ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλοκαιριάζει, προκλητικά

0

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, παραπέμπουν σε ένα θερμό καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας, διαφορετικό όμως απ’ ότι έχουμε στο νου μας ως τώρα.

Ναι, ασφαλώς και θα θέλαμε να εκδράμουμε εκτός των ορίων της πόλης, αλλά με ασφάλεια μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε. Αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο, στις συνθήκες που ζούμε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακούμε σε όλους τους τόνους ότι χρειάζεται πολύ προσοχή, όχι συνωστισμούς, όχι μάσκα. Πώς τώρα να χαλαρώσεις και να πας για… διακοπές; Σαν ανέκδοτο μου ακούγεται κάτι τέτοιο.

Παρ’ όλα αυτά, βλέπω τις απέλπιδες προσπάθειες του υπουργού Τουρισμού, γνωστού μας από τα παλιά, πριν ακόμα ασχοληθεί με την πολιτική κ. Θεοχάρη, να ανοίξει τις πόρτες σε χώρες του εξωτερικού και να τρώει «πόρτα» σε χώρες σαν την Αγγλία, καθώς αμερόληπτοι δημοσιογράφοι θέτουν αμείλικτα τα ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση.

Εξάλλου, αυτό δεν είναι δημοσιογραφία; Να λες τα πράγματα με το όνομα τους, να αμφισβητείς τις προθέσεις της εξουσίας και να ενημερώνεις το κοινό που σε εμπιστεύεται, αντί να… λιβανίζεις την κυβέρνηση με τους στόχους που θέτει ως να τους έχει κιόλας υλοποιήσει.

Τα έχουμε εντοπίσει όλα αυτά και σε προηγούμενα σημειώματα μας και δεν έχει νόημα να τα επαναλάβουμε. Τίποτα στη φετινή σεζόν δεν θα είναι όπως άλλες χρονιές. Γι’ αυτό και τόνισα πως θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους σε σχέση με ότι ήξεραν ως τώρα και έχει να κάνει και με τις τιμές στη φουλ σεζόν του Ιουλίου – Αυγούστου.

Ωστόσο η ζωή συνεχίζεται και το καλοκαίρι είναι πολύ μπροστά μας. Δεν περιμένουμε από άλλους να μας βρουν τις λύσεις και να μας τις προσφέρουν στό πιάτο. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός και κάποιοι είχαν μάθει να ζουν σ’ αυτόν τον κλάδο πολύ άνετα.

Αλλά οι δραματικές αλλαγές μας αφορούν, είτε το αντιλαμβανόμαστε, είτε όχι. Και μακάρι να το νοιώθαμε και να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε ένα σκληρά διαμορφωμένο περιβάλλον.

Εμείς θα παρακολουθούμε όλη αυτή την υπόθεση, ψύχραιμα και από κοντά. Και επειδή μόνο δημοσιογραφική είναι η προσέγγιση, θα μπορούμε ελεύθερα και ανεξάρτητοι από δεσμεύσεις, να κάνουμε τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις μας.

Ξέρουμε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά από τους ανθρώπους του τουρισμού σε ένα περιβάλλον με πολύ ανασφάλεια για το αύριο, που, κάπως βίαια αναγνωρίσαμε πως δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε και φυσικά να το αντιμετωπίσουμε.

Κι από μας, τους εν δυνάμει τουρίστες, είναι αναγκαίο να κάνουμε μερικά βήματα. Ας δεχτούμε και ας το εμπεδώσουμε ψυχολογικά πως αν τα καταφέρουμε τελικά να πάμε κάπου, τίποτα δεν μοιάζει με τι προηγούμενες χρονιές.

Σύνεση χρειάζεται και όχι υπερβολική χαλάρωση, ώστε να μην τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται. Ούτε και να νοιώθουμε υπερβολική σιγουριά στηριζόμενοι στον εαυτό μας και στο γεγονός ότι κάναμε τον εμβολιασμό μας, υπακούοντας τις οδηγίες. Καλά κάναμε, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για τίποτα. Ας μην το ξεχνάμε.

Το καλοκαίρι μοιάζει να είναι κιόλας εδώ. Με πολύ προσοχή ας κλείσουμε τα’ αυτιά μας στις σειρήνες και ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε συνεισφέροντας θετικά στην όλη προσπάθεια. Ίσως πετύχουμε κάποια καλά αποτελέσματα. Και ας το συνειδητοποιήσουμε πια. Το φετινό καλοκαίρι είναι τόσο, μα τόσο, διαφορετικό.

Το έχω πει ήδη πολλές φορές για να το συνειδητοποιήσω, επειδή δεν μας είναι εύκολο να το έχουμε πάντα «ζωντανό» στο μυαλό μας. Και ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να βγούμε αλώβητοι και από αυτή τη «δοκιμασία» των καλοκαιρινών διακοπών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ