ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δοκιμασία καύσωνα

0

Σε παρατεταμένο κύμα ζέστης μπήκε από την Τετάρτη που μας πέρασε η χώρα, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο, με αποτέλεσμα κατά τόπους οι επικρατούσες συνθήκες να χαρακτηριστούν ως συνθήκες καύσωνα. Κι αυτό θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένονται στους 38-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά της χώρας, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα σημειωθούν καταιγίδες στα βορειοανατολικά τμήματα και αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης.

Τιε προηγούμενες μέρες, οι μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά ξεπέρασαν τους 39 βαθμούς Κελσίου με τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες να καταγράφονται σε: Μακρακώμη Φθιώτιδας (39,7 βαθμοί), Αρφαρά Μεσσηνίας (39,3), Σπάρτη (39), Θήβα (38,6) και Τρίκαλα (38,3).

Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Το φαινόμενο του καύσωνα είναι ταυτισμένο για τους περισσότερους Έλληνες με τη εμφάνιση πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κι αυτός είναι ο πρώτο για φέτος. Συνήθως τους είχαμε, εκεί γύρω στον Ιούλιο…

Καύσωνας μπορεί να χαρακτηριστεί ότι υπάρχει στις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όπου συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

1.Μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.

2.H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.

3.Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.

4.Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) "Καύσωνας, για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος όπου οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 31°C, δηλαδή η θερμοκρασία δε μειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (δεν πέφτει κάτω από τους 25-26°C).

Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι από απλή δυσφορία, θερμική εξάντληση ως και θερμοπληξία η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Πιο ευάλωτες είναι οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις) καθώς και άτομα τα οποία εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Αναλυτικότερα: Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Τι χρειάζεται να κάνουμε;

- Να παραμένουμε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

- Να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

- Να καταναλώνουμε ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

- Να πίνουμε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά. Καύσωνας είναι, θα περάσει...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ