξεις, συνενώσεις, συσπειρώσεις, συνεισφορές και συνεργασίες καίτοι αγνοούνται χρόνος λήξης και οι εν μέρει ή εν γένει φθορές και απώλειες.

Αλάβωτα, απλήγωτα δεν θ΄απομείνουν πολλά, άγνωστα τα περαιτέρω αν παρ’ ελπίδα πάνε στραβά σχέδια – σχεδιαγράμματα. Από παντού διαπιστώνεται η κατεπειγόντως πραγμάτωση νέου συστήματος υγείας το οποίν να περιλάβει και να περιαδράξει φορείς και κράτος, ιδιωτική υγεία και επαγγελματίες του κλάδου, απλούς πολίτες. Αναζητούνται τόλμη και χρήματα, γέφυρες για ιδέες, δράσεις, συμμετοχές. Ξεπροβάλλει τουτέστιν μια θεόρατη κρίση με μοναδικό θετικό την ευκαιρία για ανατροπή προς το καλύτερο και σωστικά.

Να κλείσουν άμεσα και ερμητικά (από τον Ερμή η λέξη), στεγανά, αδιαπέραστα, όπου επί κορονοϊού άνοιξαν ή μεγεθύνθηκαν τρύπες στο περιφερειακό ΕΣΥ και τις δομές του. Ελλείψεις, πενιχροί μισθοί, ανεπάρκεια πόρων, κενά στελέχωσης, στρεβλές κατευθύνσεις, με υπηρεσίες που δεν διαρθρώνονται με βάση πληθυσμό και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει βαθύτερα και επουλωτικά τη δημόσια υγεία. Κουβέντες καφωδείων, κατάστηθα σφαίρες, καταρροϊκοί αφορισμοί, κατσαδιάσματα στη Βουλή, τον τύπο, την TV αναμένονται ως είθισται πανταχόθεν, παντοίως και παντοιοτρόπως. Τα εργασιακά, στρυφνή σελίδα. Δυνατότητα εργασίας αμφοτέρωθεν. Ελεύθερα. Σε κάθε βαθμίδα και ειδικότητα. Από τον δημόσιο στον ιδιωτικό και αντίστροφα. Γίνεται... Εμπρός.... Και με τις δύο ιδιότητες εργαζόμενοι. Επιβραβεύσεις, αξιολόγηση, παροχή μέσων, μπόνους, μισθολόγια προς τα άνω, σφήνωση ιδωτικού – δημοσίου, έλεγχοι, διοικήσεις ευρύτερες σε Νοσοκομεία – Περιφερειακές ΔΥΠΕ, πλαίσια οριοθετημένα και κανόνες που σήμερα ή δεν ισχύουν ή καταπατώνται και κατασπαράζονται ζητώντας και τα ρέστα, με καντρίλιες και καντσονέτες, ωσάν άτομα ή όργανα να αποτελούν αυτοδιοίκητο κράτος, αυτοδιοριζόμενο, τάχα αλτρουϊστών που ενεργεί και συμπεριφέρεται ως ανεξάρτητη κυβέρνηση του βουνού και του λόγγου, αυτονόμως, αυθαιρέτως, αυταρέσκως, αυθαδώς και ανεξελέγκτως. Ατιμωρητί.

Ειδάλλως καρατομείται αντί να καρδαμώσει ο βασικός κορμός υγείας που θα λειτουργήσει στη λήξη της κρίσης. Το γνωρίζουν, ξα’ τους ένθεν κακείθεν, τήδε κακείσε.

Χωρίς σύγκρουση, ρήξη, πάλεμα με τα όσα ενάντια και συνεπώς φθορές, κόστος, μειώσεις προσωπικές, κομματικές, πάσης μορφής, θα προσομοιάζει απόπειρας ομελέτας χωρίς να σπάσουν τ’ αυγά. Μονίμως επιχειρούν να απομωραίνουν, να αποναρκώνουν τον λαό – εν ονόματί του φυσικά – ούτως ώστε να μην ξεχωρίζει μεμιάς τις ορθές φωνές από τις σειρήνες, τις αλήθειες από παραμύθια και παπαρδέλες, τους σωστούς ανθρώπους και πολιτικούς από τους λαοπλάνους.

Αυτοπροαίρετα αλλά και σε νομικό πλαίσιο προστασίας να προωθηθούν συγχωνεύσεις και αποκεντρώσεις, εκσυγχρονισμοί, μηχανήματα και κτήρια, εφαρμογές και ψηφιακή τεχνολογία που απρόσμενα τα πήγε καλά, εξειδίκευση κατά υπηρεσία και νοσοκομείο (στο πρώτο κείμενο), τα κατά «ακτίνα» Επείγοντα, νέα ιδρύματα για αποθεραπεία. Ανακατανομή γιατί στο Ρέθυμνο π.χ το 95% πληρότητες ήταν φούμαρα, φαντασιοκοπήματα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε χρόνους, αυθημερόν ζητούσαν προσωπικό(!), όμως στην ίδια υγειονομική περιφερειακή ομάδα, το ένα νοσοκομείο καταγγέλεται για επίτηδες πληρότητα 150% και το άλλο για 25%, όσο και αν στο μεταξύ τα ποσοστά εξομαλύνθηκαν. Επιστροφή στελεχών από το εξωτερικό, ανανέωση ηλικιών και αναδιαμόρφωση ειδικοτήτων, προσλήψεις των κατά περίπτωση καταλλήλων αντί να χαϊδεύουμε αλαβάστρινες ΣΥΡΙΖΟθεωρίες της κβαντομηχανικής στο διαστημικό υπερπέραν. Ως κυβέρνηση είχαν διαγράψει όσα σήμερα διατρανώνουν.

Αυτά – εξυπακούεται – προϋποθέτουν κράτος ισχυρό σε κάθε τομέα προτού το θέμα «ΥΓΕΙΑ» ροβολήσει και γκρεμοτσακισθεί όπως επανειλημμένα στο παρελθόν. Θα εξαρτηθεί και από τα τριγύρω  της πανδημίας, τους εμβολιασμούς, την παρακολούθηση, εξετάσεις κλπ που θα χρειάζονται όσοι νόσησαν, τυχόν μεταλλάξεις του ιού. Παραπλέουν παραπλεύρως τα παραπλήσια, επιμολύνσεις νέων ιών, μακροχρόνια κατάλοιπα καρδιολογικά, ψυχιατρικά, νευρολογικά, αναπνευστικά, πληθώρα παρενεργειών. Ονομάστηκαν long COVID. Στα στοιχειώδη επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις, επαγρύπνηση, ανατροπές άρδην.

Αυτά και πολυμελή έτερα, θα καταπιέζουν για αποτελεσματική, κατεσπευσμένα, κατευθείαν, επαρκή αντιμετώπιση χωρίς δικαιολογήσεις, διολισθήσεις, διοπτεύσεις εκ του ασφαλούς και εκ του μακρόθεν. Τότε οι περιστάσεις θα χλιμιντρίζουν για επιταχυντικούς καλπασμούς, θάρρος, ιδέες, κοπιάζοντες. Τσακαλόλυκους. Θα παραγγείλουν τα μπακαλίστικα των μπαλωματήδων και τα αρτζιμπούρτζι, στο σκουπιδαριό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ