ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χτίζοντας τοίχος ανοσίας

0

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσαν, τη βδομάδα που μας πέρασε, συγκεκριμένα πως τον Ιούλιο θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι των καταστημάτων, αλλά και οι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι, νυχτερινά κέντρα κλπ.

«Αυτό που εισηγούμεθα είναι η διαβαθμισμένη κάλυψη σε χώρους που δεν είναι ουσιώδους σημασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας πως οι νέοι κανόνες ισχύουν για κλειστούς χώρας (εστιατόρια κλπ) και ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό (γήπεδα, συναυλίες κλπ).

Οι χώροι αυτοί θα επιλέγουν αν θα λειτουργούν μικτά ή μόνο για εμβολιασμένους πολίτες. Η επιτρεπόμενη πληρότητα στους μικτούς χώρους θα είναι μικρότερη από αυτή στους χώρους μόνο για εμβολιασμένους.

Στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν συμπληρώσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση εμβολίου και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται όσοι έχουν κάνει ήδη τεστ, rapid ή μοριακό.

Στα γήπεδα θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνον σε εμβολιασμένους και όσους έχουν περάσει κορονοϊό.

Η λειτουργία των χώρων αυτών θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου. Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή. Η δήλωση θα γίνεται σε κεντρική πλατφόρμα.

Αναλυτικά τι ανοίγει και οι επιτρεπόμενες χωρητικότητες:

Αμιγείς χώροι: Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Μικτοί χώροι: Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

«Αυτό που εισηγούμεθα είναι η διαβαθμισμένη κάλυψη σε χώρους που δεν είναι ουσιωδώς σημασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, όπως κλειστοί (εστιατόρια κλπ) ή ανοιχτοί με συνωστισμό (γήπεδα, συναυλίες κλπ). Οι αμιγείς χώροι θα αφορούν σε όσους θα εξυπηρετούν μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Το όριο στους αμιγείς χώρους θα είναι από 75 έως 85% της συνολικής χωρητικότητας. Για τους μεικτούς χώρους από το 25% έως το 75%. Οι  ανοιχτοί χώροι θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου.

Εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.

Θετική ήταν η ανταπόκριση των νέων ηλικίας 18-25 ετών στην «Κάρτα Ελευθερίας», που ανακοίνωσε μόλις την προηγούμενη μέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είδαme την πρώτη μέρα κλείστηκαν 18.000 ραντεβού για εμβολιασμό από νέους της ηλικιακής αυτής κατηγορίας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κλειστεί 8.000 - 9.000 ραντεβού, οπότε μιλάμε για διπλασιασμό. Άρα δείχνει να δουλεύει το κίνητρο…

Ωστόσο, ήταν η πρώτη μέρα και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε πώς θα λειτουργήσει η πρώτη ημέρα και είναι νωρίς για μια σαφή εικόνα, ωστόσο, δεν παύει να είναι μια θετική ανταπόκριση.

Η προπληρωμένη κάρτα αφορά τους νέους που είτε εμβολιάστηκαν είτε θα εμβολιαστούν και έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2003. Το freedom pass των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή. Αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, αν και θα γίνει προσπάθεια να τεθεί σε ισχύ από το δεύτερο (10ήμερο).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ